Élhetőbb várost, pályázatból
Utoljára módositva: 2017-08-22 18:36:14

Átfogó uniós projektet készítenek a nagykárolyi önkormányzat pályázatfigyelő irodájának munkatársai. A közel 9 millió eurós összértékű projekt komoly hatást gyakorolna a városiak életére.

Az elektromos buszok beszerzésével a tömegközlekedés használata felé terelnék a nagykárolyi lakosságot

Szeptember elejéig kell elkészülnie annak az európai uniós pénzek lehívására vonatkozó projektnek, mellyel élhetőbb Nagykárolyt szeretne biztosítani a helyi önkormányzat. A mobilitást és a városi zajcsökkentést célzó projektnek egyik fontos eleme, hogy a Nagykárolyt kettészelő, pocsék állapotú főút jelentős részének felújítását is ebből finanszírozná az önkormányzat, de emellett egy városi közlekedési vállalatot is létrehoznának, mellyel az utóbbi években tapasztalható közlekedési őrületet szeretnék keretek közé szorítani. Ezáltal nemcsak a gépkocsiforgalmat redukálnák, hanem a környezetszennyezést is, hiszen elektromos buszok beszerzésével a tömegközlekedés használata felé terelnék a lakosságot. A nagyjából 9 millió euró összértékű projekt rendkívül összetett, bár kétségtelenül ezek lennének a legfontosabb hozományai.

„A projekt értelmében a főutat, az 1 Decembrie 1918, a Mioriţei és az állomáshoz vezető utcát szeretnénk leaszfaltozni, hiszen van rá lehetőség, hogy mindezt pályázati pénzből tegyük meg, és ne kelljen hitellel terhelnünk az önkormányzati költségvetést. Mindezek mellett a projekt vonatkozó részében arra is figyeltek az önkormányzat pályázatkészítő irodájának munkatársai, hogy egy helyi közlekedési vállalat létrehozása nyomán arra ösztönözzük a nagykárolyiakat, hogy ne saját autóval, hanem korszerű, elektromos buszok mellett a tömegközlekedést válasszák. Sok esetben tapasztalom, hogy akár egy háromtagú család esetében is mindenki külön autóval jár, s emiatt tovább romlik a városi közlekedési rendszer, nem beszélve a parkolási és egyéb körülményekről. Idővel szeretnénk újabb parkolókat is kialakítani, de most ez a projekt élvez prioritást. A tömegközlekedési hálózat útvonaltervét úgy alakítanánk ki, hogy lefedje az egész várost az állomástól a strandig, megfelelő útvonalon haladva a városba érkező turisták és a helyiek számára is alternatívát jelentsen. Emellett lehetőségünk nyílna arra, hogy így a város azon utcái is új aszfaltburkolatot kapjanak, melyek nem kerültek be a nagy aszfaltozási projektbe, viszont Nagykároly forgalmas útszakaszaihoz tartoznak. Sok kritika ért minket amiatt, hogy az aszfaltozási projektből pont a legforgalmasabb utca (szerk. megj.: a főút) maradt ki, de ismételten a nagykárolyiak türelmét kérem, hiszen ezt uniós pénzekből, és nem önerőből szeretnénk leaszfaltozni. Azt megígérem, hogy ha valamilyen sajnálatos okból kifolyólag nem sikerülne erre támogatást szerezni ezen projekt keretében, akkor a jövő év végéig, legrosszabb esetben 2019-ig elvégezzük ezt a munkát. Igaz, akkor hitelt kell rá felvennünk, mert más lehetőségünk nem marad. Ez a mostani mobilitási projektünk egy 9 millió euró összértékű pályázat, s a sikerének legnagyobb rizikóját az jelenti, hogy a mi régiónkra ‘csak’ 59 millió euró van, ráadásul 35-en versenyzünk a lehívható pénzekért. Olyan városokkal vagyunk versenyben, mint Torda, Aranyosgyéres, Szamosújvár, Máramarossziget, Felsővisó stb. Sokkal többen pályázunk, mint amennyi a lehívható keret, de volt már ilyen, s nagyon reméljük, hogy ha az elsők között sikerül letennünk egy jól összeállított pályázatot, akkor sikert érünk el” — nyilatkozta lapunknak Kovács Jenő polgármester.

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Sokkal több mint testőr
Ma, 19:15
Nem könnyű a testőrök sorsa. Pláne, ha egy folyton rinyáló gyilkost kell pátyolgatniuk. A profi védelmi ügynököt (Ryan Reynolds) egy nap szokatlan küldetéssel bízzák meg: halálos ellenségét, a világ egyik leghírhedtebb és legkeresettebb bérgyilkosát (Samuel L. Jackson) kell az oltalmazó szárnyai alá vennie. Bár eddig a stukker másik végéről szagolták a puskaport, az eltökélt testőrnek és a stiklikben járatos gengszternek ezúttal össze kell fognia, hogy - lehetőleg élve - eljussanak a hágai bírós
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 20.
Képes kiolvasni kedvese szeméből annak kívánságait és ez bizony elbűvöli őt. Alakítsák úgy időbeosztásukat, hogy az estét zavartalanul együtt tölthessék.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...