Elkezdődött a készülődés a választásra
Utoljára módositva: 2019-09-13 09:10:51

Biztosítsanak megfelelő nagyságú kampányplakát-felületeket, és aktuálizálják a szavazópolgárok névsorát — polgármestereknek és jegyzőknek tartottak választási „agytágítót”.

Három hónappal az európai parlamenti választások után, két hónappal az államelnök-választás előtt ismét a közigazgatási palota nagytermében gyűltek össze Szatmár megye polgármesterei, alpolgármesterei és jegyzői, „felfrissítendő” ismereteiket annak érdekében, hogy november 10-én (és majd 24-én) technikai és biztonsági szempontból is minden zökkenőmentes legyen. Elsőként Darius Filip kormánymegbízott köszöntötte a jelenlévőket, röviden vázolva az önkormányzati vezetők a szavazás megszervezésével és lebonyolításával kapcsolatos kötelezettségeit, és szintén a voksolás lebonyolításával kapcsolatos biztonsági előírásokat és szabályokat elevenítette fel röviden a tűzoltóság képviselője — emlékeztetve a szavazófülkék menekülésbiztos elhelyezésére és a menekülési útvonalak akadálymentessé tételére, illetve arra is, hogy 50 négyzetméterenként egy-egy tűzoltókészüléknek kell lennie (a szabályok betartását egyébként személyesen ellenőrzik majd a választások előtt minden szavazóházban). A speciális távközlési szolgálatot vezető Florin Vezentan arra kérte az önkormányzati vezetőket, csak olyan személyeket jelöljenek ki számítógép-kezelőknek, akik legalább a táblagép és az okostelefon használatával tisztában vannak, s nyomatékosan felhívta a figyelmet a szavazóházak optimális belső megvilágításának ellenőrzésére, szükség esetén megerősítésére: „A 21 órai urnazáráskor kint már koromsötét lesz, és elengedhetetlen, hogy a jegyzőkönyveket jó körülmények között lehessen beszkennelni” — intett, és nem véletlenül, hanem az EP-választásokkor tapasztalt hiányosságokból okulva.

Az Állandó Választási Hatóságot (AEP) képviselő Oana Păuşan elsőként a novemberi szavazás újdonságát említette: 21 órakor valóban zárnak a szavazóházak, de aki kint a folyóson vagy az udvaron sorban áll, hogy bejuthasson, annak 23 óra 50 percig lehetősége van voksolni. „Három óra alatt még a leghosszabb sor is véget ér” — tette hozzá, majd a szavazóházak felszereléseinek biztosításával kapcsolatos teendőket frissítette fel. A Btk. választási kihágások és azok kísérlete paragrafusainak elolvasása mellett arra is intette az önkormányzati vezetőket, hogy ne felejtsék majd el kihelyezni a választási plakátok kiragasztására szolgáló táblákat sem: „A táblákkal kapcsolatban gondoljanak arra is, hogy sok a jelölt, azaz sok kampányplakát lesz, és mindeniknek el kell férnie a táblán, különben egymásra ragasztják a plakátokat, jobb esetben, vagy letépik a hamarabb felkerülteket, és azok helyére ragasztják sajátjukat — s ezekből az apróságokból szintén sok kellemetlenség adódhat. A választási kampány egyébként október 12-én kezdődik és november 9-én reggel 7 órakor ér véget” — mondta. Az állandó választási listákat november 8-ig kell kinyomtatniuk az önkormányzatoknak — előtte azonban aktualizálni kell a névsort, s mint fogalmazott, az aktualizálás különösen az időközben elhunyt személyekre vonatkozik (az elhunyt személy törlését a választási névsorból a halál bejelentését követő 48 órában el kell(ene) végezniük az önkormányzati alkalmazottaknak, de sok helyen elmaradás van, s mint emlékeztetett, a májusi választásokon is voltak olyan települések, ahol a hanyagság miatt elhunytak is szerepeltek a névsorban).

 

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...