Elkezdődött az árpa aratása
Utoljára módositva: 2018-06-21 19:09:39

Az árpa betakarításával elkezdődött az aratás. Tegnap a mezőpetri mezőgazdasági társulásnál jártunk, ahol Mózer Ferenc társulási elnök ismertette az idei év eredményeit és nehézségeit.

Mózer Ferenc, a mezőpetri mezőgazdasági társulás elnöke elmondta, hogy az utóbbi húsz év során azt tapasztalta, hogy az Európai Uniónak nem az a célja, hogy segítse a román mezőgazdaságot, hanem az, hogy tönkretegye. Ő maga mindent megtesz, hogy megtartsa a társulást, de az uniós szabályozás nem segít, hanem akadályokat állít eléje. Egy liter gázolaj ára hét-nyolc kiló búza árával azonos, valamikor egy kiló búza áráért lehetett vásárolni három liter gázolajat. A tavalyi búzáért most hetven banit adnak, de nem kell azt hinni, hogy olyan könnyű eladni. Most egy liter gázolaj ára 5,29 lej.

Mózer elmondta, hogy a társulásnak el van vetve ötszáz hektár búza, kétszáz hektár árpa (ennek a fele már le van aratva), száz hektár repce, tizenöt hektár zab (ezt azért vetették, mert jó táplálék a növendékborjúk számára). Az árpa aratása azért halad lassan, mert a vihar letörte, és a kombájn nehezen tudja felszedni.

Sokan azt állítják, hogy akkor gazdaságos a gazdálkodás, ha a megtermelt takarmányt az állatállományával eteti meg a gazda. Mózer szerint Romániában nem érdemes állattartással foglalkozni. Két pályázatot is készített, egyik sem részesült pozitív elbírálásban, de nagyon sok külföldi tőkével működő vegyes vállalkozás részesült hatalmas támogatásokban a fiatal gazda program keretében. Megtermel annyi tejet, hogy akár egy mini tejgyárat is tudna működtetni, de esélye sem lenne az értékesítésre, mert nagyon sok a behozott olcsóbb termék. A mezőpetri farmon van ezer szarvasmarha, a megtermesztett takarmánynövények felét az állatállománnyal etetik fel. Egy fejőstehén naponta 4,5 kilogramm darált takarmányt kap. A többi eladásra vár, de még nem lehet tudni, hogy kik lesznek a felvásárlók. Egy liter tejért 1,48 lejt fizetnek, mivel naponta hatezer litert szállítanak. Németországban a területalapú támogatás egy hektár földre háromszázharminc euró, Romániában százötven euró. Érthető, hogy a német gazda jobban meg tudja fizetni azokat, akik innen mennek ki napszámosmunkára. Az igazság az, hogy nálunk nem is akar senki fejleszteni. Nagyon sok pénzt lehet elnyerni pályázati úton, ezeket befektetik különböző projektekbe, de annak nem igazán van eredménye. Ebben az évben nagyon változékony volt az időjárás; amikor a szemes takarmánynövényeknek fejlődniük kellett, nem volt eső, nem nőttek meg a szemek. Az árpánál hektáronként ötezer-ötszáz kilóra, a búzánál hatezer-kétszáz kilóra lehet számítani. Általában a kukorica jó termést hoz, és ha az ár is megmarad (tavaly 55 bani volt egy kiló kukorica ára kezdetkor, később hetven baniért szállították kilónként), pótolni fogja más kultúrák veszteségeit.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. november 20.
Fontos dolog ugyan a pénz, de annyira nem, hogy megérné veszekedni miatta. Mondja el őszintén a véleményét, de engedjen is akaratából.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. november 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...