Elkezdődött a kalászosok aratása
Utoljára módositva: 2014-06-27 12:44:32

A szántóföldek egy részén nagyon kellene az eső, ott, ahol aratnak, száraz időre van szükség. A kalászosok esetében a tavalyi átlagnak megfelelő terméshozam várható — állítják a szakemberek.

 

A mezőgazdaságban meghatározó szerepet játszik az időjárás, a probléma mindig az, hogy a szénát begyűjtő és a kalászosokat arató gazda azért szorít, hogy ne legyen eső, míg a cukorrépa-, napraforgó- és kukoricatermesztők az esőt várják — fejtette ki Czier Tibor agrármérnök, a tasnádszántói mezőgazdasági társulás egyik tulajdonosa. Egyesek számára káros, mások számára aranyat ér az eső. Jelenleg az őszi szalmás gabonák — árpa és búza — kívánnák meg a meleg és szárazabb időjárást, az eső károsan érinti az aratást, a búza minőségét.

A tavasz végén még rekordbúzatermésről beszéltek az agrárszakemberek, a betakarítás megkezdésével viszont már látszik, az idei év nem lesz kimagasló gabonatermés tekintetében. A 2013-as hozamhoz hasonlót remélnek a gazdák. Az előrejelzés csak akkor érvényes, ha a következő időszakban nem lesz szélsőséges időjárás, a hőmérsékleti értékek a normális környékén maradnak, nem lesznek viharok, nem hull jégeső. Az előrejelzések viszont nem kecsegtetőek.

 

Kedvezőtlen időjárás

 

Az enyhe tél, a csapadékos, meleg tavasz és nyárelő kedvezett a kártevők, gombás megbetegedések, kórokozók elterjedésének is. Olyan betegségek, kártevők is felütötték a fejüket, melyek más években nem voltak jellemzőek. A védekezéshez adottak a szükséges vegyszerek, de az időjárás sok esetben hátráltatja a kezeléseket. Vagy nem lehet rámenni a földekre, vagy a kipermetezett vegyszert lemossa a növényekről az eső. Ahhoz, hogy hatásos legyen a kezelés, a permetezés után legalább két-három órán át száraz időnek kell lennie. Aranyszabály, hogy csak minőségi, ellenőrzött helyről származó vegyszert szabad megvásárolni és használni — mutatott rá a szakember.

 

Aratás

 

Az árpa aratása folyamatban van, a társulás ebben az évben nyolcvanhárom hektáron termesztett árpát, az átlagtermés hektáronként hatszáz kiló. Búzát hétszázhúsz hektáron termesztettek, még nem kezdték el az aratást, mert nem korai fajtákról van szó, a termés jónak ígérkezik. Folyamatban van a repce aratása, 3–3500 kilogramm várható hektáronként, kilója 1,3 lej lesz, a szárazság miatt nem fejlődtek ki a szemek — az átlagtermésnek 4–4500 kilogrammnak kellett volna lennie.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 22.
Ma különös gonddal tegyen eleget munkahelyi kötelezettségeinek és csak este pihenjen! Akkor azonban átadhatja magát a szerelemnek.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 22.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...