Elmaradt a remélt változás Csanáloson
Utoljára módositva: 2014-04-19 17:38:13

Csanálos község lakossága elöregedőben van, nem vált valóra az a jóslat, mely szerint az országhatár megnyitása után bekövetkezik a gazdasági fejlődés, megjelennek a befektetők.

 

Mellau József

— A helyi lakosság nagy része mezőgazdaságból él — nyilatkozta Mellau József polgármester —, sajnos nem váltak valóra azok a jóslatok, melyek szerint az országhatár megnyitása fellendíti a gazdasági életet, jönnek a befektetők, új munkahelyek lesznek, megnövekednek az ingatlanárak stb. A változás annyi, hogy megnőtt a forgalom, ami nagyon zavaró. Nem véletlen, hogy a lakosság tiltakozik a kamionforgalmat lehetővé tevő útszélesítés ellen. Egyetlen megoldás a körgyűrű kiépítése, hogy a teherforgalom ne haladjon át a településen, ennek megvalósításához azonban még hosszabb időre van szükség. Csanáloson a legtöbb ház negyven–ötven éve épült, de vannak régebbiek is, ezek a téglaépületek nem rendelkeznek megfelelő alappal, a kamionforgalom teljesen tönkretenné őket.

Kivesző szokások

Csanáloson jelenleg százhúsz szarvasmarha van — folytatta Mellau —, több mint háromszáz hektár legelő, ami ennyi jószághoz elég nagy terület. Az állatállomány folyamatosan csökken, ahogy öregednek az emberek, úgy csökken az állatok száma is, mert a fiatalok már nem foglalkoznak állattartással, még háztáji szinten sem. Így van ez a szőlőtermesztéssel is, a fiatalok már nem ragaszkodnak hozzá, hogy a maguk által megtermesztett szőlőből készült bort igyák. Ott van a sok szőlő kiszáradva, gondozatlanul, a fiatalokat nem érdekli, hogy mi lesz vele. A lakosság fogyása látható, érezhető, ennek oka, hogy a fiatalok nem vállalnak több gyereket.

 

Elöregedő népesség

A csanálosi polgármesteri hivatal

Nagyon sok fiatal kitelepszik Németországba, azt hiszik ott van a Kánaán, de egy idő után rájönnek, hogy nem úgy van az, ahogy elképzelik, vagy ahogy a már ott élők mesélik. Ott jobban meg kell dolgozni mindenért, mint itt, de egyáltalán nem élnek jobban, sőt, nagyon sokan tervezik, hogy visszajönnek. Az iskolába és az óvodába százöt gyerek jár. Az óvodában van egy magyar és egy német csoport harmincegy gyerekkel, az iskolában az előkészítő osztályba tizennégy gyerek jár, az első osztály a harmadikkal, a második a negyedikkel van összevonva, a felső ciklusban megvannak az osztályok. Azért kell összevonni osztályokat, mert nagyon sok szülő Nagykárolyba járatja a gyerekeit iskolába. A gyerekek nagy részének a román nyelvvel van problémája, de pluszfoglalkozással igyekeznek kiküszöbölni a bajokat — hangsúlyozta a polgármester.

 

Beruházások

Kisebb beruházásokat végeznek a községben. Teljes felújításon megy át az orvosi rendelő, melynek ki kell cserélni a tetőszerkezetét, szigetelni kell a falait, de belül is felújítás folyik. Az ezerötszáz lakosú községnek Merk Gizella a családorvosa, Schek Zsuzsanna pedig fogorvosként tevékenykedik. Egy másik jelenleg folyó beruházás egy játszótérrel berendezett park kialakítása, ami huszonhatezer euróba kerül LEADER-finanszírozással, az önrészt a helyi közösség biztosítja.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Dzsungel-mentőakció
Ma, 15:00
A dzsungelben évek óta békesség honol, mióta Maurice, a Hatalmas tigris harcos és kis csapata tartja fenn a rendet. Egészen addig, amíg meg nem jelenik Igor, legveszedelmesebb ellenfelük, akinek egyetlen célja a világon, hogy megsemmisítse a dzsungelt. Hogy a gonosz koalát megállítsák, a kis csapatnak egyesítenie kell minden tudását és erejét, és segítségül kell hívniuk a Bajnokokat, a dzsungel legendás védelmezőit is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Sokkal több mint testőr
Ma, 16:55
Nem könnyű a testőrök sorsa. Pláne, ha egy folyton rinyáló gyilkost kell pátyolgatniuk. A profi védelmi ügynököt (Ryan Reynolds) egy nap szokatlan küldetéssel bízzák meg: halálos ellenségét, a világ egyik leghírhedtebb és legkeresettebb bérgyilkosát (Samuel L. Jackson) kell az oltalmazó szárnyai alá vennie. Bár eddig a stukker másik végéről szagolták a puskaport, az eltökélt testőrnek és a stiklikben járatos gengszternek ezúttal össze kell fognia, hogy - lehetőleg élve - eljussanak a hágai bírós
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 21.
Mindenki barátságos és segítőkész ma Önnel, ami elsősorban kiegyensúlyozott és őszintén érdeklődő kisugárzásának köszönhető.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...