Elkezdődött a szüret Krasznabélteken
Utoljára módositva: 2014-09-12 19:41:56

A meleg nyár miatt az idén korábban lehet elkezdeni a szőlő szüretelését. Az idei szőlőtermés gyengébb a tavalyinál, de magas a szőlő cukor- és savtartalma, tehát erősebbek lesznek a borok. A borászok keresik a lehetőséget a bor értékesítésének megoldására.

 

Leiher Géza krasznabélteki borász a tavalyinál kevesebb szőlőt szüretel

A krasznabélteki szőlőhegyet több irányból is meg lehet közelíteni; mivel az elmúlt napokban többször volt eső, ami nem igazán kedvez a szüretnek, az utak járhatósága rosszabb volt az átlagnál, arról is lehetett hallani, hogy egy kis traktor után csatolt utánfutó szőlővel megrakodva felborult. Leiher Géza azon az úton hajtott terepjárójával a szőlőhegyre, amelyet még a volt mtsz idején köveztek le, és még mindig a legjobb útnak számít. A szőlőt már mindenhol lehet szedni, ottjártunkkor éppen az induló eső miatt nem szüretelt senki, de elhaladva a szőlősök mellett, arra lehetett következtetni, hogy a szőlősgazdák még a kísérletezési időszakban vannak a borkészítést illetően.

Az, hogy különbség van a szőlősök között, több okkal magyarázható — fejtette ki Leiher. Krasznabélteken sokat emlegetik, hogy több mint kilencszáz pince van, de ritkán esik szó arról, hogy ezeknek a pincéknek a nagy része üres, a legtöbben viszont kis mennyiségű magántermő szőlőből készült bor található, ami még jó arra, hogy két-három szomszéd, rokon, barát összeüljön és beszélgessen mellette. Az ilyen típusú hagyományőrzés mellett viszont egy új szőlészeti és borászati szokás kezd meghonosodni. Krasznabélteken több mint ezer hektár nemes szőlőt telepítettek — többnyire európai uniós pályázatok eredményeként —, ezek a gazdák már modern körülmények között, modern eszközökkel, modern technológiával termesztik a szőlőt és készítik a bort.

 

Különbségek

 

Leiher azt is elárulta: mi az oka annak, hogy nem minden gazda szőlője egyforma. A sorközök például attól függnek, hogy milyen típusú traktorja van a gazdának. Akinek kis traktorja van, az kisebb sorközöket hagy, akinek nagyobb, az nagyobb sorközöket hagyott az ültetéskor. Még vannak, akik nem használnak gépeket a szőlőtermesztésben, de ők általában kis területeken gazdálkodnak. Természetesen a szőlőtermesztők hozzáállása sem egyforma: vannak, akik profi módon, és vannak, akik hobbiszinten borászkodnak. A különbség nagyon meglátszik. Leiher arról is mesélt, hogy bár mindenki gazdag szőlőtermést jósolt, mennyiségileg Krasznabélteken sokkal kevesebb termett, mint az elmúlt évben, de a szőlőnek kiváló a cukor- és savtartalma.

 

Készül a must

 

A borpincéhez érve a gazda segítői már szorgosan dolgozták fel a tegnap leszüretelt szőlőt. Nagyon fontos a higiénia, hogy véletlenül se kerüljön be a mustba vagy a hordóba olyan anyag, ami később károkat okozhat. Minden gépesítve van: gép szedi le a szemeket a szőlőkocsányról, innen megy a darálóba, majd egyenesen a fémtartályba vagy a hordóba. Nagyon fontos a must hűtése, hogy ne hirtelen forrjon. Minden szőlőfajta külön forr, a vegyes borok keverése csak forrás után történik, hogy mérni lehessen az arányokat.

 

Egyesület

 

Szó esett róla, hogy nő a nemes szőlők területe, több mint ezer hektár új telepítés van, az ebből készült bort pedig értékesíteni kell. Ezért alakult meg a Szatmári Szőlőhegyek Egyesület, melynek célja, hogy érdekképviseletként védje a helyi szőlőtermesztők és borkészítők érdekeit. Az egyesület nehézkesen indult be, mert eltérnek az érdekek, nem minden gazda tervez hosszú távon, sokan úgy érzik, hogy jobb egyedül, mint összefogva. Az egyesület ebben az évben a Szatmár Megyei Tanács támogatásával szervezte meg a helyi borversenyeket és a megyei borversenyt. A megyei tanács a jövő évben is beveszi a költségvetésébe a borversenyek támogatását, ha szeptember végéig elkészül a versenynaptár és annak a költségvetés-tervezete. Ez viszont összefogás nélkül nem lehetséges.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gnome alone
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Thor: Ragnarök
Ma, 16:45
A Marvel Studios új filmjében Thort pörölyétől megfosztva bebörtönzik az univerzum túlsó felén. Az idővel versenyt futva próbál visszajutni Asgardba, és megállítani a Ragnarököt; egy háborút, ami otthonának pusztulásával és az asgardi civilizáció eltűnésével járhat, és amit egy mindenható új ellenség, a könyörtelen Hela idézett elő. Először azonban túl kell élnie egy halálos gladiátorviadalt, amelyben ellenfele korábbi szövetségese és szintén a Bosszúállók tagja: a hihetetlen Hulk!
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Elek György könyvbemutató
Ma, 17:00
Lélek és test hálószobája című könyv bemutatója.
pin Szatmári Római Katolikus Püspöki Hivatal

Helyfoglalás
Megjött apuci 2
Ma, 19:20
Brad (Will Ferrell) és Dusty (Mark Wahlberg) elérték a lehetetlent: barátok és apatársak lettek. Minden simán megy, amíg Dusty régi motoros, macsó faterja, Kurt (Mel Gibson) és Brad ultraérzékeny és érzelmes apja, Don (John Lithgow) meg nem érkeznek a karácsonyi ünnepekre. Kurtnak feltett szándéka, hogy éket verjen Dusty és Brad közé. Vajon a fiúk össze tudnak-e dolgozni, hogy bebizonyítsák Kurtnak, hogy működik a modern nevelésük, és sikerül összehozniuk a nagy családi karácsonyt? A nagysikerű
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Bluescore
Ma, 20:00
Koncert
Club Poesis

Helyfoglalás
Az igazság ligája
Ma, 21:05
Bruce Wayne tudja, hogy nem vonulhat vissza. A világnak szüksége van rá, és a hozzá hasonlókra, mert különben védtelen. Új szövetségese, Diane Prince segítségével csapatot toboroz. Ehhez hasonló nem történt még soha: Batman és Wonder Woman mellé felsorakozik egy csapat metahumán: Aquaman, Cyborg és Flash. És amikor végre összefognak, rá kell jönniük, hogy talán még az ő egyesített erejük is kevés. Lassúak voltak. A Földet fenyegető katasztrófa már nagyon közel jár, és elképesztő hatalommal bír.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...