Életmentő szűrővizsgálat
Utoljára módositva: 2014-06-13 09:57:23

A korai stádiumban felfedezett méhnyakrák 90%-ban kezelhető, ezért a szakemberek azt ajánlják, hogy a veszélyeztetett korú nők időszakonként végeztessék el a Babeş–Papanicolau-tesztet.

 

Az egészségügyi minisztérium idén is folytatja az ingyenes méhnyakrákszűrési programot, melyre 13 millió lejt különítettek el. Megkeresésünkre a Szatmár Megyei Közegészségügyi Hatóság (DSP) igazgatója, dr. Dorina Dragoş-Guran elmondta, megyénkben 103 933, 25—64 év közötti nőt tartanak nyilván, közülük 15 051 végeztette el mostanáig a tesztet. Azok a nők, akik el kívánják végeztetni a tesztet, a családorvosuknál kell hogy jelentkezzenek, ahol egy részvételi űrlapot fognak kitölteni, majd a családorvos előjegyzést ír egy olyan rendelőbe, ahol elvégzik majd a Babeş–Papanicolau-tesztet. A teszt eredményét szintén a családorvosnak kell kiértékelnie. Megyénkben 2 screening hálózat működik: egyik a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház (45 családorvos, 6 tesztet elvégző központ, 16 nőgyógyász és egy szaklaboratórium tartozik hozzá), másik pedig a Gynoprax Nőgyógyászati Klinika (34 családorvos, 11 tesztet elvégző központ és három szaklaboratórium tartozik hozzá).

 

Korai stádiumban gyógyítható

 

A méhnyakrák hosszú évek alatt lassan, lényegében panasz- és tünetmentesen kifejlődő, rosszindulatú daganatos betegség, amelyet a humán papillomavírus (HPV) fertőzés okoz. A vírus emberről emberre alapvetően nemi úton terjed. Az aktív nemi életet folytató nők mintegy 80%-a valamelyik életszakaszában megfertőződik a vírus valamelyik típusával. A panaszok és a beteg által is észlelhető tünetek már olyan előrehaladott állapotban jelentkeznek, amikor a teljes gyógyulást eredményező beavatkozásokra nincs lehetőség. Ebben az esetben a betegség — az orvosi kezelés ellenére — a páciens életminőségének lényeges romlásához, élettartamának megrövidüléséhez vezet. A rendszeres szűrővizsgálatok azonban lehetővé teszik a korai — még rákmegelőző — állapotok felismerését és lényegében teljes gyógyítását. Emellett ma már hatékony vírusellenes védőoltások is rendelkezésre állnak. Általában a fertőzés látható tünetek nélkül lezajlik, csak a nők 10 százalékánál jelentkezik a betegség. A méhnyakrák leggyakrabban 35—65 éves korú nők körében fordul elő, egyre gyakrabban figyelhető meg azonban fiatalabb korban is. Kockázati tényezőt jelent a dohányzás, a legyengült immunrendszer, továbbá a fogamzásgátló tabletták szedése.

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Kingsman: Az aranykör
Ma, 21:40
Ha a világot valami rettenetes baj, világuralomra törő főgonosz vagy más efféle rémség fenyegeti, akkor sem kell félnünk: van szakember, aki megállítja a gonoszságot. A Kingsman közelharcra és rejtvényfejtésre egyaránt tökéletesen kiképzett, úriember ügynökei majdnem mindig tudják, mi a teendő. De néha a "majdnem mindig" is kevés. Az új ellenség (Julianne Moore) természetesen világuralomra tör, valószínűleg őrült, és biztosan lángész: sikeresen csapdába csalja a Kingsman-csapatot, és felrobbantj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 23.
Kerülje ma a stresszel járó helyzeteket, mert jót tenne végre egy kis nyugalom. Inkább a jövőről álmodozzon, mint hogy a múltat idézgesse!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...