Elhunyt örökös tagok nevét viseli három diákbérlet
Utoljára módositva: 2019-11-19 20:39:12

A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatánál nemrég fejeződött be a diákbérletek értékesítése. Az idei évadtól kezdődően három diákbérlet is új nevet kapott: Elekes Emma, András Gyula és Bessenyei István nevét viselik a bérletek.

A névadással tiszteleg a társulat az elmúlt két évadban elhunyt örökös tagok munkássága és emléke előtt.

Elekes Emma a Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetben végzett 1953-ban. Az évfolyam kiemelkedő színésznője volt, azé az évfolyamé, amely Harag György vezetésével megalapította a nagybányai, a későbbi szatmári magyar színházat. Nem hagyományos drámai alkotásokban is sikerrel szerepelt, volt érzéke az ironikus hangvételű szerepépítkezéshez.

András Gyula 1964-ben végzett Marosvásárhelyen, a Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetben, azóta a Szatmárnémeti Állami Magyar Színháznak, illetve utódintézményének, az Északi Színház magyar tagozatának volt a tagja. Közel másfél száz alakításának tapsolhatott a közönség az elmúlt hat évtized alatt. Az Örkény-egypercesek mestere volt, mai napig is ezekkel az ironikus szösszenetekkel emlékeznek rá az évad végi gálákon.

Bessenyei István 1981-től volt az Északi Színház magyar tagozatának (a későbbi Harag György Társulatnak) a színésze. A kilencvenes évektől kezdődően rendezett is, közben a nyolcvanas évek végétől frontembere a nagykárolyi Kastélylakók Zenekarnak (szövegíró és énekes). 2012-től két évadon át a Harag György Társulat művészeti igazgatója is volt. Közel kétszáz szerepben láthatta a szatmári közönség, az általa rendezett előadások közül többet még ma is műsorán tart a társulat.

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. december 7.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...