Elérték céljukat a szervezők
Utoljára módositva: 2012-08-09 14:02:40

A Bujánházán és Lajosvölgyön — szlovák hagyományőrzés jegyében — szervezett kétnapos találkozó hasznosnak bizonyult, és mindenki jól érezte magát.

A cserpataki szlovák fiatalok néptáncbemutatója

A cserpataki szlovák fiatalok néptáncbemutatója

Augusztus 5-én és 6-án a Romániai Szlovákok és Csehek Demokratikus Szövetségének (UDSCR) égisze alatt, a lajosvölgyi (Huta Certeze) és a bujánházai (Boineşti) helyi szervezetek rendezésében került sor a „Szlovák kultúra és hagyományok népszerűsítése” elnevezést viselő eseményre. Annak ellenére, hogy első alkalommal rendeztek ilyen jellegű eseményt, ezen több százan gyűltek össze.

 

A lajosvölgyhutai római katolikus templomban megtartott szentmisén

A lajosvölgyhutai római katolikus templomban megtartott szentmisén

Szentmisén

 

Mint Danku Pál megyei koordinátor elmondta, augusztus 5-én, Bujánházán az érdeklődők a cserpataki (Bihar megye) Cerovina ifjúsági néptáncegyüttes előadását tekinthették meg, akik a szlovák népszokásokról, jellegzetes ételekről, népviseletről is tartottak bemutatót. A rá következő nap Lajosvölgyön, 10 órától, a római katolikus templomban megtartott szentmisén Ft. Fromherz Attila plébános prédikációját hallgathatták meg a hívek. A szentmisén az avasfelsőfalui ferences rend is képviseltette magát.

 

Danku Pál megyei koordinátor

Danku Pál megyei koordinátor

Sosem hallott dalok

 

A kétnapos rendezvényen a civil szervezet országos elnöke, Adrian Miroslav Merka parlamenti képviselő is jelen volt, ugyanúgy, mint Csehi Árpád Szabolcs, a Szatmár Megyei Tanács alelnöke és Günthner Tibor RMDSZ–es szenátor, akik Avasújfalu két helyi tanácsosával — Pocicaischi Vasilével és Oros Ioannal — is találkoztak. A szervezők célja az volt, hogy felelevenítsék a bujánházai és a lajosvölgyi szlovákok életéhez, mindennapjaihoz köthető hagyományokat, s ez a résztvevők szerint sikerült is nekik. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint például az a meghatott hangulat, amelyben a bujánházai idősebb generáció tagjai elénekelték szebbnél szebb népdalaikat — köztük egy 90 éves süket asszony, aki a lelkével érezve a ritmust, csatlakozni tudott társaihoz. A bihari szlovák fiatalok bevallása szerint ekkor olyan dallamokat, szövegeket is sikerült megtanulniuk, melyek addig ismeretlenek voltak számukra. A szervezők a sikeren felbuzdulva, ígéretet tettek arra, hogy jövőre is megszervezik a találkozót.

 

 

Karikás Enikő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2020. január 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...