Élménypedagógia — közösségépítés
Utoljára módositva: 2018-09-20 20:00:16

A szatmárnémeti 10-es Számú Általános Iskola meghívására magyar nyelven oktató tanítók és tanárok vettek részt azon a kétnapos, Erdődhegyen megrendezett képzésen, amit Vad Zoltán nagyváradi élménypedagógus irányított. Az alábbiakban vele beszélgettünk.

— A tanulási motiváció kapcsán kulcsfontosságú az élmény jelentősége a tanulási folyamatban. Ha a tanulás érzelmileg és intellektuálisan élményt jelent, akkor nő az ismeretek befogadásának intenzitása és mélysége. Így a tanulás nemcsak örömtelivé, de hatékonyabbá is válik. Milyen módszereket kell alkalmazniuk a pedagógusoknak, hogy a tanulás valóban örömteli és hatékony legyen?

— Ezt minden pedagógus maga dönti el annak függvényében, hogy mi a végső cél, illetve a gyerekek mit igényelnek. Ebből az is következik, hogy a pedagógus módszertárháza nagy és főleg rugalmas kell hogy legyen. A módszerek nem különálló egységek, rengeteg átjárhatóságot lehet bennük felfedezni. Csak a pedagógus kreativitása szab határt annak, hogy egy adott cél elérése érdekében milyen módszert vagy módszereket alkalmaz. Az élménypedagógia a tapasztalati tanulás módszerét veszi alapul: tapasztald meg, éld át, csináld még jobban. De a cél mellett nagyon fontos az út is, ami oda vezet. A kudarcból is nagyon sokat lehet tanulni. Az egyedüli feltétel, hogy soha nem szabad feladni.

— Az Erdődhegyen megrendezett képzésen milyen csoportos együttműködésben vettek részt a jelenlévők, milyen élményekben és ismeretekben gazdagodtak?

— Az elején egy gyors felmérést követően kiderült, hogy a résztvevők többsége még nem vett részt élménypedagógiai képzésen. Többségében tanítónők voltak jelen a tréningen, ezért a játék módszerét mindenki ismerte. Energetizáló foglalkozásokkal kezdtük, ami a feloldódást, a ráhangolódást segítette elő, de ugyanakkor a következő foglalkozásokra is felkészítette a résztvevőket. A célom az volt, hogy olyan foglalkozásokat mutassak meg, amelyeket később — akár egy az egyben is vagy módosítva — a résztvevők is felhasználhatnak az óráikon. Fokozatosan haladtunk a mélyebb, több tervezést igénylő foglalkozások felé. Az egyszerű játékok után az egyre több kihívást jelentő foglalkozások következtek, amelyeken nemcsak az egyén, hanem a csoport sikere is célként lebegett a résztvevők előtt. Példaként említeném meg, hogy az elején labdák segítségével egyéni koncentrációjavító játékkal kezdtük, majd jöttek a két-három személy együttműködésén alapuló foglalkozások, a tréning vége felé pedig már az egész csoportnak együtt kellett működnie a siker érdekében.

— Az élménypedagógia kiemelt célja a közösségépítés, az érzelmi intelligencia és a szociális kompetenciák fejlesztése. Milyen eredményeket lehet elérni ezen a téren két nap alatt, milyen alapokat lehet lefektetni, amelyekre a pedagógusok építhetnek majd?

— Az élménypedagógiai foglalkozásokban azt szeretem igazán, hogy mindenki önmagát adhatja. Ez első ránézésre nem is olyan egyszerű. Fontos, hogy a pedagógus megtalálja önmagát, ismerje a korlátait, és soha ne adja fel. Az élménypedagógia nemcsak a gyerekekre hat, hanem a foglalkozást vezetőre is. A legegyszerűbb játéknak is lehet mély tartalma mindkét fél számára. A tréning két napja elég volt arra, hogy mindenkit elindítson egy úton saját maga felé. Erre már lehet építeni, ami alatt azt értem, hogy a pedagógus ettől kezdve a legegyszerűbb játékot is más szemmel látja majd. A két nap alatt megtapasztaltuk, hogyan kell felépíteni egy élménypedagógiai foglalkozást. Fontos a jó tervezés mellett a kivitelezés, de a legfontosabb a foglalkozást követő feldolgozás. A feldolgozást azért hangsúlyozom ki, mert a résztvevőkben ekkor ülepszik le a tapasztalat nyújtotta élmény.

— Az élménypedagógiai foglalkozások mindig csoportban zajlanak, a pedagógusok viszont külön-külön alkalmazzák azokat az osztályokban. Ezt úgy is érthetjük, hogy egy csoportjáték élményeit a pedagógus továbbviszi az osztályba?

— A csoport azért fontos, mert játszani is sokkal élvezetesebb és érdekesebb, ha többen vagyunk, s ez így van az élménypedagógiai foglalkozásokon is. A pedagógusnak is szinte gyerekként kell először átélnie egy játékot, hogy amikor alkalmazza, tudja, mi megy végbe a gyerekekben. Egy játékot, módszert könyvekből is meg lehet tanulni, de az sosem lesz olyan sikeres, mint amikor a pedagógus korábban át is élte azt. Nagyon leegyszerűsítve azt mondanám, hogy egy pedagógus soha ne felejtse el, hogy valamikor ő is gyerek volt.

— A közösségi élmény alapvetően befolyásolja az egyének fejlődését, tanulási tempóját, önértékelését, szubjektív jólétérzését. Hogyan tudja átadni ezeket az élményeket a pedagógus a tanítványainak?

— Sok pedagógus esik abba a hibába, hogy megpróbál minél több információt a gyerekekbe préselni, ez főleg nagyobb korosztályokra igaz. Soha nem szabad elfelejteni, hogy bármilyen jól sikerült is egy lecke vagy egy óra az osztályban, a gyerekek nagy valószínűséggel el fogják felejteni az átadott információt, de ha élményt is átadunk, arra mindig mindenki emlékezni fog. A játékosság, az ötletesség, a kreativitás, az újszerűség mindenképpen megragadja a gyerekeket. Fontos az is, hogy amennyire lehet, egyénre szabjuk a feladatokat, bár ez nagy létszámú osztályokban nagyon nehéz.

— Milyen tapasztalatokat szerzett az erdődhegyi foglalkozásokon, lesz-e folytatás Szatmár megyében?

— A legnagyobb örömömre nagyon értékes emberekre találtam az erdődhegyi csapatépítő tréningen. Lehetett érezni, hogy a résztvevők zöme jó ideje együtt dolgozik. Így nekem is jóval könnyebb dolgom volt, magasabb szintre emelhettem az alkalmazott feladatokat. A foglalkozásokon én is rengeteget tanultam, igazi élmény volt számomra is. Először voltam Szatmár megyében, de bármikor visszajönnék.

Elek György

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Csillag születik
Ma, 14:49
A show business kegyetlen és kiszámíthatatlan: de mennie kell. Jackson Maine (Bradley Cooper) valaha híres volt, de az ital és az örök turnézás kiszívta minden erejét. Leáldozóban van a csillaga. Ám megismerkedik egy fiatal, naiv és ismeretlen énekesnővel (Lady Gaga), akiben meglátja a zsenit. A férfi támogatja felfedezettjét, és közben beleszeret. Egyre szenvedélyesebb viszonyuk közben egyre jobban el is távolodnak egymástól: mert az ismeretlen lány pályája fantasztikus ütemben ível felfelé. A
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A belleville-i zsaru
Ma, 17:20
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Csillag születik
Ma, 21:20
A show business kegyetlen és kiszámíthatatlan: de mennie kell. Jackson Maine (Bradley Cooper) valaha híres volt, de az ital és az örök turnézás kiszívta minden erejét. Leáldozóban van a csillaga. Ám megismerkedik egy fiatal, naiv és ismeretlen énekesnővel (Lady Gaga), akiben meglátja a zsenit. A férfi támogatja felfedezettjét, és közben beleszeret. Egyre szenvedélyesebb viszonyuk közben egyre jobban el is távolodnak egymástól: mert az ismeretlen lány pályája fantasztikus ütemben ível felfelé. A
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. október 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...