Elindult a pályázat a Szamos hajózhatóvá tételére
Utoljára módositva: 2012-05-09 09:01:54

A Szamoson való környezetbarát hajózás feltételeinek megteremtése a célja annak a határon átnyúló pályázatnak, melynek keretében a tanulmányokat és műszaki dokumentációkat készítik el. A projekt nyitókonferenciáját május 8-án tartották a Szatmárnémetiben.

 

 

Megvan a lehetőség rá, hogy a jövőben sétahajók közlekedjenek a Szamoson

Kedden tartották a „ Környezetbarát szállítási alternatíva megvalósítási feltételeinek megteremtése a Szamos folyón ” című projekt nyitókonferenciáját a szatmárnémeti Környezeti Nevelési Központban. A pályázat elindítója és főpartnere a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség, partnerei pedig a magyarországi KIÚT Egyesület és a Szatmár Megyei Építészeti Kamara. A februárban elindult pályázatban a két szomszédos határ menti megye, Szatmár, és Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye vesz részt és december végéig valósítják meg. A nyitókonferencián jelen voltak az érintett intézmények, önkormányzatok, civil szervezetek képviselői. Békéssy Erzsébet, a környezetvédelmi ügynökség igazgatója, és egyben a projekt menedzsere mutatta be a pályázat céljait, tevékenységeit. A projekt célja a technikai feltételek megteremtése egy hajózható csatorna létrehozására a Szamos folyón, amely később használható lesz turisztikai célból és tanulmányozhatóvá teszi a projekt hatását a tájra, a biológiai sokféleségre, a terület általános fejlődésére. Egy év alatt elkészítik a tanulmányokat és műszaki dokumentációkat a folyó hajózhatóvá tétele érdekében. A jelen projektben és a későbbi megvalósításban is szeretnének együttműködni azokkal a megyékkel, ahol a Szamos keresztül folyik, hogy a hosszú távú elképzelés szerint a folyó mentén minél hosszabb szakaszon, akár Kolozsvártól kiindulva egészen Tokajig megteremtsék a hajózás feltételeit. Később akár áruszállítás is történhetne a folyón, ami a leginkább környezetbarát szállítási mód. Rákóczi András, a megvalósításban partner KIÚT Egyesület elnöke bemutatta a záhonyi székhelyű szervezet tevékenységét, beszélt a Tisza hajózhatóságával foglalkozó pályázatról, amelyhez szervesen kapcsolódhatna a jelen projekt is. Felhívta a figyelmet arra, hogy a nyugat-európai országokban sokkal kisebb folyókon is hajóznak.

Hagyománya van a hajózásnak

Trifu Sabau Lucian, a megyei építészeti kamara elnöke felszólalásában emlékeztetett arra, hogy a Szamoson való hajózásnak 7 évszázados hagyománya van, a XX sz. elején gőzhajók közlekedtek a vízen, és a 70-es árvízig kotorták is a folyó medrét. Elmondta, szeretnék a Szamos tájképi jellegét megváltoztatni, közelebb hozni az itt lakó emberekhez, úgy, ahogyan az még a múlt században történt, a régi képeslapok idézik az emlékét. Ebbe a munkába be szeretné vonni a fiatal építészeket, akik terveket készítenének a Szamos-part rendezésére. Hosszú távon kikötők, szórakozó helyek épülhetnének a folyó parton. Ennek érdekében létrehoztak egy egyesületet is a „Szamosért, amely összeköt” néven. Átyim Pál, a Bioinvent Egyesület elnöke nosztalgikus szavakkal beszélt az őseiről, nagyszüleiről, akik sokat meséltek neki a régi időkről, amikor még sétahajók közlekedtek a folyón. Bogdan Neciu, a Kolozsvári Vízügyi Hivatal szakembere felajánlotta az intézmény segítségét a pályázat során, a környezetvédelmi hatástanulmány elkészítésében, illetve felajánlotta az általuk készített légi fotókat, méréseket a technikai tervek elkészítésében. Rámutatott arra is, hogy szükség van a regionális magyarországi és romániai vízügyi intézmények bevonására is, a projekt hosszú távú sikere érdekében. Márk-Nagy János, a szatmárnémeti EKE elnöke is elismerően beszélt a projektről, amely a fenntartható közlekedést segíti elő, felhívta a figyelmet arra is, hogy a megvalósítás folyamán biztosítani kell a Szamos gazdag élővilágának védelmét is. Domokos Sándor Kolcs község polgármestere is nagyon örül a projektnek. A polgármester elmondta, ez a pályázat fejlődést hozna a Szamosháti Kistérségi Társulás folyó menti települései számára a turizmus által, illetve új munkahelyek teremtésével. A polgármester felhívta a figyelmet arra is, az utóbbi években, mióta elindult a szelektív hulladékgyűjtés a térségben, látványosan csökkent a szemét mennyisége a Szamos árterében.

Pándi Annamária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál fesztiválokra járni?
Igen, mert ott baráti társasággal bulizhatunk.
Nem, legfennebb néhány koncertre látogatok csak ki a barátokkal.
Már év elején megtervezzük, hogy milyen fesztiválokon veszünk részt.
Jobban szeretem a családi programokat.
Fesztiválok helyett a pihenést helyezem előtérbe.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. július 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...