Elindulni egy jobb irányba
Utoljára módositva: 2017-12-14 14:14:55

Romániában folyamatosan nő az infláció. Amikor a jelenlegi PSD–ALDE kormánykoalíció átvette az ország irányítását, tejjel-mézzel folyó Kánaánt ígért, viszont hogy valójában mi történt, azt a saját bőrünkön érezzük, leginkább akkor, amikor pénztárcánkba nyúlva tapasztaljuk, hogy mindenért többet kell fizetni. Novemberben az októberihez képest 2,6 százalékról 3,23 százalékra növekedett az infláció. Drágulnak az élelmiszerek, jövedelmünk jelentős része ezek megvásárlására megy el. Az egyik televíziós beszélgetésen gazdasági szakemberek vitatták, hogy a közalkalmazottak bérének emelése nagyon megkavarta a költségvetést, mert nem volt rá fedezet, a béremeléshez szükséges pénzt valahonnan el kellett venni. Honnan lehet elvenni máshonnan, mint a beruházásokra elkülönített összegekből? Emiatt viszont nagyon sok cég sokkal kevesebb megrendelést kap, mint amennyire szüksége van ahhoz, hogy működőképes maradjon, és tudjon adót fizetni. Azok a cégek, amelyek termelnek, többnyire minimálbért fizetnek az alkalmazottaiknak, ami nem igazán növeli az államkasszát, a minimálbér-emelést pedig elnyeli az infláció és a megemelkedett banki kamatok, ugyanis alig van már olyan család, ahol nem okoz gondot a banki részletek törlesztése. A közalkalmazottak bérének emelése után sem javultak az állami intézmények által nyújtott szolgáltatások. Sokan úgy látják, hogy ezt az összeget jobb lett volna az oktatásra és az egészségügyi ellátás biztosítására fordítani, de nem ez történt, bár akkor is az infrastruktúra fejlesztésének a keretéből szakították volna ki ezt az összeget. A magánszféra sincs jó helyzetben. Az új adórendszer megnehezíti a kisvállalkozók sorsát, könnyen megtörténhet, hogy a cégek elbocsátásokra kényszerülnek, a munkanélküliség növekedése pedig a kormány számára is terhet jelent.

Jelenleg úgy állunk, hogy karácsonyra készülve nemcsak az jelent gondot, hogy mikor és honnan vásárolunk ajándékot, hanem az is, hogy miből. A karácsonyi készülődés közben sokan vesznek részt utcai tüntetéseken, a közszférában pedig naponta halljuk, hogy amiatt sztrájkolnak a közalkalmazottak, mert nem kapják meg a megígért béremelést. Szúrópróbaszerűen meg lehetne nézni azt is, hogy egyik-másik közalkalmazott naponta mennyi időt tölt a munkahelyén…

Nagyon sok ága-boga van a Romániában kialakult helyzetnek, de megoldást sem könnyű találni. A jelenlegi kormánykoalíció bebizonyította, hogy alkalmatlan a kormányzásra, de világosan látszik az is, hogy nincs olyan ellenzék, amelyik képes lenne átvenni a hatalmat és elindulni egy jobb irányba.

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...