Ellehetetlenített gazdálkodók
Utoljára módositva: 2014-04-12 09:52:00

A mezőgazdászok számára egyre kevésbé kifizetődő a gazdálkodás, mivel a kormány több olyan adót vezetett be, mely a romániai gazdákat ellehetetleníti s a külföldieket támogatja.

 

A mezőgazdasági adó bevezetése hatálytalanítja a mezőgazdasági támogatás értékét, állítja Sorin Ghilea, a Demokrata-Liberális Párt Szatmár megyei szervezetének titkára. A politikus sajtótájékoztató keretében számolt be arról, hogy a kormány által bevezetett adók és illetékek összege 18 euróval több, mint a mezőgazdasági támogatás értéke azon gazdálkodók esetén, akik haszonbérbe vett földterületen gazdálkodnak. Ghilea számadatokkal támasztotta alá állítását: „Egy olyan mezőgazdász, aki 5 hektáron gabonát termeszt, a haszonbérbe vett földön 2245 jövedelmi normája van és 359 lejes adót kell fizessen. Ezenkívül a kötelező szociális egészségbiztosítási hozzájárulás (CASS) 123 lej, az egészségbiztosítási hozzájárulás (CAS) 283 lej, a termelői igazolás 50 lej, a haszonbér 2800 lej. Tehát öt hektár esetén a költség 803 euró, egy hektárra azaz 161 euró. Ez azt jelenti, hogy a gazdálkodó 18 euróval többet költ a föld megművelésére, mint amennyi 2013-ban a mezőgazdasági szubvenció értéke — 143 euró — volt. Azok a gazdálkodók jobb esetben vannak, akik saját tulajdonú földjeiken gazdálkodnak, hiszen ők öt hektáron való gazdálkodás esetén 359,2 lej mezőgazdasági adót fizetnek, 123,45 lejt CASS-re, 283,33 lejt CAS-ra, a telekadó 210 lej, a termelői igazolás 50 lej. Tehát ők öt hektár után 1025,98 lejt, azaz 228 eurót, egy hektár után pedig 45,6 eurót fizetnek.” Ghilea ugyanakkor azt is keserű szájízzel jegyezte meg, hogy a mezőgazdasági miniszter, Daniel Constantin előrejelzése szerint 2020-ban Romániában a mezőgazdasági támogatás értéke 197 euró lesz, mely jelentősen alulmarad a jelenlegi európai uniós átlagtól, mely 260 euró. „A romániai gazdálkodók nem csak a túl alacsony támogatási összeggel szembesülnek, hanem azt kell tapasztalják, hogy nagyon nehéz mezőgazdasági tevékenységre hitelt kapni a bankoktól. Az általam felvázolt dolgok és a kormány 2014-ben elfogadott rendelete, miszerint külföldiek is vásárolhatnak mezőgazdasági területet, ellehetetleníti a hazánkbeli gazdálkodókat, akiket a jelentős importtevékenység is gátol az előrehaladásban” — fogalmazott a politikus, aki a kormány azon tervét is bírálta, miszerint az 1,5 hektárnál kevesebb földterületen gazdálkodóknak nem fognak mezőgazdasági támogatást adni a jövőben. „Ha a kormány intézkedései nem lehetetlenítették el teljesen a gazdálkodók életét, akkor a Szatmárnémeti Helyi Tanács év eleji döntése biztosan megadja a kegyelemdöfést számukra, ugyanis a piaci asztalbérlés és a napi jegyek ára több mint 60 százalékkal drágult, miközben a gazdaság nem erősödött hasonló mértékben” — összegzett Sorin Ghilea.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gnome alone
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Megjött apuci 2
Ma, 21:25
Brad (Will Ferrell) és Dusty (Mark Wahlberg) elérték a lehetetlent: barátok és apatársak lettek. Minden simán megy, amíg Dusty régi motoros, macsó faterja, Kurt (Mel Gibson) és Brad ultraérzékeny és érzelmes apja, Don (John Lithgow) meg nem érkeznek a karácsonyi ünnepekre. Kurtnak feltett szándéka, hogy éket verjen Dusty és Brad közé. Vajon a fiúk össze tudnak-e dolgozni, hogy bebizonyítsák Kurtnak, hogy működik a modern nevelésük, és sikerül összehozniuk a nagy családi karácsonyt? A nagysikerű
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. november 21.
Komoly önmegismerési folyamaton megy most keresztül. Rájön, hogy ki és mi illik Önhöz, illetve mi az, amiben nem érzi jól magát.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...