Életre való hivatás és folytonos szolgálat
Utoljára módositva: 2017-09-13 19:18:12

Tűzoltónak lenni mindenek fölött azt jelenti: embernek lenni és mások életét előbbre valónak tartani, mint sajátjukat — látványos felvonulással, előléptetésekkel, izgalmas mentési akció-bemutatóval ünnepeltek a lánglovagok Avasfelsőfalu központjában.

A lánglovagokat, a „különleges emberek alakulatát” ünnepelték tegnap – azokat, akiknek mások élete mindig előrébb való, mint a sajátjuk és mindig szolgálatban vannak, még akkor is, ha épp szabadnaposak. S bár az elmúlt másfél évszázad alatt felszerelésük az akkori, lóvontatta lajtos-oltókocsitól a kézi pumpálású tűzoltópalackon át rengeteget fejlődött, s bő évtizede a rohammentősök személyében elválaszthatatlan társaik is vannak, a lényeg változatlan maradt: menteni és segíteni. A Szamos Katasztrófavédelmi Felügyelőség tegnap 50 tagú alegységük városában, Avasfelsőfaluban ünnepelt, parádés, egész géparzenáljukat felvonultató díszszemlével és látványos mentési-oltási bemutatóval.

A tűzoltók, a „különleges emberek alakulata” mindenki tudatában egyet jelentenek a mentéssel, ők az a biztos pont, akiket bármilyen baj esetén riasztani lehet, mert jönnek és segítenek, s valami megmagyarázhatatlan módon mások életét és testi épségét mindig előbbre valónak tartják, mint sajátjukat — és teszik ezt munkaidőtől függetlenül, hiszen mint vallják: tűzoltónak lenni életre szóló hivatás és örökös szolgálat. Szeptember 13-a Román Tűzoltók Napja, 1953 óta hivatalosan is — ugyanis százhatvankilenc évvel ezelőtt, 1848. szeptember 13-án a tűzoltókatonák saját kérésükre, Pavel Zăgănescu százados vezetésével, részt vettek a törökök elleni Dealul Spirii-i csatában.
Délben az ünnephez méltóan, díszegyenruhában sorakoztak fel a Szamos Katasztrófavédelmi Felügyelőség lánglovagjai és a SMURD rohammentősök, méghozzá Avasfelsőfalu központjában, a felügyelőség parancsnoksága ugyanis úgy gondolta: ideje az ünnepséget „kimozdítani” a főbázis Szatmárnémetiből és az alegységek városainak lakóihoz is közelebb hozni — az ötlet nagyszerűségét mi sem igazolta jobban, mint az több száz diák és fiatal, akik valósággal körbefogták a díszegyenruhás ünnepelteket. Az ünnepség kezdetén — melyen a hagyományokhoz híven Varga Béla alezredes vezetésével egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, valamint Dimitri Lesko ezredes vezetésével egy ukrajnai küldöttség is részt vett — rövid imával és egyperces néma csenddel adóztak a mentések, bevetések során elhunyt tűzoltók emlékének, majd Carmen Dan belügyminiszter, Raed Arafat, valamint Daniel Marian Dragne országos tűzoltóparancsnok ünnepi gondolatait olvasták fel.

A köszöntőket követően példás magatartásukért és munkájukért hat tisztet — Pop Adriana, Zsifi Vasile, Markis Radu, Nagy Róbert, Mut Felician és Zaha-Gurzău Cristian — léptettek elő, míg Demian Marian és Moş Olimpiu az „Év tűzoltója”, valamint a „Megye életmentője” kitüntetést vehette át, és a különböző szakmai versenyeken remekelő tűzoltókat jutalmazták. „Már az emberiség kezdetén azokat tisztelték leginkább, akik nem féltek a tűztől — önök nem csak a tűztől, de a természet elemeitől és katasztrófáitól sem félnek. Csak ezen a héten — pedig még csak a közepén vagyunk — több tíz ember életét mentették meg, mérhetetlen tiszteletet érdemelve ki” — fogalmazott Pataki Csaba tanácselnök köszöntőjében, felidézve parlamentersége éveit, amikor Bukarestben mindennap elhaladt az 1902-ben emelt Tűzoltó-emlékmű mellett, de egyszer sem úgy, hogy ne gondolt volna a tűzoltókra. A hivatalos ceremónia végén — a nagybányai fúvószenekar közreműködésével — kezdetét vette az egyik leglátványosabb és parádésabb felvonulás: elsőként a régmúlt idők 1885-ből származó, ló vontatta tűzoltó-lajtoskocsija haladt el a több száz gyermek nagy örömére és ujjongása közepette (akiket már a beszédek alatt az égen cirkáló drón látványa is hatalmas izgalomba hozott), majd jöttek sorban a különféle oltóautók, a magaslétrás autó, a rohammentők, a vízi mentésnél használt gumi- és motorcsónakok. Az érdekességek azonban itt még nem értek véget: a látványos parádé nem kevésbé látványos mentési akcióval folytatódott — két összeütközött és természetesen lángoló, füstölgő autóroncsból mentették ki a bent rekedt „áldozatokat” különféle technikák segítségével, majd egy deszkából készült, nagy házmakettet gyújtottak meg, amit aztán a régimódi, vizet spriccelő, pumpás tűzoltópalack segítségével a gyermekek oltottak el nagy nevetések és ovációk közepette.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Ferdinánd
Ma, 13:05
Mi dolga a világon egy bikának? Viadalokon való részvétel. És mire vágyik minden igazi bika? Természetesen arra, hogy végre a stadion közepén állhasson, a fűrészport kapargathassa, és megmutathassa, hogy ő az igazi, a legyőzhetetlen bajnok. Kivéve Ferdinándot. Ő nem ilyen bika. Nem érdekli a viadal, és nem akar senkit legyőzni. Ő a virágokat, a békességet és a végtelen mezőt szereti. Nem lesz könnyű dolga, míg meggyőzi a világot, hogy egyszer egy ilyen bikára is szükség lehet...
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Jumanji - Vár a dzsungel
Ma, 15:10
A történelem nem ismétli magát, de néha újra próbálkozik. Négy középiskolás talál egy régi játék konzolt, amelyen egy olyan program fut, amiről még sosem hallottak: a Jumanji. Kipróbálják, és a játék rögtön beszippantja őket - de igazán. Átváltoznak saját avatárjukká: Spencer, a nagy gémer izomagyú kalandorrá válik (Dwayne Johnson), a focista Fridge "elveszti teste felső ötven centijét", cserébe okos lesz, mint Einstein (Kevin Hart), a nagymenő bombázó csajból középkorú, pocakos prof. válik (Jac
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 17:25
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A legsötétebb óra
Ma, 19:25
Néhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért. A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülménye
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Gengszterzsaruk
Ma, 21:45
Los Angelesben, a bankrablások fővárosában a bűnözőknél csak a Nagy Nick (Gerard Butler) által vezetett rendőrségi elit akciócsoport tagjai, a "Regulátorok" könyörtelenebbek. Mikor Nick megtudja, hogy a hírhedt mestertolvaj, Merrimen élete legvakmerőbb rablására készül, zsarolással ráveszi a banda leggyengébb láncszemét, hogy legyen a rendőrség besúgója. Merriman merész akciók sorozatát hajtja végre, hogy előkészítse a lehetetlent: a szigorúan őrzött Központi Bank kirablását. Elindul a versenyfu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 20.
Végre olyan dologgal foglalkozhat, amiért meg is fizetik. Ha kevésnek érzi bevételeit, gondolja át, miért lennének hajlandóak többet fizetni az emberek!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...