×
2020. 04 07.
Kedd
Herman
13 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.34 RON
Sport

Elindult a visszaszámlálás: szerdán nyit a központ

2019.11.15 - 02:01
Megosztas :
 • Elindult a visszaszámlálás: szerdán nyit a központ

  November 20-án, vagyis jövő szerdán nyitja meg a kapuit Szatmárnémetiben a 18 éven aluli ökölvívók olimpiai utánpótlás-nevelő központja — jelentette be az elmúlt napokban Szatmárnémetiben Vasile Cîtea.

  A szakági országos szövetség elnöke munkalátogatáson volt a szatmári megyeszékhelyen, amelyre elkísérte a föderáció főtitkára, Daniel Ion, illetve Dorel Simion elnökségi tag. Az ifjúsági táborhely udvarán levő „gombaházba” berendezett edzőtermet tekintették meg, itt fognak készülni ugyanis az északnyugati régió nevelőközpontjába kiválasztott ökölvívók. Bihar, Szilágy, Máramaros, Beszterce-Naszód, Kolozs és Szatmár megyékből küldik ide a legjobb bokszolókat. Mint arról beszámoltunk, Florin Mulcuțan a szövetségi régiófelelős és a nevelőközpont vezetője. Ő, illetve Viorel Plosca, a Szatmár Megyei Ökölvívó Egyesület elnöke, illetve Adrian Ardelean, a Szatmár Megyei Sport- és Ifjúsági Igazgatóság vezetője is fogadta a fővárosi vendégeket. Ugyanakkor, a régió tagegyesületei is meghívást kaptak, akik nagy számban jelentek meg a szatmári gyűlésen: 34 tagegyesületből 30-an képviseltették magukat azon a találkozón, amelynek fő témája az ökölvívás sport fellendítése.

  „A boksz egy egyéni sportág, amit csapatmunkával lehet csak fejleszteni. Célunk, hogy az ökölvívás ismét a régi pompájába tündököljön. Hosszú távon gondolkodunk, hogy legalább olyan szintre jussunk el, mint a 2000-es sydney-i olimpián, amikor 10 sportolónk volt a az ötkarikás nyári játékokon” — mondta Dorel Simion.

  Egyik lépés az ökölvívás fellendítése érdekében a régiók létesítése volt. Vasile Cîtea hangsúlyozta, hogy ezek nem rendelkeznek jogi személyiséggel, de bizonyos feladatokat leosztottak a régiók képviselőinek is, akik a cél teljesítése érdekében kell működjenek. „Akár miniszövetségeknek is nevezhetnénk ezeket a régiókat, ahol a területi képviselők, az edzők és a bírók foglalkoznak a sportág népszerűsítésével, fejlesztésével. Sajnos, Romániában nagy gondot jelent az utánpótlás-álomány. 2018-ban 4,5 millió diák volt és 500 ezer egyetemista, viszont csak 250 ezer versenysportoló. Nagyon sok fiatal »elvesztődik« valahol az iskolai és egyetemi oktatási rendszer között. Őket kell valahogy rábírni a sportolásra. Azon dolgozunk mi is, hogy ezeket a fiatalokat is az ökölvívás felé tereljük, és örülök annak, hogy itt, ebben a régióban nagyon sok olyan emberrel találkoztam, akik elhivatottak, és készen állnak arra, hogy tegyenek valamit a cél érdekében” — tette hozzá a szövetség elnöke.

  Az országban egyébként nyolc regionális központ van, a szatmári az északnyugati régió központja. Vasile Cîtea elmondta, hogy a 20-án megnyitja kapuit a szatmári nevelőközpont, ahova 10 sportoló fog érkezni. Előbb szeptember, majd október volt kitűzve a nyitás időpontjának, viszont nem sikerült az országos költségvetésből elkülöníteni pénzt a szatmári központra. Cîtea elmondta, minden akadály elhárult, így szerdától megkezdi a tevékenységét a szatmári olimpiai utánpótlás-nevelő központ.

  Pesek Attila

  Képünkön: Cîtea (balról az első) Mulcuțant (balról a második) kérte fel az északnyugati régió vezetésére

  Cookie