Elkezdődött az írásbeli
Utoljára módositva: 2014-06-30 19:35:09

Közepes nehézségűnek ítélték a román írásbeli tételeket az általunk megkérdezettek.

Megkönnyebülten jöttek ki a vizsgáról az érettségiző diákok

Megkönnyebbülten jött ki a vizsgázók többsége tegnap a román írásbeliről. A diákok és a pedagógusok egybehangzó véleménye szerint a tantervnek megfelelő, közepes nehézségű tételeket adtak az érettségizőknek. Roxana Kaitar, a Kölcsey romántanára elégedetten nyilatkozott a feladatokról, úgy vélte, nem okoz komoly problémát a magyar tagozaton végzetteknek sem a vizsga, melyet közepesnek, illetve könnyűnek ítélt. Idén a humán és a reál tagozatosak nem ugyanazokat a tételeket kapták, a minisztérium szerint utóbbiak számára egyszerűbb feladatokat igyekeztek adni. Pásztor Oszkár, aki filológia szakon végzett a Kölcseyben, elmondta, bízik egy átmenő osztályzatban. Mint megtudtuk, a humánosok első feladatként egy szöveget kaptak, mely két szerelmesről szólt, ebből kellett egyes motívumok kapcsán kérdésekre válaszolniuk. A második tételnél érvelő szöveget kellett írniuk, melynek témája az volt, hogy a különféle foglalkozások miként segítették őket a tanulásban. A harmadik feladat verselemzés volt – Tudor Arghezitől, Nichita Stănescutól vagy Ion Barbutól választhattak egy alkotást, melynek mondanivalójáról kellett véleményt megfogalmazniuk, illetve arról kellett értekezniük, hogy a szerző miként vélekedik az élet értelméről. Hozzátette, ettől a vizsgától tartott leginkább, így örül, hogy túl van rajta. Pásztor Oszkár azt is elárulta lapunknak, hogy szakácsképzőbe készül Budapestre, ahová föl is vették még tavasszal. Nemes Szilárd, aki szintén a Kölcseyben végzett, természettudományok szakon, érdeklődésünkre szintén optimistán nyilatkozott. Mint elmondta, a reál szakosoknak Eminescu-verset kellett elemezniük, valamint arról a korról kellett írniuk, melyben a költő élt és alkotott. Az első tétel hasonló volt ahhoz, melyet a humánosok kaptak, míg a második feladat abból állt, hogy véleményt kellett mondaniuk az egészséges életmód népszerűsítését célzó kampányokról. Nemes Szilárd, mint megtudtuk, a matek írásbelitől tart a leginkább az érettségi vizsgái közül, azonban bízik a sikerben, hogy már idén megkezdhesse tanulmányait a marosvásárhelyi orvosi egyetemen.

Babos Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Rossz anyák karácsonya
Ma, 19:00
Az év legvarázslatosabb ünnepén, mikor minden pillanat csupa öröm és boldogság... na, ilyenkor köthetik csak fel igazán a gatyájukat az anyukák: jön a rohangálás az ajándékok után, a dekorálás és a napokon át tartó főzés. Nem is csoda, hogy Amy (Mila Kunis), Kiki (Kristen Bell) és Carla (Kathryn Hahn) ismét fellázad. A túlhajszolt trió megint szembe megy az árral, és magasról tesz a karácsonyi hagyományokra. A szabadelvű anyák ezúttal is a kimenőre hajtanak, a lehető legkevesebb energiából akarj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Épouse-moi mon pote
Ma, 21:00
Yassine, a fiatal marokkói diák Párizsban tanul építészetet. Egy szerencsétlen eseményt követően Yassine elmulasztja az egyik vizsgáját, így elveszíti vízumát. Hogy gyorsan megoldást találjon a kialakult problémára összeházasodik legjobb barátjával. A gond csak az, hogy a nyakukra mászik egy ellenőr, aki a házasság valódiságát hivatott kivizsgálni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 13.
Régen érezte magát ilyen elégedettnek. Jól sikerült a hete, rengeteget dolgozott és könnyedén, hatékonyan tudott együttműködni másokkal.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 13.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...