Elfogadta a képviselőház a külföldi szavazást megkönnyítő törvénytervezetet
Utoljára módositva: 2019-07-03 15:14:09

A román szenátus után a képviselőház is elfogadta szerdán a külföldön élő román állampolgárok voksolását megkönnyítő törvénytervezetet.

A voksolás gördülékenységét garantáló választójogi reformot főleg Klaus Iohannis államfő sürgette, miután a május 26-i európai parlamenti választáson több ezer külföldön élő román állampolgár állt órákig sorba az ország külképviseletei előtt, és sokan közülük nem jutottak sorra, nem adhatták le szavazatukat.

A parlament a választási törvények módosítása érdekében folytatta rendkívüli ülésszakon munkáját a június 30-án véget ért tavaszi ülésszak után. Az új szabályozás azért sürgős, hogy az év végi elnökválasztáson már ne legyenek fennakadások a külképviseleteken.

A tervezetet a képviselőház egyetlen ellenszavazattal, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) frakciójának tartózkodása mellett fogadta el.

A külföldi választókörökben ezentúl nemcsak a voksolásra a belföldiek számára kijelölt vasárnapi napon, hanem az azt megelőző pénteken és szombaton is leadhatják szavazatukat a diaszpórában élők.

A szerdán elfogadott törvény az elnökválasztásra is kiterjeszti a levélben történő voksolást, amelyet 2016-ban a parlamenti választások alkalmával vezettek be. A jogszabály ugyancsak előzetes regisztrációhoz köti ezt a lehetőséget, de egyszerűsíti a bejelentkezést.

A képviselőház a szenátusi tervezetet módosítva a belföldi voksolásra is kiterjesztette azt az – eredetileg a diaszpórának szánt – előírást, miszerint a szavazókörök 21 órai zárása után (legkésőbb éjfélig) leadhatják még voksukat azok, akik már a helyiségben tartózkodnak, és akik előtte állnak sorban.

A képviselőház plénuma szerdán elvetette azt az RMDSZ által támogatott szakbizottsági javaslatot, amely megtiltotta volna az exit-poll becslések közzétételét éjfél előtt. Elutasították azt az RMDSZ-javaslatot is, hogy a külföldi választókörzetekben pótlistára feliratkozó szavazók esetében papír alapú adatfelvételt alkalmazzanak. Ezt a megoldást végül csak arra az esetre írja elő az elfogadott törvény, ha az elektronikus rendszer működésképtelennek bizonyul.

Az RMDSZ szerint a sebtében elfogadott törvénymódosítás előírásai visszaélésre és a szavazás befolyásolására adnak lehetőséget.

A romániai magyarság – népszámlálási adatok szerint – az ország állandó lakosságának 6,5 százalékát teszi ki. Az RMDSZ számára az ötszázalékos bejutási küszöb átlépését veszélyeztetheti, ha jelentősen megnő a többmilliós román diaszpóra külképviseletekről beérkező szavazatainak száma.

A külföldi szavazást megkönnyítő törvénymódosítás hatályba lépéséhez már csak az államfő aláírására van szükség.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Jó srácok
Ma, 19:50
Mennyire alakulhat rosszul egy nap? Amikor meghívják élete első csókbulijába, a 12 éves Max bepánikol, mert nem tudja, hogy kell csókolózni. Valami útmutatásra szomjazva Max és a legjobb barátai, Thor és Lucas úgy döntenek, hogy bevetik Max apjának drónját – amihez Maxnek tilos hozzányúlnia –, és kilesik a szomszédban smároló tinédzser párt. Ám amikor a dolog bődületesen rosszra fordul, a drón tönkre megy, márpedig muszáj kicserélni, mielőtt Max apja hazaér a munkából. A srácok kétségbeesésük
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Volt egyszer egy... Hollywood
Ma, 21:35
1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is…. Nincs nagyobb esemény annál a filmes világban, mint amikor Tarantino re
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel a környezeted megóvásért?
Nem használok már műanyag szatyrokat
Energia- és víztakarékos háztartási gépeket vásárolok
Helyi termékeket vásárolok
Kisebb távolságok esetén nem ülök autóba, inkább a gyaloglást választom
A kényelemről nem tudok lemondani még akkor sem, ha az nem éppen környezetkímélő
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. augusztus 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...