Ellenőrzik a gyógyszertárakat
Utoljára módositva: 2014-11-06 12:03:42

Ellenőrzéseket végez az Egészségügyi Minisztérium a patikákban. Az ezen a héten kezdődött vizsgálatok során arra kíváncsiak, hogy rendben működik-e a 100 százalékosan támogatott gyógyszerek kiadása.

 

Hatóanyag alapján írják fel a páciensek gyógyszereit

„Nagyon sok olyan esetről tudunk, amikor a páciens ingyenes gyógyszerre lenne jogosult, a gyógysztárban viszont azt közlik vele, hogy bár az orvos által felírt hatóanyagú, 100 százalékosan támogatott készítmény jelenleg nincs raktáron, tudnak ajánlani hatóanyagában azonosat, de más áron — a különbséget pedig kifizettetik a beteggel. Éppen ezért az eddigi legnagyobb ellenőrzési akciót indítjuk most el, az ilyen esetek kiszűrésére” — jelentette be Nicolae Bănicioiu szaktárcavezető. A miniszter hozzátette, amennyiben rendellenességekre bukkannak, a gyógyszertárak komoly szankciókra számíthatnak.

Az egészségügyi miniszter azt is elmondta, aktualizálták a kedvezményes gyógyszerlistát, melynek értelmében némely készítményeket olcsóbban, nagyobb ártámogatással vagy akár ingyenesen kaphatunk meg. „A listát először júliusban frissítettük, a most elfogadott, szakbizottság által előterjesztett 23 hatóanyag pedig 29 egészségügyi kezelésre javallott” — mondta a tárcavezető. A lista időszerűsítése nyomán a különböző szív- és érrendszeri betegségekben szenvedő lakosok juthatnak korszerűbb kezeléshez, szintén újabb gyógyszerekhez juthatnak a cukorbetegek, a krónikus ízületi gyulladással küszködők, a hepatitisz B-vel fertőzöttek, a HIV/AIDS-betegek, asztmások és az obstruktív tüdőbetegségben szenvedők.

 

Hatóanyag alapú gyógyszerfelírás

 

Románia már korábban áttért a hatóanyag alapú receptfelírásra. Az orvosok így nem az ajánlott terméket, hanem a hatóanyag nemzetközi megnevezését és a kezelendő betegség nemzetközi kódját tüntetik fel az elektronikus rendszerben összesített recepteken. Természetesen ez alól létezik kivétel, indokolt esetben.

Azzal, hogy nem az orvos dönti el, hogy melyik terméket javasolja a páciensnek, gyógyszertárak kerültek döntési helyzetbe. A patikákat a törvény arra kötelezi, hogy az adott hatóanyagra az adott gyógyszertárban kapható legolcsóbb készítményt ajánlják, és a többi lehetőséget is bemutassák a páciensnek, de a beteg dönti el, hogy végül melyik terméket választja. A gyakorlatban viszont ez sajnos nem mindig így működik, különböző módszerekkel próbálják arra sarkallni a betegeket, hogy az ő terméküket helyezzék előtérbe.

Ilyen reklámfogás például az, amit már a nagy bevásárlóközpontok esetében is ismerhetnek a szatmáriak: a főként tévés reklámokkal is hirdetett, recept nélkül kapható gyógyszereket úgy helyezik el a patikák polcain, hogy az kiemelt helyet kapjon, a betérők számára jól látható legyen.

Ismerős lehet sokak számára az is, amikor egy régóta használt, jól ismert gyógyszert kérnek a patikában, ahol aztán azt a választ kapják, hogy az általunk megnevezett készítmény nem található, kapható azonban ugyanolyan, csak más a neve. Sok gyógyszerláncnak van saját márkás készítménye, ilyenkor ezeket is gyakran szokták ajánlani, ha a hatóanyag azonos. Nem biztos azonban, hogy a saját márkás készítmények olcsóbbak, mint a már bevált gyógyszerek.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországba (Bayern, Nürnberg környékére) tapasztalt betegápolókat keresünk (nők-férfiak)...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Robin Hood
Ma, 20:40
Felejts el mindent, amit a legendás tolvajról eddig hallottál. Azt hiszed, ismered őt, de nem is tévedhetnél nagyobbat. Robin of Loxley és egy mór harcos szilaj története ölt testet ebben a vakmerő és vagány históriában... A keresztes háború véres csatamezőin edződött nemes, Robin of Loxley (Taron Egerton) nem is sejti milyen kegyetlen és korrupt erővel kell szembenéznie, mikor visszatér angol földre, ahol a Nottingham-i seriff a szent háború ürügyén alatt teljesen kisemmizte alattvalóit. Robin
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. december 18.
Ön javíthatatlanul romantikus alkat, mégpedig nem csak a szerelemben, hanem élete minden területén, mert mindent idealisztikusan lát és él meg.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. december 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...