Elmaradt a remélt változás Csanáloson
Utoljára módositva: 2014-04-19 17:38:13

Csanálos község lakossága elöregedőben van, nem vált valóra az a jóslat, mely szerint az országhatár megnyitása után bekövetkezik a gazdasági fejlődés, megjelennek a befektetők.

 

Mellau József

— A helyi lakosság nagy része mezőgazdaságból él — nyilatkozta Mellau József polgármester —, sajnos nem váltak valóra azok a jóslatok, melyek szerint az országhatár megnyitása fellendíti a gazdasági életet, jönnek a befektetők, új munkahelyek lesznek, megnövekednek az ingatlanárak stb. A változás annyi, hogy megnőtt a forgalom, ami nagyon zavaró. Nem véletlen, hogy a lakosság tiltakozik a kamionforgalmat lehetővé tevő útszélesítés ellen. Egyetlen megoldás a körgyűrű kiépítése, hogy a teherforgalom ne haladjon át a településen, ennek megvalósításához azonban még hosszabb időre van szükség. Csanáloson a legtöbb ház negyven–ötven éve épült, de vannak régebbiek is, ezek a téglaépületek nem rendelkeznek megfelelő alappal, a kamionforgalom teljesen tönkretenné őket.

Kivesző szokások

Csanáloson jelenleg százhúsz szarvasmarha van — folytatta Mellau —, több mint háromszáz hektár legelő, ami ennyi jószághoz elég nagy terület. Az állatállomány folyamatosan csökken, ahogy öregednek az emberek, úgy csökken az állatok száma is, mert a fiatalok már nem foglalkoznak állattartással, még háztáji szinten sem. Így van ez a szőlőtermesztéssel is, a fiatalok már nem ragaszkodnak hozzá, hogy a maguk által megtermesztett szőlőből készült bort igyák. Ott van a sok szőlő kiszáradva, gondozatlanul, a fiatalokat nem érdekli, hogy mi lesz vele. A lakosság fogyása látható, érezhető, ennek oka, hogy a fiatalok nem vállalnak több gyereket.

 

Elöregedő népesség

A csanálosi polgármesteri hivatal

Nagyon sok fiatal kitelepszik Németországba, azt hiszik ott van a Kánaán, de egy idő után rájönnek, hogy nem úgy van az, ahogy elképzelik, vagy ahogy a már ott élők mesélik. Ott jobban meg kell dolgozni mindenért, mint itt, de egyáltalán nem élnek jobban, sőt, nagyon sokan tervezik, hogy visszajönnek. Az iskolába és az óvodába százöt gyerek jár. Az óvodában van egy magyar és egy német csoport harmincegy gyerekkel, az iskolában az előkészítő osztályba tizennégy gyerek jár, az első osztály a harmadikkal, a második a negyedikkel van összevonva, a felső ciklusban megvannak az osztályok. Azért kell összevonni osztályokat, mert nagyon sok szülő Nagykárolyba járatja a gyerekeit iskolába. A gyerekek nagy részének a román nyelvvel van problémája, de pluszfoglalkozással igyekeznek kiküszöbölni a bajokat — hangsúlyozta a polgármester.

 

Beruházások

Kisebb beruházásokat végeznek a községben. Teljes felújításon megy át az orvosi rendelő, melynek ki kell cserélni a tetőszerkezetét, szigetelni kell a falait, de belül is felújítás folyik. Az ezerötszáz lakosú községnek Merk Gizella a családorvosa, Schek Zsuzsanna pedig fogorvosként tevékenykedik. Egy másik jelenleg folyó beruházás egy játszótérrel berendezett park kialakítása, ami huszonhatezer euróba kerül LEADER-finanszírozással, az önrészt a helyi közösség biztosítja.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. március 23.
Figyelmetlen és kissé szétszórt. Egy új szerelem tereli el a figyelmét. Választottja nagyon megtisztelőnek érzi, hogy gondolt rá.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...