Életet menthetnek meg a véradók
Utoljára módositva: 2014-02-27 09:55:22

Szatmár megyében jelenleg a 0 negatív, AB4 negatív, B3 negatív vércsoportból van hiány, tájékoztatott Doina Crişan igazgatónő, aki elmondta nagyon fontos minden figyelemfelkeltő akció.

 

Doina Crişan, a Szatmár Megyei Vérközpont igazgatója a Szamos Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége (ISU) munkatársainak véradási akciója kapcsán elmondta, sokat segít nekik minden figyelemfelkeltő kampány, ugyanis minden csepp vérre szükség van a véradóközpontban. „Jelenleg a 0 negatív, AB4 negatív, B3 negatív vércsoportból van hiány. A hasonló véradási akciók nagyon sokat segítenek, főleg ha a véradók között a hiányzó vércsoportokból is vannak. Az elmúlt napokban például volt egy vérzéses sokkban levő beteg, akinek több mint 20 egység 0 negatív vért kellett beadni. Honnan lenne ilyen mennyiségű vér raktáron, ha nem jönnek a véradók?” — fogalmazott az igazgatónő, akitől azt is megtudtuk, hogy a véradók segítőkészségét továbbra is hét darab élelmiszer-vásárlási utalvánnyal honorálják, akik mindemellett jogosultak egy szabadnapra is, s ingyen végzik el rajtuk az orvosi laboratóriumi vizsgálatokat is, a szabadnapokat azonban nem minden cég adja ki a véradóknak. Doina Crişan elmondta, véradóvá válhat minden 18. életévét betöltött személy, azzal a feltétellel, hogy legyen egészséges. Amennyiben az önkéntes véradó élete során hepatitiszes, tbc-s, szifiliszes, neuropszichikai, inzulinfüggő diabéteszes megbetegedésben szenvedett, nem válhat véradóvá, magyarázta az igazgatónő, aki arra is rávilágított, hogy a véradók vérnyomása minimum 110/70 Hg/mm, a férfiak testsúlya 60 kilogramm, a nőké 55 kilogramm kell legyen, míg a hemoglobinszint nőknél 13 gramm/deciliter, férfiaknál pedig 13,5 gramm/deciliter kell legyen. Crişan rávilágított, hogy jelenleg naponta 60 önkéntes véradót fogadnak a központban, azonban nyáron és ősszel nehezebb a helyzet, mivel a nyaralások, külföldön vállalt napszámosmunkák, illetve a mezei munkák miatt drasztikusan csökken a véradók száma. „Adatbázisunkban több mint 10 ezer önkéntes véradó személyt tartunk nyilván, ám nyáron és ősszel így is gondot okoz a megfelelő vérmennyiség biztosítása. Ennek megoldása érdekében havi egyszer helyszíni kiszállást szervezünk, így igyekszünk a szükséges vérmennyiséget begyűjteni” — összegzett Doina Crişan.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 20.
Végre olyan dologgal foglalkozhat, amiért meg is fizetik. Ha kevésnek érzi bevételeit, gondolja át, miért lennének hajlandóak többet fizetni az emberek!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...