Elkezdődött a készülődés a választásra
Utoljára módositva: 2019-09-13 09:10:51

Biztosítsanak megfelelő nagyságú kampányplakát-felületeket, és aktuálizálják a szavazópolgárok névsorát — polgármestereknek és jegyzőknek tartottak választási „agytágítót”.

Három hónappal az európai parlamenti választások után, két hónappal az államelnök-választás előtt ismét a közigazgatási palota nagytermében gyűltek össze Szatmár megye polgármesterei, alpolgármesterei és jegyzői, „felfrissítendő” ismereteiket annak érdekében, hogy november 10-én (és majd 24-én) technikai és biztonsági szempontból is minden zökkenőmentes legyen. Elsőként Darius Filip kormánymegbízott köszöntötte a jelenlévőket, röviden vázolva az önkormányzati vezetők a szavazás megszervezésével és lebonyolításával kapcsolatos kötelezettségeit, és szintén a voksolás lebonyolításával kapcsolatos biztonsági előírásokat és szabályokat elevenítette fel röviden a tűzoltóság képviselője — emlékeztetve a szavazófülkék menekülésbiztos elhelyezésére és a menekülési útvonalak akadálymentessé tételére, illetve arra is, hogy 50 négyzetméterenként egy-egy tűzoltókészüléknek kell lennie (a szabályok betartását egyébként személyesen ellenőrzik majd a választások előtt minden szavazóházban). A speciális távközlési szolgálatot vezető Florin Vezentan arra kérte az önkormányzati vezetőket, csak olyan személyeket jelöljenek ki számítógép-kezelőknek, akik legalább a táblagép és az okostelefon használatával tisztában vannak, s nyomatékosan felhívta a figyelmet a szavazóházak optimális belső megvilágításának ellenőrzésére, szükség esetén megerősítésére: „A 21 órai urnazáráskor kint már koromsötét lesz, és elengedhetetlen, hogy a jegyzőkönyveket jó körülmények között lehessen beszkennelni” — intett, és nem véletlenül, hanem az EP-választásokkor tapasztalt hiányosságokból okulva.

Az Állandó Választási Hatóságot (AEP) képviselő Oana Păuşan elsőként a novemberi szavazás újdonságát említette: 21 órakor valóban zárnak a szavazóházak, de aki kint a folyóson vagy az udvaron sorban áll, hogy bejuthasson, annak 23 óra 50 percig lehetősége van voksolni. „Három óra alatt még a leghosszabb sor is véget ér” — tette hozzá, majd a szavazóházak felszereléseinek biztosításával kapcsolatos teendőket frissítette fel. A Btk. választási kihágások és azok kísérlete paragrafusainak elolvasása mellett arra is intette az önkormányzati vezetőket, hogy ne felejtsék majd el kihelyezni a választási plakátok kiragasztására szolgáló táblákat sem: „A táblákkal kapcsolatban gondoljanak arra is, hogy sok a jelölt, azaz sok kampányplakát lesz, és mindeniknek el kell férnie a táblán, különben egymásra ragasztják a plakátokat, jobb esetben, vagy letépik a hamarabb felkerülteket, és azok helyére ragasztják sajátjukat — s ezekből az apróságokból szintén sok kellemetlenség adódhat. A választási kampány egyébként október 12-én kezdődik és november 9-én reggel 7 órakor ér véget” — mondta. Az állandó választási listákat november 8-ig kell kinyomtatniuk az önkormányzatoknak — előtte azonban aktualizálni kell a névsort, s mint fogalmazott, az aktualizálás különösen az időközben elhunyt személyekre vonatkozik (az elhunyt személy törlését a választási névsorból a halál bejelentését követő 48 órában el kell(ene) végezniük az önkormányzati alkalmazottaknak, de sok helyen elmaradás van, s mint emlékeztetett, a májusi választásokon is voltak olyan települések, ahol a hanyagság miatt elhunytak is szerepeltek a névsorban).

 

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adományozni ünnepekkor?
Igen, ilyenkor mindig nagyobb hangsúlyt fektetek az adományozásra.
Előfordul, hogy valamely felhívás kapcsán én is adományozok
Ugyanúgy adományzok egész évben
Nem adományozok se ünnepekkor, se máskor
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. december 13.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...