Ellentmondásos ingatlanpiac
Utoljára módositva: 2019-08-20 18:51:11

Továbbra is csökken az eladott ingatlanok száma a megyében, ennek ellenére egyre fokozódik az ingatlanfejlesztők érdeklődése, főleg Szatmárnémeti iránt. Nincs küszöbönálló ingatlanválság.

Továbbra is fordítottan arányos az ingatlanfejlesztők érdeklődése a szatmári piac iránt és a telekkönyvi hivatal ingatlan-adásvételi nyilvántartása: sok új lakás épül, de egyre csökken a lakásvásárlások száma. Csak a szatmárnémeti Károlyi úton három nagy beruházás van folyamatban, amelyek közül a Ceetrusé lesz készen a legkorábban, a francia fejlesztő tavaly novemberben kezdett építeni 300 lakást bevásárlóalléval együtt cakompakk, és küszöbön az átadásuk. A két másik a NEPI körüli konglomerátumban épül, az egyiket maga a NEPI építené a Golescu híd lábánál, a másikat pedig egy szatmári beruházó a volt Saturn helyén. Aztán ott van a céldomb környékén egy hetven ikerházas beruházás is, amelyiknek valamelyik következő tanácsülésen tárgyalják majd a városrendezési bizonylatát. 

Csinos, de megfizethető

Ehhez képest a lakás-adásvételek száma hónapról hónapra és évről évre csökken a megyében, a telekkönyvi hivatal mostani kimutatása szerint idén júliusban 91 lakás cserélt gazdát, miközben tavaly júliusban 123. A teljes ingatlanpiacra érvényes a visszaesés, mert a kül- és belterületen lévő beépített és beépítetlen telkek számát is beleértve idén júliusban 835 ingatlant vettek a megyében, míg tavaly 865-öt. Ezeket a számokat a beruházók is ismerik, sőt, azzal is tisztában vannak, hol és mennyit épít a konkurencia, és hol fog jövőre vagy azután új beruházó munkához látni; a csökkenő tendenciák ellenére látnak potenciált a megyében, de főleg a megyeszékhelyen. A siker kulcsának azt tartják, hogy a hetvenes-nyolcvanas években épült lakótelepekről ismert tömbházlakások mintájára kell építkezni, csak korszerűbb elrendezésben és anyaghasználattal, a csinos, minőségi, de megfizethető lakásokra mindig lesz kereslet.

Az országos átlag szerint nincs ingatlanválság az országban, hiszen nőtt az ingatlan-adásvételek száma, tavaly júliusban több mint 44 ezer ingatlan cserélt gazdát az országban, míg idén júliusban már szinte 51 ezer volt ezeknek a száma.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...