Ellenőrzik a gyógyszertárakat
Utoljára módositva: 2014-11-06 12:03:42

Ellenőrzéseket végez az Egészségügyi Minisztérium a patikákban. Az ezen a héten kezdődött vizsgálatok során arra kíváncsiak, hogy rendben működik-e a 100 százalékosan támogatott gyógyszerek kiadása.

 

Hatóanyag alapján írják fel a páciensek gyógyszereit

„Nagyon sok olyan esetről tudunk, amikor a páciens ingyenes gyógyszerre lenne jogosult, a gyógysztárban viszont azt közlik vele, hogy bár az orvos által felírt hatóanyagú, 100 százalékosan támogatott készítmény jelenleg nincs raktáron, tudnak ajánlani hatóanyagában azonosat, de más áron — a különbséget pedig kifizettetik a beteggel. Éppen ezért az eddigi legnagyobb ellenőrzési akciót indítjuk most el, az ilyen esetek kiszűrésére” — jelentette be Nicolae Bănicioiu szaktárcavezető. A miniszter hozzátette, amennyiben rendellenességekre bukkannak, a gyógyszertárak komoly szankciókra számíthatnak.

Az egészségügyi miniszter azt is elmondta, aktualizálták a kedvezményes gyógyszerlistát, melynek értelmében némely készítményeket olcsóbban, nagyobb ártámogatással vagy akár ingyenesen kaphatunk meg. „A listát először júliusban frissítettük, a most elfogadott, szakbizottság által előterjesztett 23 hatóanyag pedig 29 egészségügyi kezelésre javallott” — mondta a tárcavezető. A lista időszerűsítése nyomán a különböző szív- és érrendszeri betegségekben szenvedő lakosok juthatnak korszerűbb kezeléshez, szintén újabb gyógyszerekhez juthatnak a cukorbetegek, a krónikus ízületi gyulladással küszködők, a hepatitisz B-vel fertőzöttek, a HIV/AIDS-betegek, asztmások és az obstruktív tüdőbetegségben szenvedők.

 

Hatóanyag alapú gyógyszerfelírás

 

Románia már korábban áttért a hatóanyag alapú receptfelírásra. Az orvosok így nem az ajánlott terméket, hanem a hatóanyag nemzetközi megnevezését és a kezelendő betegség nemzetközi kódját tüntetik fel az elektronikus rendszerben összesített recepteken. Természetesen ez alól létezik kivétel, indokolt esetben.

Azzal, hogy nem az orvos dönti el, hogy melyik terméket javasolja a páciensnek, gyógyszertárak kerültek döntési helyzetbe. A patikákat a törvény arra kötelezi, hogy az adott hatóanyagra az adott gyógyszertárban kapható legolcsóbb készítményt ajánlják, és a többi lehetőséget is bemutassák a páciensnek, de a beteg dönti el, hogy végül melyik terméket választja. A gyakorlatban viszont ez sajnos nem mindig így működik, különböző módszerekkel próbálják arra sarkallni a betegeket, hogy az ő terméküket helyezzék előtérbe.

Ilyen reklámfogás például az, amit már a nagy bevásárlóközpontok esetében is ismerhetnek a szatmáriak: a főként tévés reklámokkal is hirdetett, recept nélkül kapható gyógyszereket úgy helyezik el a patikák polcain, hogy az kiemelt helyet kapjon, a betérők számára jól látható legyen.

Ismerős lehet sokak számára az is, amikor egy régóta használt, jól ismert gyógyszert kérnek a patikában, ahol aztán azt a választ kapják, hogy az általunk megnevezett készítmény nem található, kapható azonban ugyanolyan, csak más a neve. Sok gyógyszerláncnak van saját márkás készítménye, ilyenkor ezeket is gyakran szokták ajánlani, ha a hatóanyag azonos. Nem biztos azonban, hogy a saját márkás készítmények olcsóbbak, mint a már bevált gyógyszerek.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 18.
Környezete nem tudja eldönteni, hogy ilyen tévedhetetlenek a megérzései vagy egyszerűen csak kiváló informátorai vannak.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...