Elindult a pályázat a Szamos hajózhatóvá tételére
Utoljára módositva: 2012-05-09 09:01:54

A Szamoson való környezetbarát hajózás feltételeinek megteremtése a célja annak a határon átnyúló pályázatnak, melynek keretében a tanulmányokat és műszaki dokumentációkat készítik el. A projekt nyitókonferenciáját május 8-án tartották a Szatmárnémetiben.

 

 

Megvan a lehetőség rá, hogy a jövőben sétahajók közlekedjenek a Szamoson

Kedden tartották a „ Környezetbarát szállítási alternatíva megvalósítási feltételeinek megteremtése a Szamos folyón ” című projekt nyitókonferenciáját a szatmárnémeti Környezeti Nevelési Központban. A pályázat elindítója és főpartnere a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség, partnerei pedig a magyarországi KIÚT Egyesület és a Szatmár Megyei Építészeti Kamara. A februárban elindult pályázatban a két szomszédos határ menti megye, Szatmár, és Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye vesz részt és december végéig valósítják meg. A nyitókonferencián jelen voltak az érintett intézmények, önkormányzatok, civil szervezetek képviselői. Békéssy Erzsébet, a környezetvédelmi ügynökség igazgatója, és egyben a projekt menedzsere mutatta be a pályázat céljait, tevékenységeit. A projekt célja a technikai feltételek megteremtése egy hajózható csatorna létrehozására a Szamos folyón, amely később használható lesz turisztikai célból és tanulmányozhatóvá teszi a projekt hatását a tájra, a biológiai sokféleségre, a terület általános fejlődésére. Egy év alatt elkészítik a tanulmányokat és műszaki dokumentációkat a folyó hajózhatóvá tétele érdekében. A jelen projektben és a későbbi megvalósításban is szeretnének együttműködni azokkal a megyékkel, ahol a Szamos keresztül folyik, hogy a hosszú távú elképzelés szerint a folyó mentén minél hosszabb szakaszon, akár Kolozsvártól kiindulva egészen Tokajig megteremtsék a hajózás feltételeit. Később akár áruszállítás is történhetne a folyón, ami a leginkább környezetbarát szállítási mód. Rákóczi András, a megvalósításban partner KIÚT Egyesület elnöke bemutatta a záhonyi székhelyű szervezet tevékenységét, beszélt a Tisza hajózhatóságával foglalkozó pályázatról, amelyhez szervesen kapcsolódhatna a jelen projekt is. Felhívta a figyelmet arra, hogy a nyugat-európai országokban sokkal kisebb folyókon is hajóznak.

Hagyománya van a hajózásnak

Trifu Sabau Lucian, a megyei építészeti kamara elnöke felszólalásában emlékeztetett arra, hogy a Szamoson való hajózásnak 7 évszázados hagyománya van, a XX sz. elején gőzhajók közlekedtek a vízen, és a 70-es árvízig kotorták is a folyó medrét. Elmondta, szeretnék a Szamos tájképi jellegét megváltoztatni, közelebb hozni az itt lakó emberekhez, úgy, ahogyan az még a múlt században történt, a régi képeslapok idézik az emlékét. Ebbe a munkába be szeretné vonni a fiatal építészeket, akik terveket készítenének a Szamos-part rendezésére. Hosszú távon kikötők, szórakozó helyek épülhetnének a folyó parton. Ennek érdekében létrehoztak egy egyesületet is a „Szamosért, amely összeköt” néven. Átyim Pál, a Bioinvent Egyesület elnöke nosztalgikus szavakkal beszélt az őseiről, nagyszüleiről, akik sokat meséltek neki a régi időkről, amikor még sétahajók közlekedtek a folyón. Bogdan Neciu, a Kolozsvári Vízügyi Hivatal szakembere felajánlotta az intézmény segítségét a pályázat során, a környezetvédelmi hatástanulmány elkészítésében, illetve felajánlotta az általuk készített légi fotókat, méréseket a technikai tervek elkészítésében. Rámutatott arra is, hogy szükség van a regionális magyarországi és romániai vízügyi intézmények bevonására is, a projekt hosszú távú sikere érdekében. Márk-Nagy János, a szatmárnémeti EKE elnöke is elismerően beszélt a projektről, amely a fenntartható közlekedést segíti elő, felhívta a figyelmet arra is, hogy a megvalósítás folyamán biztosítani kell a Szamos gazdag élővilágának védelmét is. Domokos Sándor Kolcs község polgármestere is nagyon örül a projektnek. A polgármester elmondta, ez a pályázat fejlődést hozna a Szamosháti Kistérségi Társulás folyó menti települései számára a turizmus által, illetve új munkahelyek teremtésével. A polgármester felhívta a figyelmet arra is, az utóbbi években, mióta elindult a szelektív hulladékgyűjtés a térségben, látványosan csökkent a szemét mennyisége a Szamos árterében.

Pándi Annamária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. október 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...