Előkelő helyen a területleltár terén
Utoljára módositva: 2014-09-24 09:04:45

Vámfalu község tegnap utolsóként adta le a 165-ös törvény alapján a területleltári iratcsomóját a bukaresti ellenőrző hatóságnak. Ők még nem kezdhetik el a föld-visszaszolgáltatást.

 

Cosmin Dorle és Eugeniu Avram

A 2013-ban elfogadott 165-ös törvény sok kellemetlenséget okozott mind az elöljáróknak, mind azon lakosoknak, akik arra várnak, hogy visszakapják jogos tulajdonaikat. Eugeniu Avram kormánybiztos elmondta, megyénk országos vonatkozásban is jól áll a területleltár elkészítésével, most már csak az a feladat vár a földosztó bizottságok tagjaira, hogy a föld-visszaszolgáltatási kérelmeket a lehető legrövidebb időn belül megoldják. Cosmin Dorle, a prefektusi hivatal közigazgatási és jogi osztályának vezetője elmondta, hogy megyénk 64 önkormányzata közül tegnap utolsóként adta le dossziéját Vámfalu, így büszkén mondhatja, hogy befejeződött Szatmár megyében a területleltár. Vámfaluban azért volt nehézkes a folyamat, mert nehezen tudtak együttműködni a földmérő mérnökkel. Dorle azt is elmondta, hogy az összeállított dossziékat Bukarestbe kell továbbítani jóváhagyás végett. Megyénket illetően tegnapig mind a 63 önkormányzat megkapta a fővárosi bizottság jóváhagyását, akik már eljuttatták hozzájuk az iratcsomókat. Jelenleg a helyi területleltárt végző bizottság tagjai kell aláírják a jegyzőkönyvet a Kataszteri Hivatalban (OCPI), s azt követően elkezdhetik a föld-visszaszolgáltatási procedúrát. A kommunizmus idején jogtalanul elkobzott ingatlanok természetbeni vagy egyenértékű kárpótlásáról rendelkező 165/2013-as törvény értelmében minden közigazgatási egység szintjén bizottságot kellett létrehozni az állami köz- vagy magántulajdonban, illetve önkormányzati tulajdonban lévő föld- és erdőterületek, valamint kárpótlás tárgyát képező ingatlanok felleltározására. Ugyanakkor azokat az ingatlan-, illetve ingóság-visszaigényléseket is össze kellett írniuk a bizottságok tagjainak, melyeket az elmúlt húsz év során valamilyen oknál fogva nem sikerült megoldani. Dorle elmondta, hogy a föld-visszaszolgáltatási folyamatot 2016-ig Románia-szerte be kell fejezni, ezért fokozott tempóban fognak a földosztó bizottságok dolgozni, a megyei földosztó bizottság pedig szükség esetén havonta akár kétszer is összeül majd.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Deadpool 2
Ma, 21:00
Miután túlél egy csaknem halálos kimenetelű találkozást egy tehénnel, az eltorzult ábrázatú büfés szakács (Wade Wilson) azon fáradozik, hogy beteljesítve álmát ő legyen varázslatos városának legszexibb pultosa, s közben azzal is kénytelen megbarátkozni, hogy elveszítette ízl(el)ését. Hogy ismét megfűszerezze életét, no meg hogy szert tegyen egy fluxuskondenzátorra, Wade nindzsákkal, a jakuzával és pár szexuálisan túlfűtött kutyával is megbirkózik. Beutazza a világot, s közben felfedezi a család,
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit tervezel a hosszúhétvégére?
Kirándulást
Strandolást
Wellness-hétvégét
Nagyakarítást
Pihenést
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. május 22.
A Merkúr az ön második sorsterületéről a Bika jegyéből, aki mindig realitásokban gondolkodik és folyamatosan gyarapodik, most egy szembenállást alkot az ön nyolcadik sorsterületén álló Jupiterrel. Fogja vissza fennhéjázó hajlamát másokkal szemben, készséggel hallgassa meg a többieket, és maradjon rugalmas, őrizze meg humorérzékét.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. május 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 20 dkg étcsokoládé, 2 ek. holland kakaópor, 10 dkg vaj (+ a tepsihez), 4 db tojás, 15 dkg ...