Elkezdődött az APIA-kampány
Utoljára módositva: 2014-03-05 10:47:46

Március 3-tól május 15-ig levonások nélkül adhatóak le a területalapú támogatásokra vonatkozó igénylések a Szatmár Megyei Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség székhelyén.

 

A Szatmár Megyei Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) igazgatójának, Gabriel Leșnek a tájékoztatásából kiderül, hétfőn kezdődött a

területalapú támogatások igényléseinek átvétele. A kéréseket május 15-ig fogadják levonások nélkül, ezt követően június 10-ig a támogatási összeg napi egyszázalékos megvonása mellett nyújthatók be az igénylések. A statisztikai adatokból kiderül, hogy a 2013-as évre 21 450 kérés érkezett az APIÁ-hoz, melyből 20 922-t hagytak jóvá, a kifizetett támogatás értéke pedig 35 061 761 euró. Gabriel Leș elemzése során kihangsúlyozta, bár a leadott kérvények száma csökken, ez nem azt jelenti, hogy kevesebben igényelnek támogatást, hanem azt, hogy csökken a kis területeken gazdálkodók száma, ezzel párhuzamosan pedig növekszik a nagygazdaságok száma. A kérvényezőknek a támogatás alapjául szolgáló földparcellák földrajzi elhelyezkedése szerinti illetékes területi APIA-ügynökséghez kell letenniük igénylésüket, valamennyi parcella feltüntetésével. A támogatást igénylőknek személyesen kell benyújtaniuk kérvényüket, amennyiben azonban ez nem lehetséges, akkor azt egy hivatalos megbízatással rendelkező felhatalmazottnak kell megtennie. Jogi személyek esetében az intézmény ügyvezetője (adminisztrátora), illetve ennek meghatalmazottja kell jelen legyen a kérvény beadásakor. Területalapú támogatásra jogosult az, aki legalább 1 ha földterületen gazdálkodik, s ezen belül a parcellák nagysága nem lehet kevesebb, mint 0,3 ha. A gyümölcsösök, komlóültetvények, gyümölcsfaiskolák, szőlőültetvények, gyümölcstermő bokros növények esetében a parcellák területe nem lehet kevesebb 0,1 ha-nál.

Képzés

A tájékoztatóból kiderül, hogy a 2015–2020-as támogatási időszakban támogatás igényelhető majd a gyümölcsösök újratelepítéséhez is. A Mezőgazdasági Kamara igazgatója, Fodor István elmondta, részleteket még nem lehet tudni, de 7300 hektár területen lehet majd gyümölcsöst létrehozni. A támogatási összegek még nem tisztázottak, de hektáronként 8-9000 euróról beszélnek. „Jó lenne felkészülni a pályázási időszak kezdetére. Ez azt jelenti, hogy a leendő igénylőknek rendelkezniük kell gyümölcstermesztői képzéssel. Ennek érdekében a Mezőgazdasági Kamara egy képzéssorozatot indított el, melyre minden érdeklődő jelentkezhet a székházban” — fogalmazott Fodor, aki azt is elmondta, hogy megyénkben a szőlőültetvények telepítése iránt is nagy volt az érdeklődés, hiszen több száz hektárt ültettek be EU-s támogatással szőlővel. Ebben az esetben a támogatás 13 800 euró volt hektáronként, melyből egyes gazdálkodóknak sikerült önrész nélkül beültetni egy hektárt szőlőtővel, míg más esetben saját hozzájárulás is szükséges volt. A szakemberek kihangsúlyozták, hogy minden érdeklődő időben készüljön fel a 2015–2020-as támogatási időszakra.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:05
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. július 20.
Ha kikérik a véleményét valamiben, alaposan fontolja meg a válaszát, mert szavának sokkal nagyobb súlya lesz az illető számára, mint azt gondolná!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 20.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...