Élményt ad és önállóságra nevel a rekettyés tábor
Utoljára módositva: 2018-07-19 08:56:11

Vándortáborrá alakult a nagykárolyi Rekettye Kulturális Egyesület tagjai által immár ötödik alkalommal megszervezett népzene- és néptánctábor. Az idei eseményt Encsen tartották, a következőre, a hatodikra pedig Feketelakon kerül majd sor.

 

Július 8–14. között zajlott az ötödik alkalommal megszervezett Rekettye Népzene- és Néptánctábor, amelynek helyszínéül a magyarországi Encs városkája szolgált ebben az évben. Székely Sárát, a Rekettye Kulturális Egyesület vezetőjét arról kérdeztük, hogy miért kellett Nagykároly helyett egy másik helyszínt keresniük, illetve hogyan is telt az idei tábor.

„Azért tartottuk Encsen az idei táborunkat, mert az eddigi napközis táborokról szerettünk volna szakmailag is továbblépni, illetve a gyerekek is szerettek volna egy felnőttesebb, ottalvós, sátorozós tábort. Ezt megfelelő helyszín híján nem tudtuk Nagykárolyban lebonyolítani, ezért döntöttünk úgy, hogy az idei évtől vándortáborként működik majd ez az egyhetes programunk. Encs városa a Hernád völgyében található, és az itteni táborozás nagy élmény és pozitív tapasztalás volt mindannyiunk számára. Jövőre a mezőségi Feketelakra megyünk, már ezt is leegyeztettük. A fő cél a vándortáborrá alakulásunkkal az volt, hogy a gyerekek is megismerjék azt a környéket, ahol éppen járunk, helyi szakembereket is bevonjunk a munkánkba, és az ottani gyermekekkel is barátságokat kössenek. Most is voltak encsi gyerekek a táborban, és szövődtek is barátságok, a jövőben pedig több közös programot is szervezünk. Lesz például Encs–Nagykároly–Mátészalka edzőhétvége éves rendszerességgel, hiszen a szalkaiak is szeretnének csatlakozni hozzánk, így minden évben rendszeresen találkozunk majd. Az encsiekkel ez nem egy új keletű kapcsolat, hiszen a nagyobbakkal már korábban is találkoztunk, most pedig lehetőségünk volt megismerni a kisebbeket is. Nagy előrelépés volt ez számunkra szakmailag, hiszen sikerült úgy összehozni a népzenét és a néptáncot, hogy amit tanultak nappal az oktatóktól, azt esténként játszották a helyi zenészek a táncházban, és már gyakorolhatták a táborozóink. Egy kis flashmobot is szerveztünk a táborozásunk helyszínéül szolgáló iskola udvarán, amit szintén nagyon élveztünk. Kézműves-foglalkozásokat is szerveztünk: volt batikolás viaszos technikával, nemezelés, medálkészítés rézből maratásos technikával. Mindegyik foglalkozás nagy sikernek örvendett, a gyermekek nagyon élvezték, és nagyon szép kiegészítőket alkottak” — mondta Székely Sára.

Az idei tábor oktatói között is voltak olyan szakemberek, akik nevei ismerősen csengenek (nem csak) a rekettyések számára: Majer Raji és Kati magyarszováti táncokat tanított a nagyoknak, Veres Zoltán és Eszter bonchidai táncokat tanított az utánpótláscsoportnak, Rimán Barbara furulyát és gardonyt oktatott, Fodor Róbert hegedűt, Bodó Emese pedig népi éneket.

„Természetesen ez a táborozás sem jöhetett volna létre támogatók nélkül. Fő támogatónk a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. volt és a Communitas Alapítvány, de a nagykárolyi vállalkozók is sokat tettek hozzá, hogy sikeres legyen a rendezvényünk. Külön köszönet a szülőknek, akik most is mindent elkövettek, segítették a szervezést és lebonyolítást. A sátras táborban egyébként nagyon ügyesen és önállóan tevékenykedtek a gyermekek. Hazatérve a szülők részéről pedig számtalan pozitív visszajelzés érkezett arról, hogy mennyire jó hatással volt a csemetékre a tábor, hiszen napokig mesélték az élményeket. Nyolcvanan voltunk idén, s lehet, hogy ez a szám tovább emelkedik a következő években” — mondta Székely Sára.

 

Tőtős Tímea

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Sírok gondozását vállalom Nagykárolyban, a református és Mesterrészi...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nünberg környékén. Jelentkezni...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nürnberg környékén. jelentkezni...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Tini titánok, harcra fel! - A film
Ma, 17:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A kém, aki dobott engem
Ma, 18:40
Audrey (Mila Kunis) és Morgan (Kate McKinnon) a legjobb barátnők, élnek, mint hal a vízben a nyüzsgő Los Angelesben. Egészen addig, amíg ki nem derül, hogy Audrey expasija (Justin Theroux) kém, és elszánt bérgyilkosok üldözik, akik történetesen épp a csajok lakásán kötnek ki. A duó akcióba lendül, és beszáll a nemzetközi kémjátszmába, csak egy a gond: halvány lila gőzük sincs, hogy mit csinálnak. A szálak Európába vezetnek, és miközben az önjelölt Mata Harik a nyomukban lihegő gyilkosokkal próbá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Sötét elmék
Ma, 21:00
Amikor tizenévesek rejtélyes módon új, természetfeletti adottságok birtokába jutnak, a kormány fenyegetésnek nyilvánítja és befogja őket. A tizenhat éves Ruby, az egyik legerősebb fiatal mind közül, megszökik a táborból és csatlakozik a biztonságos menedék felé tartó tinédzserek csapatához. Rövidesen ráébred azonban újdonsült családjával együtt, hogy egy világban, ahol az irányító felnőttek elárulták a gyerekeket, menekülni nem elég. Ellenállást kell szítaniuk, együttesen használva erőiket, hogy
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Hol nyaralsz legszívesebben?
Tengerparton
Hegyekben
City Tour-on
Ahol a pénztárca engedi
Nincs pénzem nyaralásra
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. augusztus 21.
Olyannyira makacs vagy, hogy az mások számára könnyen tűnhet következetességnek. Mások talán azt gondolják, hogy azért ismételgeted ugyanazt, mert következetes vagy. De valójába csak arról van szó, hogy félsz megnyílni az újdonságok előtt kedden. Talán attól is félsz, hogy kiengedd a kezedből az irányítást.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. augusztus 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1/2 csomag leveles tészta, 50 dkg csiperke gomba, 30 dkg füstölt kolbász, 2 gerezd fokhagyma, 6 dl tej, ...