Ellenőrzik az autóablak-fóliázást
Utoljára módositva: 2019-06-26 19:55:36

Nem akármelyik autóüvegre ragasztott sötétítő fólia felel meg a román autónyilvántartónak (RAR), engedélyezettnek kell lennie az autóüvegre felvitt műanyagnak és az ezzel dolgozó műhelynek is.

Gondok adódhatnak az autók ablakaira ragasztott sötétítő fóliákkal, figyelmeztet az ilyen ügyekben is illetékes autónyilvántartó; nem mindegy, hogy melyik ablakra mennyire sötét anyag lett felvíve, nem mindegy, hogy milyen gyártmányú ez az anyag, és az sem mindegy, melyik műhelyben ragasztották ezt a kocsiablakra. A forró nyári napokon eszmélnek az autósok, hogy kevésbé melegíti fel az autó belsejét az erős napsütés, ha árnyékolva vannak az ablakok, ezért főleg ebben az időszakban tapasztalják az autónyilvántartónál, hogy az autósok lefóliáztatják ezeket. A napokban kiadott figyelmeztetőjében azt írja a RAR közkapcsolatokért felelős munkatársa, hogy az autóablakra felvitt fólián jelzésnek kell lennie, hogy az megfelel a minőségi elvárásoknak, illetve az autóban ott kell lennie a fóliát felragasztó műhely által kiállított jótállási jegynek, amelyik a fólia márkáját, az autó típusát és a munkát kivitelező személy adatait tartalmazza. A műhely sem szabadon választható azoknak, akik mindenben szeretnének eleget tenni a szabályoknak: csak fóliázási munkák elvégzésére RAR-engedélyt szerzett egység fóliázhat autóüveget.

Szabály az is, hogy a szélvédő és a vezetőülés melletti üvegek legkevesebb hetvenszázalékos fényáteresztésűek kell hogy legyenek, azaz nem kerülhet az ablakokra a fényt harminc százalékban megszűrő fóliánál sötétebb.

A RAR tájékoztatója arra sajnos nem tér ki, hogy Szatmár megyében melyek a fóliaragasztásban engedélyezett műhelyek, és arról sem ír, hogy hogyan kell kinéznie egy fóliára, illetve munkavégzésre vonatkozó minőségi tanúsítványnak, milyen adatoknak kell ebben szerepelnie. Az értesítőben az sincs benne, hogy mi a teendő abban az esetben, ha lejár a fólia, illetve az annak felragasztására vállalt garancia, valamint hogy ilyen esetben le kell-e szedni ezeket az ablakokról, vagy az anyag felülvizsgálatát követően meghosszabbítható-e a jótállás.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...