Életmentő szűrővizsgálat
Utoljára módositva: 2014-06-13 09:57:23

A korai stádiumban felfedezett méhnyakrák 90%-ban kezelhető, ezért a szakemberek azt ajánlják, hogy a veszélyeztetett korú nők időszakonként végeztessék el a Babeş–Papanicolau-tesztet.

 

Az egészségügyi minisztérium idén is folytatja az ingyenes méhnyakrákszűrési programot, melyre 13 millió lejt különítettek el. Megkeresésünkre a Szatmár Megyei Közegészségügyi Hatóság (DSP) igazgatója, dr. Dorina Dragoş-Guran elmondta, megyénkben 103 933, 25—64 év közötti nőt tartanak nyilván, közülük 15 051 végeztette el mostanáig a tesztet. Azok a nők, akik el kívánják végeztetni a tesztet, a családorvosuknál kell hogy jelentkezzenek, ahol egy részvételi űrlapot fognak kitölteni, majd a családorvos előjegyzést ír egy olyan rendelőbe, ahol elvégzik majd a Babeş–Papanicolau-tesztet. A teszt eredményét szintén a családorvosnak kell kiértékelnie. Megyénkben 2 screening hálózat működik: egyik a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház (45 családorvos, 6 tesztet elvégző központ, 16 nőgyógyász és egy szaklaboratórium tartozik hozzá), másik pedig a Gynoprax Nőgyógyászati Klinika (34 családorvos, 11 tesztet elvégző központ és három szaklaboratórium tartozik hozzá).

 

Korai stádiumban gyógyítható

 

A méhnyakrák hosszú évek alatt lassan, lényegében panasz- és tünetmentesen kifejlődő, rosszindulatú daganatos betegség, amelyet a humán papillomavírus (HPV) fertőzés okoz. A vírus emberről emberre alapvetően nemi úton terjed. Az aktív nemi életet folytató nők mintegy 80%-a valamelyik életszakaszában megfertőződik a vírus valamelyik típusával. A panaszok és a beteg által is észlelhető tünetek már olyan előrehaladott állapotban jelentkeznek, amikor a teljes gyógyulást eredményező beavatkozásokra nincs lehetőség. Ebben az esetben a betegség — az orvosi kezelés ellenére — a páciens életminőségének lényeges romlásához, élettartamának megrövidüléséhez vezet. A rendszeres szűrővizsgálatok azonban lehetővé teszik a korai — még rákmegelőző — állapotok felismerését és lényegében teljes gyógyítását. Emellett ma már hatékony vírusellenes védőoltások is rendelkezésre állnak. Általában a fertőzés látható tünetek nélkül lezajlik, csak a nők 10 százalékánál jelentkezik a betegség. A méhnyakrák leggyakrabban 35—65 éves korú nők körében fordul elő, egyre gyakrabban figyelhető meg azonban fiatalabb korban is. Kockázati tényezőt jelent a dohányzás, a legyengült immunrendszer, továbbá a fogamzásgátló tabletták szedése.

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Mamma Mia! Sose hagyjuk abba
Ma, 19:05
Tíz évvel azután, hogy a Mamma Mia! több mint 600 millió dollár bevételt hozott világszerte, visszatérünk a varázslatos görög szigetre, Kalokairire ebben az új musicalben, mely szintén az ABBA dalaira épül. A film ide-oda ingázik az időben, és megmutatja, hogy a múltbéli kapcsolatok miképp hatnak a jelenre. Így az eredeti szereplőkhöz csatlakoznak fiatal énjeik, köztük a fiatal Donnát alakító Lily James (A legsötétebb óra, Nyomd, Bébi, nyomd!, Downton Abbey).
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:20
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 22.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...