Elindulni egy jobb irányba
Utoljára módositva: 2017-12-14 14:14:55

Romániában folyamatosan nő az infláció. Amikor a jelenlegi PSD–ALDE kormánykoalíció átvette az ország irányítását, tejjel-mézzel folyó Kánaánt ígért, viszont hogy valójában mi történt, azt a saját bőrünkön érezzük, leginkább akkor, amikor pénztárcánkba nyúlva tapasztaljuk, hogy mindenért többet kell fizetni. Novemberben az októberihez képest 2,6 százalékról 3,23 százalékra növekedett az infláció. Drágulnak az élelmiszerek, jövedelmünk jelentős része ezek megvásárlására megy el. Az egyik televíziós beszélgetésen gazdasági szakemberek vitatták, hogy a közalkalmazottak bérének emelése nagyon megkavarta a költségvetést, mert nem volt rá fedezet, a béremeléshez szükséges pénzt valahonnan el kellett venni. Honnan lehet elvenni máshonnan, mint a beruházásokra elkülönített összegekből? Emiatt viszont nagyon sok cég sokkal kevesebb megrendelést kap, mint amennyire szüksége van ahhoz, hogy működőképes maradjon, és tudjon adót fizetni. Azok a cégek, amelyek termelnek, többnyire minimálbért fizetnek az alkalmazottaiknak, ami nem igazán növeli az államkasszát, a minimálbér-emelést pedig elnyeli az infláció és a megemelkedett banki kamatok, ugyanis alig van már olyan család, ahol nem okoz gondot a banki részletek törlesztése. A közalkalmazottak bérének emelése után sem javultak az állami intézmények által nyújtott szolgáltatások. Sokan úgy látják, hogy ezt az összeget jobb lett volna az oktatásra és az egészségügyi ellátás biztosítására fordítani, de nem ez történt, bár akkor is az infrastruktúra fejlesztésének a keretéből szakították volna ki ezt az összeget. A magánszféra sincs jó helyzetben. Az új adórendszer megnehezíti a kisvállalkozók sorsát, könnyen megtörténhet, hogy a cégek elbocsátásokra kényszerülnek, a munkanélküliség növekedése pedig a kormány számára is terhet jelent.

Jelenleg úgy állunk, hogy karácsonyra készülve nemcsak az jelent gondot, hogy mikor és honnan vásárolunk ajándékot, hanem az is, hogy miből. A karácsonyi készülődés közben sokan vesznek részt utcai tüntetéseken, a közszférában pedig naponta halljuk, hogy amiatt sztrájkolnak a közalkalmazottak, mert nem kapják meg a megígért béremelést. Szúrópróbaszerűen meg lehetne nézni azt is, hogy egyik-másik közalkalmazott naponta mennyi időt tölt a munkahelyén…

Nagyon sok ága-boga van a Romániában kialakult helyzetnek, de megoldást sem könnyű találni. A jelenlegi kormánykoalíció bebizonyította, hogy alkalmatlan a kormányzásra, de világosan látszik az is, hogy nincs olyan ellenzék, amelyik képes lenne átvenni a hatalmat és elindulni egy jobb irányba.

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Mamma Mia! Sose hagyjuk abba
Ma, 19:05
Tíz évvel azután, hogy a Mamma Mia! több mint 600 millió dollár bevételt hozott világszerte, visszatérünk a varázslatos görög szigetre, Kalokairire ebben az új musicalben, mely szintén az ABBA dalaira épül. A film ide-oda ingázik az időben, és megmutatja, hogy a múltbéli kapcsolatok miképp hatnak a jelenre. Így az eredeti szereplőkhöz csatlakoznak fiatal énjeik, köztük a fiatal Donnát alakító Lily James (A legsötétebb óra, Nyomd, Bébi, nyomd!, Downton Abbey).
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:20
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. július 21.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...