Elkezdődött az írásbeli
Utoljára módositva: 2014-06-30 19:35:09

Közepes nehézségűnek ítélték a román írásbeli tételeket az általunk megkérdezettek.

Megkönnyebülten jöttek ki a vizsgáról az érettségiző diákok

Megkönnyebbülten jött ki a vizsgázók többsége tegnap a román írásbeliről. A diákok és a pedagógusok egybehangzó véleménye szerint a tantervnek megfelelő, közepes nehézségű tételeket adtak az érettségizőknek. Roxana Kaitar, a Kölcsey romántanára elégedetten nyilatkozott a feladatokról, úgy vélte, nem okoz komoly problémát a magyar tagozaton végzetteknek sem a vizsga, melyet közepesnek, illetve könnyűnek ítélt. Idén a humán és a reál tagozatosak nem ugyanazokat a tételeket kapták, a minisztérium szerint utóbbiak számára egyszerűbb feladatokat igyekeztek adni. Pásztor Oszkár, aki filológia szakon végzett a Kölcseyben, elmondta, bízik egy átmenő osztályzatban. Mint megtudtuk, a humánosok első feladatként egy szöveget kaptak, mely két szerelmesről szólt, ebből kellett egyes motívumok kapcsán kérdésekre válaszolniuk. A második tételnél érvelő szöveget kellett írniuk, melynek témája az volt, hogy a különféle foglalkozások miként segítették őket a tanulásban. A harmadik feladat verselemzés volt – Tudor Arghezitől, Nichita Stănescutól vagy Ion Barbutól választhattak egy alkotást, melynek mondanivalójáról kellett véleményt megfogalmazniuk, illetve arról kellett értekezniük, hogy a szerző miként vélekedik az élet értelméről. Hozzátette, ettől a vizsgától tartott leginkább, így örül, hogy túl van rajta. Pásztor Oszkár azt is elárulta lapunknak, hogy szakácsképzőbe készül Budapestre, ahová föl is vették még tavasszal. Nemes Szilárd, aki szintén a Kölcseyben végzett, természettudományok szakon, érdeklődésünkre szintén optimistán nyilatkozott. Mint elmondta, a reál szakosoknak Eminescu-verset kellett elemezniük, valamint arról a korról kellett írniuk, melyben a költő élt és alkotott. Az első tétel hasonló volt ahhoz, melyet a humánosok kaptak, míg a második feladat abból állt, hogy véleményt kellett mondaniuk az egészséges életmód népszerűsítését célzó kampányokról. Nemes Szilárd, mint megtudtuk, a matek írásbelitől tart a leginkább az érettségi vizsgái közül, azonban bízik a sikerben, hogy már idén megkezdhesse tanulmányait a marosvásárhelyi orvosi egyetemen.

Babos Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Annabelle 2. - A teremtés
Ma, 20:55
Leírás: A félelem nem múlik el. A Gonoszt nem lehet lerázni: mindig visszatér, és arra csap le, aki a leginkább megérdemelné a jót. Egy babakészítő évekkel ezelőtt elveszítette a lányát, és még mindig nem heverte ki a tragédiát. Azt hiszi, a jóság segít majd felejtenie és megbékélnie. Ezért amikor ő és a felesége hírét veszi, hogy valahol a környékükön bezárnak egy árvaházat, befogadják magukhoz az intézményt vezető apácát és neveltjeit: egy csapat árva kislányt. De a lányokkal még valami érkez
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. augusztus 24.
Olyan új helyzetekbe kerül, ahol nem boldogul a régi sablonokkal. Engedje szabadon áradni képzelőerejét, és megtalálja a megoldásokat!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. augusztus 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 8 dkg lila hagyma, 50 dkg paradicsom, 25 dkg koktélparadicsom, 10 dkg joghurt, 1 dl tejszín + a ...