Elkészült a Kalazanci új épületszárnya
Utoljára módositva: 2013-09-12 09:06:11

Az induló tanév több szempontból különleges lesz a Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum közössége számára. Elkészült a felekezeti iskola új épületszárnya, és igazgatóváltás is történt.

 

Impozáns az iskolaközpont új épületszárnya

Kilencvenkilenc százalékban készen a nagykárolyi Kalazanci Szent József Líceum új épületszárnya, tudtuk meg Poszet Anikó volt igazgatótól. A diákok az iskolakezdéssel végre birtokba vehetik az osztálytermek mellett a könyvtárat, a tornatermet, az új kápolnát, a zöld teraszt és a sportpályát is. Mint elmondta, az építkezés jól haladt, a külső munkálatok nyáron befejeződtek; a tornateremben augusztus végén letették a gumiszőnyeget, mára felszerelték a bordásfalakat; az új könyvtárterembe is megérkeztek a bútorok, átvitték a könyveket; a kápolnát is berendezték. Közben az udvaron térköveztek; kész az új bejárat, a kerítés és az a folyosó, ami összeköti a régi és az új épületet. Meghagytak ugyanakkor egy részt zöldövezeti területnek.

Poszet Anikó volt igazgató a kápolnában

Poszet Anikó kiemelte, nagy öröm volt látni, ahogy kinőtt a semmiből, az udvar közepére egy szép épület: „Sokkal nagyobb, sokkal szebb és impozánsabb, mint ahogy a tervek alapján elképzeltük. Valóban a részletekre is annyira odafigyeltek a tervezők, a kivitelezők, a Püspök úr személyesen, valamint a Püspökség munkatársai, hogy menet közben alakultak ki azok a finom, apró elemek, amelyek tényleg széppé teszik az épületet. A tanári kar is nagy örömmel kezdte berendezni, valóban nagy öröm az egész közösségnek ez az új épület.”

Az épületszárny beosztásáról elmondta, a legkisebbek, akik már a múlt tanév során az új épületben, annak földszinti termeiben tanultak, idén is maradnak, de egy mostanra elkészült terembe az új előkészítősök is beköltöznek. Szintén a földszintről érhető el a tágas, jól felszerelt tornaterem, valamint egy hangulatos, kis belső udvar. Az emeleti részen a kápolna jóval tágasabb, világosabb, mint a régi; mellette alakítottak ki egy kis tanárit a tanítónők számára; ugyancsak az emeleten található könyvtárban végre elférnek a könyvek — onnan nyílik a zöld terasz, mely bárkinek felüdülést nyújt majd.

A 2013-2014-es tanévkezdés kapcsán az igazgató hozzátette: „Az új osztályaink mind maximális létszámmal megteltek, a tanári kar kilencven százalékban a régi maradt — jött pár új tanár, akik néhány órában besegítenek. Cserélődött az igazgató, hiszen én visszamegyek katedrára, és Kocsis Aliz kolléganőm veszi át a helyemet. Új spirituálisunk is van Ft. Simon Attila személyében, miután Nm. és Ft. Schönberger Jenő püspök Ft. Seffer Dánielt Túrterebesre helyezte és ugocsai esperessé nevezte ki. De most a legfontosabb újdonság, hogy végre, az iskolánk történetében először saját tornatermünk van. Ez nagyon fontos, mert eddig minden osztállyal átjártunk más iskola tornatermébe — sok egyeztetésre, órarend-módosításokra volt szükség, hóban, esőben mentek a gyerekek.”

Már az évnyitóra minden berendezve és feldíszítve várja a gyerekeket, de az új épületszárny megáldására és ünnepélyes átadására szeptember 19-én kerül sor. Az új épületszárny létrejöttét a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság, a Köznevelésért Felelős Államtitkárság, a Szociális és Családügyért Felelős Államtitkárság, a Bethlen Gábor Alap közvetítésével támogatta, szintén támogató a Renovabis Alapítvány, a Kindermissionswerk, az Amerikai Püspökkari Konferencia, a Német Püspökkari Konferencia, a Brigi Orsolyita Nővérek, valamint a Freiburgi Egyházmegye.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2020. január 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...