Életet menthetnek meg a véradók
Utoljára módositva: 2014-02-27 09:55:22

Szatmár megyében jelenleg a 0 negatív, AB4 negatív, B3 negatív vércsoportból van hiány, tájékoztatott Doina Crişan igazgatónő, aki elmondta nagyon fontos minden figyelemfelkeltő akció.

 

Doina Crişan, a Szatmár Megyei Vérközpont igazgatója a Szamos Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége (ISU) munkatársainak véradási akciója kapcsán elmondta, sokat segít nekik minden figyelemfelkeltő kampány, ugyanis minden csepp vérre szükség van a véradóközpontban. „Jelenleg a 0 negatív, AB4 negatív, B3 negatív vércsoportból van hiány. A hasonló véradási akciók nagyon sokat segítenek, főleg ha a véradók között a hiányzó vércsoportokból is vannak. Az elmúlt napokban például volt egy vérzéses sokkban levő beteg, akinek több mint 20 egység 0 negatív vért kellett beadni. Honnan lenne ilyen mennyiségű vér raktáron, ha nem jönnek a véradók?” — fogalmazott az igazgatónő, akitől azt is megtudtuk, hogy a véradók segítőkészségét továbbra is hét darab élelmiszer-vásárlási utalvánnyal honorálják, akik mindemellett jogosultak egy szabadnapra is, s ingyen végzik el rajtuk az orvosi laboratóriumi vizsgálatokat is, a szabadnapokat azonban nem minden cég adja ki a véradóknak. Doina Crişan elmondta, véradóvá válhat minden 18. életévét betöltött személy, azzal a feltétellel, hogy legyen egészséges. Amennyiben az önkéntes véradó élete során hepatitiszes, tbc-s, szifiliszes, neuropszichikai, inzulinfüggő diabéteszes megbetegedésben szenvedett, nem válhat véradóvá, magyarázta az igazgatónő, aki arra is rávilágított, hogy a véradók vérnyomása minimum 110/70 Hg/mm, a férfiak testsúlya 60 kilogramm, a nőké 55 kilogramm kell legyen, míg a hemoglobinszint nőknél 13 gramm/deciliter, férfiaknál pedig 13,5 gramm/deciliter kell legyen. Crişan rávilágított, hogy jelenleg naponta 60 önkéntes véradót fogadnak a központban, azonban nyáron és ősszel nehezebb a helyzet, mivel a nyaralások, külföldön vállalt napszámosmunkák, illetve a mezei munkák miatt drasztikusan csökken a véradók száma. „Adatbázisunkban több mint 10 ezer önkéntes véradó személyt tartunk nyilván, ám nyáron és ősszel így is gondot okoz a megfelelő vérmennyiség biztosítása. Ennek megoldása érdekében havi egyszer helyszíni kiszállást szervezünk, így igyekszünk a szükséges vérmennyiséget begyűjteni” — összegzett Doina Crişan.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Annabelle 2. - A teremtés
Ma, 21:05
Leírás: A félelem nem múlik el. A Gonoszt nem lehet lerázni: mindig visszatér, és arra csap le, aki a leginkább megérdemelné a jót. Egy babakészítő évekkel ezelőtt elveszítette a lányát, és még mindig nem heverte ki a tragédiát. Azt hiszi, a jóság segít majd felejtenie és megbékélnie. Ezért amikor ő és a felesége hírét veszi, hogy valahol a környékükön bezárnak egy árvaházat, befogadják magukhoz az intézményt vezető apácát és neveltjeit: egy csapat árva kislányt. De a lányokkal még valami érkez
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. augusztus 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 3 db fehér zselatinlap, 1 vaníliarúd, 5 dl habtejszín, 5 dkg + 1–2 tk. cukor, 25 dkg fekete ...