Elérték céljukat a szervezők
Utoljára módositva: 2012-08-09 14:02:40

A Bujánházán és Lajosvölgyön — szlovák hagyományőrzés jegyében — szervezett kétnapos találkozó hasznosnak bizonyult, és mindenki jól érezte magát.

A cserpataki szlovák fiatalok néptáncbemutatója

A cserpataki szlovák fiatalok néptáncbemutatója

Augusztus 5-én és 6-án a Romániai Szlovákok és Csehek Demokratikus Szövetségének (UDSCR) égisze alatt, a lajosvölgyi (Huta Certeze) és a bujánházai (Boineşti) helyi szervezetek rendezésében került sor a „Szlovák kultúra és hagyományok népszerűsítése” elnevezést viselő eseményre. Annak ellenére, hogy első alkalommal rendeztek ilyen jellegű eseményt, ezen több százan gyűltek össze.

 

A lajosvölgyhutai római katolikus templomban megtartott szentmisén

A lajosvölgyhutai római katolikus templomban megtartott szentmisén

Szentmisén

 

Mint Danku Pál megyei koordinátor elmondta, augusztus 5-én, Bujánházán az érdeklődők a cserpataki (Bihar megye) Cerovina ifjúsági néptáncegyüttes előadását tekinthették meg, akik a szlovák népszokásokról, jellegzetes ételekről, népviseletről is tartottak bemutatót. A rá következő nap Lajosvölgyön, 10 órától, a római katolikus templomban megtartott szentmisén Ft. Fromherz Attila plébános prédikációját hallgathatták meg a hívek. A szentmisén az avasfelsőfalui ferences rend is képviseltette magát.

 

Danku Pál megyei koordinátor

Danku Pál megyei koordinátor

Sosem hallott dalok

 

A kétnapos rendezvényen a civil szervezet országos elnöke, Adrian Miroslav Merka parlamenti képviselő is jelen volt, ugyanúgy, mint Csehi Árpád Szabolcs, a Szatmár Megyei Tanács alelnöke és Günthner Tibor RMDSZ–es szenátor, akik Avasújfalu két helyi tanácsosával — Pocicaischi Vasilével és Oros Ioannal — is találkoztak. A szervezők célja az volt, hogy felelevenítsék a bujánházai és a lajosvölgyi szlovákok életéhez, mindennapjaihoz köthető hagyományokat, s ez a résztvevők szerint sikerült is nekik. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint például az a meghatott hangulat, amelyben a bujánházai idősebb generáció tagjai elénekelték szebbnél szebb népdalaikat — köztük egy 90 éves süket asszony, aki a lelkével érezve a ritmust, csatlakozni tudott társaihoz. A bihari szlovák fiatalok bevallása szerint ekkor olyan dallamokat, szövegeket is sikerült megtanulniuk, melyek addig ismeretlenek voltak számukra. A szervezők a sikeren felbuzdulva, ígéretet tettek arra, hogy jövőre is megszervezik a találkozót.

 

 

Karikás Enikő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:30
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. szeptember 16.)


    KONYHA
    Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...