Elítéltek is munkát kerestek
Utoljára módositva: 2018-04-20 15:07:15

Nyolc osztályos végzettségtől felsőfokú végzettségig tartó skálán voltak szabad állások felajánlva a pénteki, szatmárnémeti állásbörzén, szabadulásukat váró elítéltek is munkát kerestek.

A cégvezetők is rájöttek, hogy maguk alatt vágják a fát, ha engednek a nyomásnak és boldog boldogtalannak rányomják a pecsétet a cédulájára az állásbörzén, mert az így nem megfelelőnek minősített álláskeresőt az év hátralévő felében már nem látják viszont egyik cégnél sem az állásinterjún. A munkanélküli-segély további folyósításához ugyanis kötelező az állásbörzén való aktív részvétel és amelyik segélyezett nem tudja lepecsételt vizitlappal igazolni, hogy nem a saját hibájából volt sikertelen az állásbörzén, nem kap több segélyt. A tegnapi eseményen 49 cég várta közel 800 betöltésre váró állással a munkát keresőket, ez utóbbiak ezres létszámban jelentek meg a pénteki börzén. A megnyitón szokásos beszédek idején Doina Feher, Szatmárnémeti alpolgármestere elmondta, meg kellene szüntetni a szociális segélyek folyósítását, mert ez nagyban hátráltatja az elhelyezkedést. Ha még egy szociális segély mértékű jövedelme sem lenne azoknak, akik nem dolgoznak, jobban rá lennének utalva arra, hogy munkába álljanak, Feher reméli, hogy az állásbörzék is hozzájárulnak ahhoz, hogy szociális segélyre várás helyett elmennek dolgozni a munkanélküliek.

A börzén felállított standoknál ülő cégképviselők sok esetben nem voltak könnyű helyzetben tegnap, sok olyan állást kereső volt, aki négy osztályos végzettséggel keresett magának munkát és kérdezgette a személyzetiseket, hogy ilyen adottságok mellett tudnak-e nekik ajánlani valamit. A cég munkatársai azt javasolták, ne kérdezősködjenek, hanem az asztalokra kitett, a szabad állásokat listázó papíron nézzék meg, melyik cég keres képzetleneket. Az olvasás azonban nehezen ment a kérdezősködőknek, úgyhogy inkább továbbálltak az első asztaltól és megint csak szóban próbáltak meg érdeklődni a többi cégnél.

Börtönidejük végét töltő elítéltek is ott voltak — a megfelelő kíséret mellett —, az állásbörzén, munkát kerestek maguknak attól az időtől kezdődően, hogy szabadulnak. Simona Derşidan, a börzét szervező Szatmár Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) vezérigazgatója ügyükben elmondta, örülne, ha munkát találnának maguknak, mert ha szabadlábra kerülésük után nem szereznek jövedelmet maguknak, nagyobb eséllyel kerülnek újra összetűzésbe a törvénnyel. Derşidan szerint van cég, amelyik esélyt ad megfelelő embereknek az újrakezdésre akkor is, ha nem tiszta az erkölcsi bizonyítványuk. Az elítéltek hegesztői, kőművesi, Autocad-kezelői és IT-technikusi végzettségüknek megfelelő munkát kerestek.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. január 19.)


  KONYHA
  Készítsünk olyan ételeket újévre, amelyekkel két legyet ütünk egy csapásra: nemcsak a szilveszteri menühöz, de az újévi asztalra is ...