Előadás a gyász feldolgozásának mikéntjéről
Utoljára módositva: 2018-12-05 18:23:21

A gyász folyamatáról, egészséges és befejezetlen formájáról és a megküzdési módokról készített egyórás, vetített képes, interaktív anyagot Bartha Mária Zsuzsanna nagykárolyi unitárius lelkész, gyászfeldolgozási specialista, aki jövő héten két előadást is tart a témában.

 

Bartha Mária Zsuzsanna nagykárolyi unitárius lelkész december 11-én, kedden 10 és 11.30 óra között a Nagykároly-belvárosi Református Egyházközség gyülekezeti termében, illetve a december 13-án, csütörtökön 10 és 11.30 óra között a Nagykárolyi Kulturális Központban mint gyászfeldolgozási specialista tart előadást, illetve egész pontosan szól a témáról. A gyásznak nincs meghatározott ideje és meghatározott fázisai, mivel minden ember más, minden kapcsolat más, így a számunkra fontos érzelmi veszteségekre is különbözőképpen reagálunk — írja az esemény beharangozójában. Hozzáteszi: a gyász nem betegség és nem gyengeség, mégis nehéz vele egyedül megbirkózni. A gyászfeldolgozás elfogadás és megbékélés, visszatérés a jelenbe.

— Buta kérdés az, hogy kinek szól ez az előadás? Nyilván mindenkinek előfordul az életében gyász, főleg, ha nem a szó első számú jelentésére gondolunk. Mégis kiket hív, kiknek ajánlja az előadást?

— Életünk során bekövetkező sorsfordulók, váratlan események, tragédiák, szeretteink elvesztése, a lélek fejlődésével járó szükségszerű veszteségek megismertetik velünk a gyászt. Eltűnő vagy kiüresedő rítusok világában az érzelmeinket megsegítő cselekvések hiányát tapasztalom. Azoknak ajánlom ezt az ismertetőt, akinek volt veszteségük, vagy ismernek valakit, aki veszteséggel, gyásszal küzd. Akit feszít a kérdés: hogyan engedjem el, mit tegyek, hogy ne fájjon annyira, mit mondjak, ha valaki gyászol?

— Mire számítsunk, milyen lesz az előadás?

— A gyász folyamatáról, egészséges és befejezetlen formájáról és a megküzdési módokról készítettem egyórás, vetített képes, interaktív anyagot. A veszteségélményeinket követő érzelmi reakció a gyász folyamata. Az érzelmi kötődéssel bíró kapcsolataink elvesztését (haláleset, válás) vagy életünk jelentős fordulatait (költözés, egészségünk vagy munkahely elvesztése, bizalomvesztés) minden esetben ez a természetes és ellentmondásos érzelmek összességét takaró lelki folyamat követi, amit magyarul gyásznak hívunk. A veszteség átélését követően mindenkiben elindul ez a lelki folyamat, ugyanakkor nagyon keveset tudnak arról a gyászolók, hogy milyen érzelmi reakciókra számítsanak a veszteség feldolgozása során. A néha ijesztő, a hullámvasút hegyeihez-völgyeihez hasonlóan váltakozó érzelmi állapotok, az alvászavarok, az idővel nem javuló fájdalom elbizonytalanítja a gyászolót, ami érzelmi izolációhoz, a jövőtől való félelemhez, végül számos fizikai és pszichés betegséghez vezethet. A feldolgozatlan veszteségélmény, az őszintén végig nem élt és ki nem adott gyász belső feszültsége az élő kapcsolatokat is rombolja, és generációkon átörökíthető. A Gyászfeldolgozás Módszerrel először 2001. szeptember 12-én találkoztam Berkeley-ben, amikor szó szerint az ikertornyokkal együtt összedőlt az a világ is. Ott tapasztaltam, mennyire jól működik az őszinte, igaz megfogalmazása a valóságnak, bármennyire is fájdalmas.

— A gyászt feldolgozni valahol a lelkészi hivatás része. Mármint útmutatást adni ilyenkor. Hiszen, mint egy nemrég elhunyt református püspök egyszer elmagyarázta nekem, a gyászbeszéd nem az elhunytnak szól, nem mintegy Isten figyelmébe ajánlja a közülünk eltávozót, hanem az itt maradottaknak nyújt vigaszt, útmutatást a továbbiakra nézve. Az ön előadása mennyiben lesz más, mint amilyeneket egy-egy gyászbeszéd alkalmával szokás mondani?

— Áldott emlékű püspök úr sok hamuban sült pogácsát tett lelkészi tarisznyánkba. Tőle tanultam meg azt is, hogy a gyászszertartás egyszeri alkalom, a gyászév pedig legalább 365 nap, minden ünneppel, évfordulóval. Az idő pedig önmagában nem gyógyítja be a sebeket, akkor következik be az új egyensúly, ha lezajlanak a gyógyító folyamatok. Lelkészként és lelkigondozóként csak annyit és abban tudok segíteni, amennyit saját magam is elgyászoltam, feldolgoztam. (Aki dudás akar lenni, pokolra kell annak menni.) Így dolgoztam meg érte és szereztem meg a „specialista” képesítést. Előadásomban az önsegítő Gyászfeldolgozás Módszerről adok rövid tájékoztatást.

— A „Gyászfeldolgozás Módszer® specialista” szóösszetétel szerepel az események beharangozásában. Ez mit jelent?

— Gyászfeldolgozás Módszer Specialista szerepel az oklevélben. Dr. Sarungi Emőke pszichiáter és terapeuta vezette képzésen szereztem meg. Az ő munkájára a protestáns lelkigondozói alkalmakon hívták fel a figyelmem. Lelkészként és emberként is sokat köszönhetek az alapos, szakmailag is kiemelkedően jól kidolgozott képzésnek a Gyászfeldolgozás Módszerről.

— Mindez miként összeegyeztethető a hivatásával?

— Nagy szükségét éreztem a lelkészi hivatásomban, hogy az emberi találkozások alkalmával, amikor a legváratlanabb helyzetekben is felszínre kerülnek veszteségélmények, gyász, panasz… egyáltalán meg tudjak szólalni, a sztereotípiákon túl is hitelesen. Az evangélium örömüzenetet jelent, ami nem jelenti azt, hogy gyorsan kell megvigasztalódni. Mindent a maga rendjén…

— Kérem, foglalja össze ezt a „módszert” pár mondatban.

— Gyógyulás a gyászból címmel jelent meg magyarul John W. James és Russel Fríedman könyve a módszerről. Ebben foglalják össze: A feldolgozatlan gyász oka nagy részben a befejezetlen és immár lehetetlen érzelmi kommunikáció. Amit tehetünk a feldolgozó cselekvés során: megismerjük a gyász tipikus és egészséges ismérveit; megismerjük a feldolgozatlan gyász jeleit; felfedezzük azokat az átmeneti energiafelszabadítókat, amelyekkel elfedjük a gyászunkat. A Gyászfeldolgozás Módszer sok ezer gyászoló közös tapasztalataiból szövődött, olyan egyszerű és használható cselekvésprogram, aminek az elvégzése mindenki számára meghozza a várva várt valódi enyhülést és az életbe való visszatérést, akármilyen tragédia törte is össze gyászoló szívét. Számba vesszük veszteségeinket és az azokkal kapcsolatos érzéseinket. Végiggondoljuk az elvesztett kapcsolatainkat. Felderítjük feldolgozatlan érzéseinket. Beteljesítjük a lezáratlan kapcsolatainkat. A 8 és 12 hetes csoportos és 7 hetes egyéni foglalkozások során érzelmileg biztonságos és szeretetteljes környezetben felderítjük azokat a veszteségeket, amelyek negatívan befolyásolják mai életünket, majd elvégezzük azokat a gyakorlatokat, amelyek lehetővé teszik veszteségeink körüli érzelmeink feldolgozását. Mások fájdalomtörténetének meghallgatása saját történetünk megfogalmazásához is közelebb visz. Minden érdeklődőt szeretettel hívok és várok!

 

 

Megyeri Tamás Róbert

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Alkalmazok anyagmozgatót építőanyag/raktárba, B-kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők előnyben. Olyanok...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Tervezel-e nyaralást az idén?
Mindenképpen, külföldi nyaralást tervezek
Igen, itthoni kirándulást tervezek
Legfeljebb egy-egy napos kirándulást, strandolást tervezek itt a megyében
Még nem tudom, hova megyek idén nyaralni
Nem nyaralok idén
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. május 25.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej karfiol, só, 6 db tojás, 25 dkg bacon, 5 dl tejföl, bors, 1 mk. őrölt szerecsendió, ...