Élményt ad és önállóságra nevel a rekettyés tábor
Utoljára módositva: 2018-07-19 08:56:11

Vándortáborrá alakult a nagykárolyi Rekettye Kulturális Egyesület tagjai által immár ötödik alkalommal megszervezett népzene- és néptánctábor. Az idei eseményt Encsen tartották, a következőre, a hatodikra pedig Feketelakon kerül majd sor.

 

Július 8–14. között zajlott az ötödik alkalommal megszervezett Rekettye Népzene- és Néptánctábor, amelynek helyszínéül a magyarországi Encs városkája szolgált ebben az évben. Székely Sárát, a Rekettye Kulturális Egyesület vezetőjét arról kérdeztük, hogy miért kellett Nagykároly helyett egy másik helyszínt keresniük, illetve hogyan is telt az idei tábor.

„Azért tartottuk Encsen az idei táborunkat, mert az eddigi napközis táborokról szerettünk volna szakmailag is továbblépni, illetve a gyerekek is szerettek volna egy felnőttesebb, ottalvós, sátorozós tábort. Ezt megfelelő helyszín híján nem tudtuk Nagykárolyban lebonyolítani, ezért döntöttünk úgy, hogy az idei évtől vándortáborként működik majd ez az egyhetes programunk. Encs városa a Hernád völgyében található, és az itteni táborozás nagy élmény és pozitív tapasztalás volt mindannyiunk számára. Jövőre a mezőségi Feketelakra megyünk, már ezt is leegyeztettük. A fő cél a vándortáborrá alakulásunkkal az volt, hogy a gyerekek is megismerjék azt a környéket, ahol éppen járunk, helyi szakembereket is bevonjunk a munkánkba, és az ottani gyermekekkel is barátságokat kössenek. Most is voltak encsi gyerekek a táborban, és szövődtek is barátságok, a jövőben pedig több közös programot is szervezünk. Lesz például Encs–Nagykároly–Mátészalka edzőhétvége éves rendszerességgel, hiszen a szalkaiak is szeretnének csatlakozni hozzánk, így minden évben rendszeresen találkozunk majd. Az encsiekkel ez nem egy új keletű kapcsolat, hiszen a nagyobbakkal már korábban is találkoztunk, most pedig lehetőségünk volt megismerni a kisebbeket is. Nagy előrelépés volt ez számunkra szakmailag, hiszen sikerült úgy összehozni a népzenét és a néptáncot, hogy amit tanultak nappal az oktatóktól, azt esténként játszották a helyi zenészek a táncházban, és már gyakorolhatták a táborozóink. Egy kis flashmobot is szerveztünk a táborozásunk helyszínéül szolgáló iskola udvarán, amit szintén nagyon élveztünk. Kézműves-foglalkozásokat is szerveztünk: volt batikolás viaszos technikával, nemezelés, medálkészítés rézből maratásos technikával. Mindegyik foglalkozás nagy sikernek örvendett, a gyermekek nagyon élvezték, és nagyon szép kiegészítőket alkottak” — mondta Székely Sára.

Az idei tábor oktatói között is voltak olyan szakemberek, akik nevei ismerősen csengenek (nem csak) a rekettyések számára: Majer Raji és Kati magyarszováti táncokat tanított a nagyoknak, Veres Zoltán és Eszter bonchidai táncokat tanított az utánpótláscsoportnak, Rimán Barbara furulyát és gardonyt oktatott, Fodor Róbert hegedűt, Bodó Emese pedig népi éneket.

„Természetesen ez a táborozás sem jöhetett volna létre támogatók nélkül. Fő támogatónk a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. volt és a Communitas Alapítvány, de a nagykárolyi vállalkozók is sokat tettek hozzá, hogy sikeres legyen a rendezvényünk. Külön köszönet a szülőknek, akik most is mindent elkövettek, segítették a szervezést és lebonyolítást. A sátras táborban egyébként nagyon ügyesen és önállóan tevékenykedtek a gyermekek. Hazatérve a szülők részéről pedig számtalan pozitív visszajelzés érkezett arról, hogy mennyire jó hatással volt a csemetékre a tábor, hiszen napokig mesélték az élményeket. Nyolcvanan voltunk idén, s lehet, hogy ez a szám tovább emelkedik a következő években” — mondta Székely Sára.

 

Tőtős Tímea

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A Grincs
Ma, 15:00
Az Illumination nyolcadik egészestés animációs filmje A GRINCS, amely Dr. Seuss közkedvelt karácsonyi klasszikusa alapján készült. A Grincs egy cinikus, zsémbes zöld szőrmók története, aki el akarja lopni a karácsonyt, ám végül egy kislány őszinte ünnepi lelkesedése szívhez téríti. Vicces és szívmelengető történet a karácsony lényegéről és az optimizmus megtörhetetlen erejéről. A Grincs magányosan éldegél barlangjában a Kobak hegyen, egyetlen társasága hűséges kutyája, Max. A barlang tele van mi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A karácsony mentőakció
Ma, 16:40
Amikor az összes manó megbetegszik, a Mikulásra hárul a feladat, hogy a békés karácsony ünnepek érdekében gyógyírt keresve körbeutazza a Földet. Egy szerencsétlen landolást követően Párizsban találja magát, ahol nem egészen úgy működnek a dolgok, mint otthon, Lappföldön. Szerencséjére egy kedves család a segítségére siet, így talán még nincs veszve az idei karácsony.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Ragadozó városok
Ma, 20:30
Évezredekkel azután, hogy a civilizációt elpusztította egy kataklizmikus esemény, az emberiség alkalmazkodott a körülményekhez, és új életmódot fejlesztett ki. Hatalmas mozgó városok róják a föld felszínét, és könyörtelenül vadásznak a kisebb városokra. Tom Natsworthy, aki a mozgó London város egyik alsó soráról származik, találkozik a veszélyes szökevénnyel, Hester Shaw-val, és kisvártatva a saját életéért kell küzdenie... A két ellenlábas, akiknek sosem kellett volna találkozniuk, váratlanul s
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen karácsonyi ajándékokat részesítesz előnyben?
Általában élményt adok ajándékba
A hasznos dolgokat részesítem előnyben
Ár alapján választok ajándékot, ami éppen belefér a keretbe
Mindig megkérdezem az ajándékozottat, ő mit szeretne kapni
Nem szoktam ajándékozni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. december 13.)


  KONYHA
  Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...