Előkelő helyen a területleltár terén
Utoljára módositva: 2014-09-24 09:04:45

Vámfalu község tegnap utolsóként adta le a 165-ös törvény alapján a területleltári iratcsomóját a bukaresti ellenőrző hatóságnak. Ők még nem kezdhetik el a föld-visszaszolgáltatást.

 

Cosmin Dorle és Eugeniu Avram

A 2013-ban elfogadott 165-ös törvény sok kellemetlenséget okozott mind az elöljáróknak, mind azon lakosoknak, akik arra várnak, hogy visszakapják jogos tulajdonaikat. Eugeniu Avram kormánybiztos elmondta, megyénk országos vonatkozásban is jól áll a területleltár elkészítésével, most már csak az a feladat vár a földosztó bizottságok tagjaira, hogy a föld-visszaszolgáltatási kérelmeket a lehető legrövidebb időn belül megoldják. Cosmin Dorle, a prefektusi hivatal közigazgatási és jogi osztályának vezetője elmondta, hogy megyénk 64 önkormányzata közül tegnap utolsóként adta le dossziéját Vámfalu, így büszkén mondhatja, hogy befejeződött Szatmár megyében a területleltár. Vámfaluban azért volt nehézkes a folyamat, mert nehezen tudtak együttműködni a földmérő mérnökkel. Dorle azt is elmondta, hogy az összeállított dossziékat Bukarestbe kell továbbítani jóváhagyás végett. Megyénket illetően tegnapig mind a 63 önkormányzat megkapta a fővárosi bizottság jóváhagyását, akik már eljuttatták hozzájuk az iratcsomókat. Jelenleg a helyi területleltárt végző bizottság tagjai kell aláírják a jegyzőkönyvet a Kataszteri Hivatalban (OCPI), s azt követően elkezdhetik a föld-visszaszolgáltatási procedúrát. A kommunizmus idején jogtalanul elkobzott ingatlanok természetbeni vagy egyenértékű kárpótlásáról rendelkező 165/2013-as törvény értelmében minden közigazgatási egység szintjén bizottságot kellett létrehozni az állami köz- vagy magántulajdonban, illetve önkormányzati tulajdonban lévő föld- és erdőterületek, valamint kárpótlás tárgyát képező ingatlanok felleltározására. Ugyanakkor azokat az ingatlan-, illetve ingóság-visszaigényléseket is össze kellett írniuk a bizottságok tagjainak, melyeket az elmúlt húsz év során valamilyen oknál fogva nem sikerült megoldani. Dorle elmondta, hogy a föld-visszaszolgáltatási folyamatot 2016-ig Románia-szerte be kell fejezni, ezért fokozott tempóban fognak a földosztó bizottságok dolgozni, a megyei földosztó bizottság pedig szükség esetén havonta akár kétszer is összeül majd.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországba (Bayern, Nürnberg környékére) tapasztalt betegápolókat keresünk (nők-férfiak)...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Robin Hood
Ma, 20:40
Felejts el mindent, amit a legendás tolvajról eddig hallottál. Azt hiszed, ismered őt, de nem is tévedhetnél nagyobbat. Robin of Loxley és egy mór harcos szilaj története ölt testet ebben a vakmerő és vagány históriában... A keresztes háború véres csatamezőin edződött nemes, Robin of Loxley (Taron Egerton) nem is sejti milyen kegyetlen és korrupt erővel kell szembenéznie, mikor visszatér angol földre, ahol a Nottingham-i seriff a szent háború ürügyén alatt teljesen kisemmizte alattvalóit. Robin
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. december 18.
Ön javíthatatlanul romantikus alkat, mégpedig nem csak a szerelemben, hanem élete minden területén, mert mindent idealisztikusan lát és él meg.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. december 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...