Elfoglalja Nagykárolyt a SPOT
Utoljára módositva: 2013-11-28 10:23:47

Példátlan sikereket ért el Nagykárolyban a VII. SPOT – Színművészeti Egyetemek Nemzetközi Fesztiválja. Paul Sarvadi, a fesztivál főszervezője nagyszabású megvalósításokat vinne véghez.

 

Paul Sarvadi

Minőségi, élvezetes, tanulságos és feledhetetlen volt az idei SPOT – Színművészeti Egyetemek Nemzetközi Fesztiválja. Az előadások szinte minden egyes alkalommal telt ház előtt zajlottak a Iuliu Maniu Iskolaközpont sporttermében, a maguk stílusában a koncertek is óriásiak voltak, a két kiállítás (Amatőr színjátszás Nagykárolyban a rendszerváltás idején, Egy (rang)létra változatai) megszolgálta célját, és talán ami a legfontosabb, hogy a bábelőadások jóvoltából több száz gyermeknek sikerült színházi élményt nyújtani, sokuknak az elsőt életükben — foglalta össze röviden a fesztivál lényegét Paul Sarvadi főszervező.

„A fesztivál nagy hatással volt a városra is, hiszen a napi eledelt biztosító éttermeknek, a szálláshelyiségeket biztosító hoteleknek, magánszemélyeknek, a taxis cégeknek és sok más vállalkozásnak is bevétele származott az elmúlt héten. Ugyanakkor megmutattuk, hogy technikai szempontból mire van szükség a hamarosan felújuló színházban — mindenki láthatta a sportteremben felszerelt fény- és hangtechnikai eszközöket —, továbbá látható volt, hogy mire szolgál a büfé. Az idei SPOT egy szóval hatalmas projekteket és terveket generált. Van közöttük közösségi, színházi, helyi érdekeltségű, de számos határon átnyúló projekt is” — magyarázta a főszervező, aki hozzátette, hogy januártól lát hozzá a SPOT-társulat megalapításához, amelynek tagjai olyan diákok lesznek, akik az eddigi fesztiválokon részt vevő egyetemeken tanulnak, és legalább egy alkalommal jelen voltak a SPOT-on.

„A cél az, hogy egy olyan színházi platformot hozzak létre, amelyik két éven belül már egy-két előadást elkészít. Ezeket a produkciókat először a 2015-ös fesztiválon mutatnánk be, majd eljuttatnánk olyan városokba, amelyeknek az egyetemei képviseltették magukat a SPOT-on. Erre találtam egy EU-s pályázatot, partnerként lesz benne minden egyetem, és úgy gondolom, az utóbbi évek legérdekesebb európai kulturális projektje lesz, hiszen a tervek szerint magába foglalná Romániát, Magyarországot, Moldovát, Szerbiát, Németországot, Svájcot és Angliát. Konkrétan már jövő nyáron szervezek egy csapatépítő találkozót, melynek főhadiszállása a nagykárolyi szőlőskert lesz. Mindezzel a színházi célok mellett a várost és a kulturális turizmust is népszerűsítenénk. Továbbá hamarosan egy olyan produkciónak a turnéját fogom megszervezni a SPOT ernyője alatt, amelyik a környező falvakban fog színházi előadásokkal és táncházzal párosulni. Ugyanakkor, hála Tana-Kovács Ágnesnek, remélhetőleg tavasszal Nagykárolynak is lesz egy Tündérkertje. Ez egy olyan akció, amit egy magyar színész indított el, és röviden arról szól, hogy egy elhagyatott lakótelepi területen nemes gyümölcsfákat kell ültetni, ha megszületik egy gyermek. A fát természetesen gondoznia kell a gyermek családjának, valamint a gyermeknek is, ha felnő. Ezzel szebbé, barátságosabbá tennénk a várost, közösséget építenénk. és a fakivágási gondokat is megoldanánk hosszú távon” — számolt be a tervekről Paul Sarvadi.

A főszervező nyári táborokat is szeretne szervezni, amelynek során a színházi képzés mellett a drámapedagógiai oktatást is bevezetnék, továbbá lovaglási lehetőséget is biztosítanának a részt vevő amatőr és profi színészek számára. Ugyanakkor rövid távon szeretne egy SPOT-bolhapiacot, egy SPOT-könyvkölcsönzőt és egy SPOT-parkot elindítani.

„Azt hiszem, az elkövetkező időszakra elegendő munkám lesz, a tervek hosszú távon is megállják a helyüket, egy olyan kulturális légkört biztosítva a városnak, melynek hiánya nem csak Nagykárolyban, hanem egész Kelet-Európában érezhető” — nyilatkozta Paul Sarvadi.

A SPOT valóban nagy tömegeket vonzott, mindenki megtalálhatta az igényeinek megfelelő színdarabokat, és ami a legfontosabb: kiderült, hogy van igény a színházra Nagykárolyban. „A nagykárolyi lakosságnak szüksége van profikra, sokat kell tanulnunk, és mindenképp meg kell változtatnunk a hozzáállásunkat, hogy ezentúl igazán jól működjenek a dolgok. Semmi rossz élményem nem volt, teljesen megteltem energiával, és annyi munkakedvem van, hogy minden tervemet meg fogom valósítani. Néhány éven belül Nagykároly Európa egyik legjelentősebb színházi laboratóriuma lesz” — zárta mondanivalóját Paul Sarvadi, aki ezúton is megköszöni mindenkinek, aki hozzájárult a fesztivál szervezéséhez és lebonyolításához.

 

Ifj. Deák Endre

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szelektíven gyűjtöd-e a szemetet?
Igen, mindig figyelek arra, hogy lehetőségeim szerint külön gyűjtsem a hulladékot
A háztartási hulladékot nem gyűjtöm szelektíven, de az elektronikai cikkeket külön szoktam leadni
Legfeljebb a papírt, műanyagot gyűjtöm külön
Nem gyűjtöm szelektíven a szemetet, hiszen a kukákban úgyis összekeverednek a hulladékok tapasztalataim szerint
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. március 25.
Talán nem azt hozod, amit várnak tőled, ami talán mindenkiben feszültséget kelt. Talán te magad is egyre feszültebb leszel a gondolattól, hogy mások nem elégedettek veled. Tudod, mit szoktál gondolni, amikor valaki elmeséli, hogy nem értik meg? Igen, azt, hogy a kommunikáció lenne a megoldás. Ez így van a te életedben is.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. március 25.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 40 dkg spenót (fagyasztott) bors só fokhagyma 4 dkg vaj 4 dkg liszt 7,5 dl tej szerecsendió ...