Elkezdődött a moziháború
Utoljára módositva: 2019-09-19 09:24:29

A Cineplexx előtt is volt mozis élet Szatmárnémetiben, korábban a Iuliu Maniu utcai Ankorában lehetett filmezni. A kicsi mozi egyelőre kivár, hogy mi lesz a nagy mumus megjelenésével.

A kilencven férőhelyes Ankora mozi üzemeltetőivel álltunk szóba pár nappal azután, hogy a NEPI plázában megnyitott a közel tízszer annyi nézőt befogadni képes Cineplexx mozi; a beszélgetés arról szólt, mihez kezd a régi mozi most, hogy megnyílt az új. A mozi egyik munkatársa lapunknak elmondta, hogy azzal természetesen nem hitegetik magukat, hogy minden olyan lesz, mint régen, mert egy új piaci szereplő megjelenése mindenképp befolyással lesz a korábbi szereplőkre; pár napja üzemel a Cineplexx, úgyhogy még korai lenne bármilyen hatástanulmányt felvázolni. Szeptember amúgy sem a mozik hónapja, ehhez mérést igazítani rossz döntés lenne, illetve az első időszakokban biztos nagy lesz a felhajtás az új mozi körül az újdonság ereje miatt, pár hónapnak el kell telnie, hogy tiszta kép alakuljon ki. Amire hosszú távon számítanak, az a nézőszám húszszázalékos csökkenése az Ankorában; úgy érzik, a nézők nyolcvan százalékát sikerül megtartaniuk.

Új jelleg a mozizásban

Ahogy a beszélgetésből kiérződött, három dologban bízhatnak. Az egyik, hogy sikerül tovább erősíteniük a magyar szinkronos mozik terén, több magyar nyelven beszélő filmet fognak tudni vetíteni; jegy és popcorn terén olcsóbbak maradnak, mint a nagy vetélytárs, és az emberek észreveszik, hogy a kisebb moziterem meghittebb, mint a sok férőhelyes. Premier tekintetében állítólag nem lesz versengés, mert azt országra, és nem mozira adják ki a filmes cégek. Érdekes lesz megfigyelni, hogy lesz-e amolyan kerületi jellege a mozizásnak, mint például amilyen a bevásárlásnak van, azaz meg fog-e történni, hogy a nézők azt a mozit választják, amelyik közelebb van hozzájuk, főleg, miután megnyit második multiplexként a harmadik mozi is a Károlyi út végi Aushoppingban.

Tíz év kihagyás

Két érdekes dolog volt megfigyelhető szeptember 12. környékén, amikor a NEPI-ben debütált a mozi: az egyik, hogy a jegyárak minimális szintjét megszabó forgalmazó ekkor már megengedte az Ankora mozinak, hogy kedvezményesen adja a belépőket, és hogy ezzel szemben a Cineplexx nem indított kedvezményes árú jegyekkel, mint a bukaresti nyitáskor, ami talán annak tudható be, hogy úgy érezték, a fővárossal ellentétben Szatmárnémetiben szűz filmes piacon nyitnak.

Szó mi szó, a kicsi moziban nincs pánikhangulat a nagy mumus nyitása miatt, és a beszélgetés végén kerek perec leszögezték: az Ankora mozi bezárásáról szó sincs. Ez a mozija a városnak 2011 óta működik, A Karib-tenger kalózai volt az első film, amit vetített. Előtte tíz évig „mozicsend” volt a városban, amikor régi nagy mozik közül a Victoria mozi is bezárt utolsóként; 2001 nyarán ott a Halálos iramban első része volt az utoljára vetített film.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 7.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...