Ellenőrzéseket végez az APIA
Utoljára módositva: 2013-09-10 18:47:48

Minden támogatást igénylő farmert ellenőriz a Szatmár Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség, aki nem a célnak megfelelően használja fel a támogatást, azt megbírságolják.

Viorel Pintea igazgató tegnapi sajtótájékoztatóján a legelők karbantartása terén tapasztalt visszásságokról is beszámolt

Tegnap sajtótájékoztatót tartott Viorel Pintea, a Szatmár Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) igazgatója. A sajtótájékoztatón részt vettek az ügynökség szatmárnémeti, nagykárolyi, tasnádi, avasfelsőfalui, sárközújlaki és turci kirendeltségeinek osztályvezetői is. Pintea elmondta, hogy Szatmár megyében évente harmincötezer kérvényt adnak le mezőgazdasági támogatás igénylésére. A tegnapi sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet az igazgató, hogy túl sok ugyan a kérés, de ezentúl egyetlen esetben sem fognak pénzt adni a farmereknek addig, amíg nincs minden leellenőrizve, ugyanis eddig több esetben előfordult, hogy a farmerek felvették a pénzt a támogatásra, de a földet nem művelték meg, és állatokat sem tartottak.

Mire költik a pénzt?

Jelenleg is folyamatban vannak az ellenőrzések a helyszíneken, de rendszeresen végeznek műholdas ellenőrzéseket is. Legtöbb probléma a legelőkkel van. Szatmár megyében negyvenezer hektár legelő van nyilvántartva, 2010-ig a helyi tanácsok végezték a karbantartási munkálatokat, 2010-től továbbra is a tanácsok tulajdonában maradtak a legelők, de azokat használatba adták az állattartó egyesületeknek, s immár ezek kérvényezik a támogatást. 2012-ben egy hektár legelő karbantartására százhét eurót kaptak az állattartó egyesületek, viszont több mint felük nem végzi el a karbantartási munkálatokat. Legtöbb esetben az egyesületek tagsága sem tudja, hogy az egyesületek vezetősége mire költi a pénzt. Az APIA ezekben a napokban minden községben több helyen is kifüggeszti, hogy az állattartó egyesületek mennyi pénzt kaptak legelőkarbantartásra, s így a tagság számon kérheti a vezetőségtől, hogy mire költötték a pénzt.

Elek György

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a 2019/2020-as évadra szóló színházbérletet?
Igen, az osztállyal együtt csoportos bérletet váltunk évről évre.
Bérletet nem vásárolok, mert kiszámíthatatlan a programom, de rendszeresen eljárok az előadásokra.
Nem az én műfajom a színház, sosem vennék bérletet.
Néhány év nem váltok bérletet, hol pénz, hol időhiány miatt.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. szeptember 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...