Ellentmondásos ingatlanpiac
Utoljára módositva: 2019-08-20 18:51:11

Továbbra is csökken az eladott ingatlanok száma a megyében, ennek ellenére egyre fokozódik az ingatlanfejlesztők érdeklődése, főleg Szatmárnémeti iránt. Nincs küszöbönálló ingatlanválság.

Továbbra is fordítottan arányos az ingatlanfejlesztők érdeklődése a szatmári piac iránt és a telekkönyvi hivatal ingatlan-adásvételi nyilvántartása: sok új lakás épül, de egyre csökken a lakásvásárlások száma. Csak a szatmárnémeti Károlyi úton három nagy beruházás van folyamatban, amelyek közül a Ceetrusé lesz készen a legkorábban, a francia fejlesztő tavaly novemberben kezdett építeni 300 lakást bevásárlóalléval együtt cakompakk, és küszöbön az átadásuk. A két másik a NEPI körüli konglomerátumban épül, az egyiket maga a NEPI építené a Golescu híd lábánál, a másikat pedig egy szatmári beruházó a volt Saturn helyén. Aztán ott van a céldomb környékén egy hetven ikerházas beruházás is, amelyiknek valamelyik következő tanácsülésen tárgyalják majd a városrendezési bizonylatát. 

Csinos, de megfizethető

Ehhez képest a lakás-adásvételek száma hónapról hónapra és évről évre csökken a megyében, a telekkönyvi hivatal mostani kimutatása szerint idén júliusban 91 lakás cserélt gazdát, miközben tavaly júliusban 123. A teljes ingatlanpiacra érvényes a visszaesés, mert a kül- és belterületen lévő beépített és beépítetlen telkek számát is beleértve idén júliusban 835 ingatlant vettek a megyében, míg tavaly 865-öt. Ezeket a számokat a beruházók is ismerik, sőt, azzal is tisztában vannak, hol és mennyit épít a konkurencia, és hol fog jövőre vagy azután új beruházó munkához látni; a csökkenő tendenciák ellenére látnak potenciált a megyében, de főleg a megyeszékhelyen. A siker kulcsának azt tartják, hogy a hetvenes-nyolcvanas években épült lakótelepekről ismert tömbházlakások mintájára kell építkezni, csak korszerűbb elrendezésben és anyaghasználattal, a csinos, minőségi, de megfizethető lakásokra mindig lesz kereslet.

Az országos átlag szerint nincs ingatlanválság az országban, hiszen nőtt az ingatlan-adásvételek száma, tavaly júliusban több mint 44 ezer ingatlan cserélt gazdát az országban, míg idén júliusban már szinte 51 ezer volt ezeknek a száma.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:30
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...