Elirigyelt székházvásárlási szándék
Utoljára módositva: 2019-06-02 22:12:47

A Szatmár megyei RMDSZ szatmárnémeti székházvásárlási szándéka jó alkalmat adott a vitára a tanácsülésen. Bár lekerült a napirendről, nyilvánosságra kerültek a pártok székházbérlési díjai is.

E hónap végéig függőben marad, hogy a Szatmár megyei RMDSZ megvásárolhatja-e a megyeszékhely tulajdonában lévő Mihai Viteazul utcai székházát; napirenden volt ugyan a május végi tanácsülésen, de az előterjesztő kérésére levették a listáról. 132 ezer lejes adásvételről szólt a tervezet, ezt a közvélemény és a tanácsosok is kevésnek találják egy városközponti, pincével együtt közel 450 négyzetméteres ingatlanért, de pontosabb szakértői becsléssel senki nem állt elő.

A szociáldemokrata párti (PSD) frakció közleményt is kiadott, amely szerint nem fogja megszavazni a tervezetet, és erre kéri a tanácsostársakat is; a reakciókat látva közleményt adott ki a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal, amelyikben a „képmutatás iskolapéldájának” mondja a PSD álláspontját. 

Bérlés aprópénzért

Miközben a PSD évek óta havi 199 lejért bérli a város legjobb helyén levő, 1169 négyzetméteres székházát, azt kifogásolja, hogy az RMDSZ 132 ezer lejt fizetne egy elég rossz állapotban levő épületért, írja a közlemény. Talán az ehhez hasonló populista megnyilvánulásoknak is köszönhetik a szociáldemokraták, hogy egyik napról a másikra tíz százalékkal csökkent a népszerűségük.

Az alábbiakban pedig itt vannak az összegek, amelyeket a politikai pártok a székházaik bérleti díjaként havonta fizetnek: Szociáldemokrata Párt (PSD) – Ştefan cel Mare utca 1. szám, 1169 négyzetméter, 199 lej, Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) – Alexandru Ioan Cuza utca 1. szám, 56,96 négyzetméter, 461 lej, Országos Szövetség Románia Haladásáért (UNPR) – Hám János utca 2/4. szám, 96,45 négyzetméter, 16 lej, RMDSZ – Mihai Viteazul utca 10. szám, 448 négyzetméter (ebből 224 négyzetméter pince), 1020 lej, Nemzeti Liberális Párt (PNL) – Libertăţii tér 17. szám, 226 négyzetméter, 887 lej, Német Demokrata Fórum (FDG) – Horea utca 10. szám, 61,69 négyzetméter, 11 lej. Eddig a közlemény.

Törvény van az árra

Az ellenzék a polgármestert okolja azért is, hogy nem kér piaci árat a tulajdonában lévő és pártok által használt épületek bérléséért, miközben az összegeket nem a helyhatóság, hanem törvény szabályozza. A pártok működésére vonatkozó 334/2006-es törvény egyik módosítása mondja ki, hogy a szociális lakások árához mért bérleti díjat kell kiszabni a pártszékházak bérleti díjaként, a politikai szervezetek nem versenypiaci szereplők, ezért nem piaci áron kell bérelniük köztulajdonban lévő székházukat.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel a környezeted megóvásért?
Nem használok már műanyag szatyrokat
Energia- és víztakarékos háztartási gépeket vásárolok
Helyi termékeket vásárolok
Kisebb távolságok esetén nem ülök autóba, inkább a gyaloglást választom
A kényelemről nem tudok lemondani még akkor sem, ha az nem éppen környezetkímélő
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. augusztus 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...