Életmentő szűrővizsgálat
Utoljára módositva: 2014-06-13 09:57:23

A korai stádiumban felfedezett méhnyakrák 90%-ban kezelhető, ezért a szakemberek azt ajánlják, hogy a veszélyeztetett korú nők időszakonként végeztessék el a Babeş–Papanicolau-tesztet.

 

Az egészségügyi minisztérium idén is folytatja az ingyenes méhnyakrákszűrési programot, melyre 13 millió lejt különítettek el. Megkeresésünkre a Szatmár Megyei Közegészségügyi Hatóság (DSP) igazgatója, dr. Dorina Dragoş-Guran elmondta, megyénkben 103 933, 25—64 év közötti nőt tartanak nyilván, közülük 15 051 végeztette el mostanáig a tesztet. Azok a nők, akik el kívánják végeztetni a tesztet, a családorvosuknál kell hogy jelentkezzenek, ahol egy részvételi űrlapot fognak kitölteni, majd a családorvos előjegyzést ír egy olyan rendelőbe, ahol elvégzik majd a Babeş–Papanicolau-tesztet. A teszt eredményét szintén a családorvosnak kell kiértékelnie. Megyénkben 2 screening hálózat működik: egyik a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház (45 családorvos, 6 tesztet elvégző központ, 16 nőgyógyász és egy szaklaboratórium tartozik hozzá), másik pedig a Gynoprax Nőgyógyászati Klinika (34 családorvos, 11 tesztet elvégző központ és három szaklaboratórium tartozik hozzá).

 

Korai stádiumban gyógyítható

 

A méhnyakrák hosszú évek alatt lassan, lényegében panasz- és tünetmentesen kifejlődő, rosszindulatú daganatos betegség, amelyet a humán papillomavírus (HPV) fertőzés okoz. A vírus emberről emberre alapvetően nemi úton terjed. Az aktív nemi életet folytató nők mintegy 80%-a valamelyik életszakaszában megfertőződik a vírus valamelyik típusával. A panaszok és a beteg által is észlelhető tünetek már olyan előrehaladott állapotban jelentkeznek, amikor a teljes gyógyulást eredményező beavatkozásokra nincs lehetőség. Ebben az esetben a betegség — az orvosi kezelés ellenére — a páciens életminőségének lényeges romlásához, élettartamának megrövidüléséhez vezet. A rendszeres szűrővizsgálatok azonban lehetővé teszik a korai — még rákmegelőző — állapotok felismerését és lényegében teljes gyógyítását. Emellett ma már hatékony vírusellenes védőoltások is rendelkezésre állnak. Általában a fertőzés látható tünetek nélkül lezajlik, csak a nők 10 százalékánál jelentkezik a betegség. A méhnyakrák leggyakrabban 35—65 éves korú nők körében fordul elő, egyre gyakrabban figyelhető meg azonban fiatalabb korban is. Kockázati tényezőt jelent a dohányzás, a legyengült immunrendszer, továbbá a fogamzásgátló tabletták szedése.

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 18:40
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 20:40
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Miért várod már a tavaszt?
A szabadtéri programok miatt
A melegebb időjárás miatt
A tovább tartó nappalok miatt
Végre sportolhatok a szabadban
Az ébredező természet miatt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...