Elkezdődött a szüret Krasznabélteken
Utoljára módositva: 2014-09-12 19:41:56

A meleg nyár miatt az idén korábban lehet elkezdeni a szőlő szüretelését. Az idei szőlőtermés gyengébb a tavalyinál, de magas a szőlő cukor- és savtartalma, tehát erősebbek lesznek a borok. A borászok keresik a lehetőséget a bor értékesítésének megoldására.

 

Leiher Géza krasznabélteki borász a tavalyinál kevesebb szőlőt szüretel

A krasznabélteki szőlőhegyet több irányból is meg lehet közelíteni; mivel az elmúlt napokban többször volt eső, ami nem igazán kedvez a szüretnek, az utak járhatósága rosszabb volt az átlagnál, arról is lehetett hallani, hogy egy kis traktor után csatolt utánfutó szőlővel megrakodva felborult. Leiher Géza azon az úton hajtott terepjárójával a szőlőhegyre, amelyet még a volt mtsz idején köveztek le, és még mindig a legjobb útnak számít. A szőlőt már mindenhol lehet szedni, ottjártunkkor éppen az induló eső miatt nem szüretelt senki, de elhaladva a szőlősök mellett, arra lehetett következtetni, hogy a szőlősgazdák még a kísérletezési időszakban vannak a borkészítést illetően.

Az, hogy különbség van a szőlősök között, több okkal magyarázható — fejtette ki Leiher. Krasznabélteken sokat emlegetik, hogy több mint kilencszáz pince van, de ritkán esik szó arról, hogy ezeknek a pincéknek a nagy része üres, a legtöbben viszont kis mennyiségű magántermő szőlőből készült bor található, ami még jó arra, hogy két-három szomszéd, rokon, barát összeüljön és beszélgessen mellette. Az ilyen típusú hagyományőrzés mellett viszont egy új szőlészeti és borászati szokás kezd meghonosodni. Krasznabélteken több mint ezer hektár nemes szőlőt telepítettek — többnyire európai uniós pályázatok eredményeként —, ezek a gazdák már modern körülmények között, modern eszközökkel, modern technológiával termesztik a szőlőt és készítik a bort.

 

Különbségek

 

Leiher azt is elárulta: mi az oka annak, hogy nem minden gazda szőlője egyforma. A sorközök például attól függnek, hogy milyen típusú traktorja van a gazdának. Akinek kis traktorja van, az kisebb sorközöket hagy, akinek nagyobb, az nagyobb sorközöket hagyott az ültetéskor. Még vannak, akik nem használnak gépeket a szőlőtermesztésben, de ők általában kis területeken gazdálkodnak. Természetesen a szőlőtermesztők hozzáállása sem egyforma: vannak, akik profi módon, és vannak, akik hobbiszinten borászkodnak. A különbség nagyon meglátszik. Leiher arról is mesélt, hogy bár mindenki gazdag szőlőtermést jósolt, mennyiségileg Krasznabélteken sokkal kevesebb termett, mint az elmúlt évben, de a szőlőnek kiváló a cukor- és savtartalma.

 

Készül a must

 

A borpincéhez érve a gazda segítői már szorgosan dolgozták fel a tegnap leszüretelt szőlőt. Nagyon fontos a higiénia, hogy véletlenül se kerüljön be a mustba vagy a hordóba olyan anyag, ami később károkat okozhat. Minden gépesítve van: gép szedi le a szemeket a szőlőkocsányról, innen megy a darálóba, majd egyenesen a fémtartályba vagy a hordóba. Nagyon fontos a must hűtése, hogy ne hirtelen forrjon. Minden szőlőfajta külön forr, a vegyes borok keverése csak forrás után történik, hogy mérni lehessen az arányokat.

 

Egyesület

 

Szó esett róla, hogy nő a nemes szőlők területe, több mint ezer hektár új telepítés van, az ebből készült bort pedig értékesíteni kell. Ezért alakult meg a Szatmári Szőlőhegyek Egyesület, melynek célja, hogy érdekképviseletként védje a helyi szőlőtermesztők és borkészítők érdekeit. Az egyesület nehézkesen indult be, mert eltérnek az érdekek, nem minden gazda tervez hosszú távon, sokan úgy érzik, hogy jobb egyedül, mint összefogva. Az egyesület ebben az évben a Szatmár Megyei Tanács támogatásával szervezte meg a helyi borversenyeket és a megyei borversenyt. A megyei tanács a jövő évben is beveszi a költségvetésébe a borversenyek támogatását, ha szeptember végéig elkészül a versenynaptár és annak a költségvetés-tervezete. Ez viszont összefogás nélkül nem lehetséges.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Felhőkarcoló
Ma, 21:00
Will Sawyer (Dwayne Johnson), aki egykor az FBI túszmentő osztagát vezette, jelenleg felhőkarcolókra specializálódott biztonsági szakértőként dolgozik. Legújabb megbízása miatt Hongkongba utazik, amikor a világ legmagasabb épülete hirtelen kigyullad, és őt kiáltják ki felelősnek. Will ellen körözést adnak ki, így kell megállítania az igazi felelősöket, tisztára mosnia a nevét, és legfőként megmenteni a családját, akik az épületben rekedtek... a tűzvonal fölött.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. július 19.
Most tisztázhatja azokat a problémákat barátaival vagy ismerőseivel, amelyek érzése szerint a mostani félreértéseket generálták.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 19.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...