Előkelő helyen a területleltár terén
Utoljára módositva: 2014-09-24 09:04:45

Vámfalu község tegnap utolsóként adta le a 165-ös törvény alapján a területleltári iratcsomóját a bukaresti ellenőrző hatóságnak. Ők még nem kezdhetik el a föld-visszaszolgáltatást.

 

Cosmin Dorle és Eugeniu Avram

A 2013-ban elfogadott 165-ös törvény sok kellemetlenséget okozott mind az elöljáróknak, mind azon lakosoknak, akik arra várnak, hogy visszakapják jogos tulajdonaikat. Eugeniu Avram kormánybiztos elmondta, megyénk országos vonatkozásban is jól áll a területleltár elkészítésével, most már csak az a feladat vár a földosztó bizottságok tagjaira, hogy a föld-visszaszolgáltatási kérelmeket a lehető legrövidebb időn belül megoldják. Cosmin Dorle, a prefektusi hivatal közigazgatási és jogi osztályának vezetője elmondta, hogy megyénk 64 önkormányzata közül tegnap utolsóként adta le dossziéját Vámfalu, így büszkén mondhatja, hogy befejeződött Szatmár megyében a területleltár. Vámfaluban azért volt nehézkes a folyamat, mert nehezen tudtak együttműködni a földmérő mérnökkel. Dorle azt is elmondta, hogy az összeállított dossziékat Bukarestbe kell továbbítani jóváhagyás végett. Megyénket illetően tegnapig mind a 63 önkormányzat megkapta a fővárosi bizottság jóváhagyását, akik már eljuttatták hozzájuk az iratcsomókat. Jelenleg a helyi területleltárt végző bizottság tagjai kell aláírják a jegyzőkönyvet a Kataszteri Hivatalban (OCPI), s azt követően elkezdhetik a föld-visszaszolgáltatási procedúrát. A kommunizmus idején jogtalanul elkobzott ingatlanok természetbeni vagy egyenértékű kárpótlásáról rendelkező 165/2013-as törvény értelmében minden közigazgatási egység szintjén bizottságot kellett létrehozni az állami köz- vagy magántulajdonban, illetve önkormányzati tulajdonban lévő föld- és erdőterületek, valamint kárpótlás tárgyát képező ingatlanok felleltározására. Ugyanakkor azokat az ingatlan-, illetve ingóság-visszaigényléseket is össze kellett írniuk a bizottságok tagjainak, melyeket az elmúlt húsz év során valamilyen oknál fogva nem sikerült megoldani. Dorle elmondta, hogy a föld-visszaszolgáltatási folyamatot 2016-ig Románia-szerte be kell fejezni, ezért fokozott tempóban fognak a földosztó bizottságok dolgozni, a megyei földosztó bizottság pedig szükség esetén havonta akár kétszer is összeül majd.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Pelyhes - Kalandra fel!
Ma, 17:00
Közeleg a hideg tél, ilyenkor a legtöbb madár délnek indul, hogy egy melegebb vidéken vészelje át a zord évszakot. Így tesz a kis Pelyhes családja is, ám Ő még túl pici a repüléshez, és egy véletlen folytán lemarad az indulásról. Mikor megérkezik a fagy, a kismadárnak minden bátorságára szüksége lesz, hogy megküzdjön a barátságtalan időjárással és megtalálja a családját. Szerencséjére a kalandban segítségére lesz megannyi új barát.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Peppermint: A bosszú angyala
Ma, 18:40
Riley North (Jennifer Garner), szerető anya és feleség élete egy pillanat alatt összeomlik, mikor férjét és kislányát egy brutális támadásban megölik. A kómából felébredt nő igazságot akar, de az elkövetőket – egy befolyásos kartell tagjait – a korrupt bíróság felmenti. Riley nem nyugszik, amíg le nem számol a tettesekkel: vérbeli harcossá képezi ki magát, hogy egytől-egyig kiiktassa a családja haláláért felelős bűnözőket. A mindenre elszánt magányos harcosnak nem csak az alvilág felbőszült embe
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Az apáca
Ma, 20:40
A démonok köztünk vannak – van, akinek egy életen át sikerül elkerülnie őket, és van, akinek az a foglalkozása, hogy szembenézzen velük. 1952-ben a napfényes Rómából kis küldöttség érkezik egy isten háta mögötti fogarasföldi kolostorba. Borzasztó dolgok történtek a szomorú falak között, a klastrom mindig félhomályos, mindig hideg és barátságtalan folyosóin, és a jövevények (egy apáca, egy szerzetes és egy novícius) bízik benne, hogy hamar kiderítik, ki állhat a háttérben, és hazatérhetnek bizton
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. szeptember 25.
Párkapcsolata és hivatása közül néha csak az egyikkel, azután csak a másikkal foglalkozik minden erejével és nem találja az arany középutat.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. szeptember 25.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2-3 db padlizsán, 2 fej lila hagyma, 2 db paradicsom, 1 dl olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, ...