Elkezdődött a téli csúszásgátlásra használandó parajdi só kitermelése
Utoljára módositva: 2019-09-24 13:18:46

A parajdi sóbányában megkezdték a téli időszakban csúszásgátlásra felhasználandó só kitermelését, az első szállítmányt néhány nap múlva már a megrendelő – a közúti infrastruktúráért felelő országos társaság (CNAIR) – rendelkezésére bocsátják.

A parajdi sóbánya igazgatója, Seprődi Zoltán arról tájékoztatta kedden az AGERPRES hírügynökséget, hogy a a CNAIR-ral kötött szerződés értelmében a küszöbön álló tél folyamán több mint 50 000 tonna sót szállítanak a közúti infrastruktúráért felelő országos társaságnak. Az első, 3500 tonnás szállítmányt még ezen a héten megkapja a megrendelő. ‘Már elküldtünk 1500 tonna sót, naponta körülbelül 500 tonnát indítunk útnak’ – mondta Seprődi.

 

A közúti infrastruktúráért felelős országos társaságon kívül más hatóságok megrendeléseinek is eleget kell tenniük, például a Hargita, Kovászna és Maros megyei helyi és megyei önkormányzatokénak, amely összesen további 12 000 tonna sót jelent.

 

A kitermelés még nem folyik teljes kapacitáson, a sóbányának ugyanis van egy 20 000 tonnás tartaléka, amelyet plusz igénylések esetén szintén útnak indíthat. A só feldolgozása már az idén tavasszal beszerzett, egymillió euró értékű munkagéppel történik, közölte az igazgató. A feldolgozás ezentúl már a felszín alatt zajlik, amellyel egy környezetvédelmi problémát is kiküszüböltek, a felszínen végzett munka miatt ugyanis mindeddig nagy mennyiségű por került a levegőbe.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. március 28.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...