Elkezdődött a téli csúszásgátlásra használandó parajdi só kitermelése
Utoljára módositva: 2019-09-24 13:18:46

A parajdi sóbányában megkezdték a téli időszakban csúszásgátlásra felhasználandó só kitermelését, az első szállítmányt néhány nap múlva már a megrendelő – a közúti infrastruktúráért felelő országos társaság (CNAIR) – rendelkezésére bocsátják.

A parajdi sóbánya igazgatója, Seprődi Zoltán arról tájékoztatta kedden az AGERPRES hírügynökséget, hogy a a CNAIR-ral kötött szerződés értelmében a küszöbön álló tél folyamán több mint 50 000 tonna sót szállítanak a közúti infrastruktúráért felelő országos társaságnak. Az első, 3500 tonnás szállítmányt még ezen a héten megkapja a megrendelő. ‘Már elküldtünk 1500 tonna sót, naponta körülbelül 500 tonnát indítunk útnak’ – mondta Seprődi.

 

A közúti infrastruktúráért felelős országos társaságon kívül más hatóságok megrendeléseinek is eleget kell tenniük, például a Hargita, Kovászna és Maros megyei helyi és megyei önkormányzatokénak, amely összesen további 12 000 tonna sót jelent.

 

A kitermelés még nem folyik teljes kapacitáson, a sóbányának ugyanis van egy 20 000 tonnás tartaléka, amelyet plusz igénylések esetén szintén útnak indíthat. A só feldolgozása már az idén tavasszal beszerzett, egymillió euró értékű munkagéppel történik, közölte az igazgató. A feldolgozás ezentúl már a felszín alatt zajlik, amellyel egy környezetvédelmi problémát is kiküszüböltek, a felszínen végzett munka miatt ugyanis mindeddig nagy mennyiségű por került a levegőbe.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...