Elfogták a sírrongálókat
Utoljára módositva: 2018-11-06 18:49:35

Kissé hihetetlennek tűnik, de a hídon túli római katolikus temetőben történt esztelen rombolás elkövetője egy 16 és egy 17 éves kamasz.

A rendőrség bűnügyi nyomozói ma azonosították és előállították azt a két kamaszt, akik alaposan gyanúsíthatóak azzal, hogy november 2–ról 3–ra virradó éjszaka a hídon túli római katolikus temetőben 54 sírt gyaláztak meg. A 16 és 17 éves, szatmárnémeti, illetve pálfalvi illetőségű siheder be is vallotta tettét, és állításuk szerint az elfogyasztott hatalmas mennyiségű alkohol váltotta ki belőlük a rombolási kényszert – melynek nyomán 51 sírkövet borítottak le (az érintett sírkövek hetven százaléka visszaállítható ugyan, mivel csak kisebb karcolásokat szenvedtek, harminc százalékuk esetében azonban a kereszt vagy a sírkő teljes cseréréjére lesz szükség), és három sír fedelét törték össze (a rengeteg koszorú, virágcsokor– és cserép, mécses széttaposását nem is számítva).

A rendőrség sírgyalázás vádjával eljárást indított a két kiskorú ellen, ugyanakkor a rombolások és a cselekménysor pontos kiderítése érdekében a nyomozás tovább folytatódik az ügyészek vezetésével. A Büntető Törvénykönyv 383–as paragrafusa értelmében a sírgyalázást (legyen szó magáról a végső nyughelyről, urnáról vagy sírkőről/fejfáról/síremlékről) 3 hónaptól 2 évig terjedő szabadságvesztéssel vagy pénzbírsággal büntetik — mivel az elkövetők kiskorúak, szabadságvesztésüket (amennyiben ilyenfajta ítéletet hoznak majd a bírák) valamelyik nevelőközpontban fogják majd letölteni.

Korábbi cikkünkben már pontosítottuk, s most ismételten emlékeztetjük az érintetteket, hogy a hatóság csak sírgyalázás vádjával állíthatja bíróság elé az elkövetőket, az okozott anyagi kár megtérítését a károsultaknak külön polgári perek útján kell majd igényelniük.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. április 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 6 dkg kakaópor, 2 csipet só, 13 dkg vaj (+ a formákhoz), 10 ...