Elkezdődött a kalászosok aratása
Utoljára módositva: 2014-06-27 12:44:32

A szántóföldek egy részén nagyon kellene az eső, ott, ahol aratnak, száraz időre van szükség. A kalászosok esetében a tavalyi átlagnak megfelelő terméshozam várható — állítják a szakemberek.

 

A mezőgazdaságban meghatározó szerepet játszik az időjárás, a probléma mindig az, hogy a szénát begyűjtő és a kalászosokat arató gazda azért szorít, hogy ne legyen eső, míg a cukorrépa-, napraforgó- és kukoricatermesztők az esőt várják — fejtette ki Czier Tibor agrármérnök, a tasnádszántói mezőgazdasági társulás egyik tulajdonosa. Egyesek számára káros, mások számára aranyat ér az eső. Jelenleg az őszi szalmás gabonák — árpa és búza — kívánnák meg a meleg és szárazabb időjárást, az eső károsan érinti az aratást, a búza minőségét.

A tavasz végén még rekordbúzatermésről beszéltek az agrárszakemberek, a betakarítás megkezdésével viszont már látszik, az idei év nem lesz kimagasló gabonatermés tekintetében. A 2013-as hozamhoz hasonlót remélnek a gazdák. Az előrejelzés csak akkor érvényes, ha a következő időszakban nem lesz szélsőséges időjárás, a hőmérsékleti értékek a normális környékén maradnak, nem lesznek viharok, nem hull jégeső. Az előrejelzések viszont nem kecsegtetőek.

 

Kedvezőtlen időjárás

 

Az enyhe tél, a csapadékos, meleg tavasz és nyárelő kedvezett a kártevők, gombás megbetegedések, kórokozók elterjedésének is. Olyan betegségek, kártevők is felütötték a fejüket, melyek más években nem voltak jellemzőek. A védekezéshez adottak a szükséges vegyszerek, de az időjárás sok esetben hátráltatja a kezeléseket. Vagy nem lehet rámenni a földekre, vagy a kipermetezett vegyszert lemossa a növényekről az eső. Ahhoz, hogy hatásos legyen a kezelés, a permetezés után legalább két-három órán át száraz időnek kell lennie. Aranyszabály, hogy csak minőségi, ellenőrzött helyről származó vegyszert szabad megvásárolni és használni — mutatott rá a szakember.

 

Aratás

 

Az árpa aratása folyamatban van, a társulás ebben az évben nyolcvanhárom hektáron termesztett árpát, az átlagtermés hektáronként hatszáz kiló. Búzát hétszázhúsz hektáron termesztettek, még nem kezdték el az aratást, mert nem korai fajtákról van szó, a termés jónak ígérkezik. Folyamatban van a repce aratása, 3–3500 kilogramm várható hektáronként, kilója 1,3 lej lesz, a szárazság miatt nem fejlődtek ki a szemek — az átlagtermésnek 4–4500 kilogrammnak kellett volna lennie.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 18.
Környezete nem tudja eldönteni, hogy ilyen tévedhetetlenek a megérzései vagy egyszerűen csak kiváló informátorai vannak.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...