Elirigyelt székházvásárlási szándék
Utoljára módositva: 2019-06-02 22:12:47

A Szatmár megyei RMDSZ szatmárnémeti székházvásárlási szándéka jó alkalmat adott a vitára a tanácsülésen. Bár lekerült a napirendről, nyilvánosságra kerültek a pártok székházbérlési díjai is.

E hónap végéig függőben marad, hogy a Szatmár megyei RMDSZ megvásárolhatja-e a megyeszékhely tulajdonában lévő Mihai Viteazul utcai székházát; napirenden volt ugyan a május végi tanácsülésen, de az előterjesztő kérésére levették a listáról. 132 ezer lejes adásvételről szólt a tervezet, ezt a közvélemény és a tanácsosok is kevésnek találják egy városközponti, pincével együtt közel 450 négyzetméteres ingatlanért, de pontosabb szakértői becsléssel senki nem állt elő.

A szociáldemokrata párti (PSD) frakció közleményt is kiadott, amely szerint nem fogja megszavazni a tervezetet, és erre kéri a tanácsostársakat is; a reakciókat látva közleményt adott ki a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal, amelyikben a „képmutatás iskolapéldájának” mondja a PSD álláspontját. 

Bérlés aprópénzért

Miközben a PSD évek óta havi 199 lejért bérli a város legjobb helyén levő, 1169 négyzetméteres székházát, azt kifogásolja, hogy az RMDSZ 132 ezer lejt fizetne egy elég rossz állapotban levő épületért, írja a közlemény. Talán az ehhez hasonló populista megnyilvánulásoknak is köszönhetik a szociáldemokraták, hogy egyik napról a másikra tíz százalékkal csökkent a népszerűségük.

Az alábbiakban pedig itt vannak az összegek, amelyeket a politikai pártok a székházaik bérleti díjaként havonta fizetnek: Szociáldemokrata Párt (PSD) – Ştefan cel Mare utca 1. szám, 1169 négyzetméter, 199 lej, Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) – Alexandru Ioan Cuza utca 1. szám, 56,96 négyzetméter, 461 lej, Országos Szövetség Románia Haladásáért (UNPR) – Hám János utca 2/4. szám, 96,45 négyzetméter, 16 lej, RMDSZ – Mihai Viteazul utca 10. szám, 448 négyzetméter (ebből 224 négyzetméter pince), 1020 lej, Nemzeti Liberális Párt (PNL) – Libertăţii tér 17. szám, 226 négyzetméter, 887 lej, Német Demokrata Fórum (FDG) – Horea utca 10. szám, 61,69 négyzetméter, 11 lej. Eddig a közlemény.

Törvény van az árra

Az ellenzék a polgármestert okolja azért is, hogy nem kér piaci árat a tulajdonában lévő és pártok által használt épületek bérléséért, miközben az összegeket nem a helyhatóság, hanem törvény szabályozza. A pártok működésére vonatkozó 334/2006-es törvény egyik módosítása mondja ki, hogy a szociális lakások árához mért bérleti díjat kell kiszabni a pártszékházak bérleti díjaként, a politikai szervezetek nem versenypiaci szereplők, ezért nem piaci áron kell bérelniük köztulajdonban lévő székházukat.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...