Elöregedés — válság
Utoljára módositva: 2019-10-03 14:38:19

A médiában, de a közbeszédben is napi téma, hogy napjaink egyik legnagyobb gondja a társadalom elöregedése. Számtalan magyarázat, érvelés, elemzés kerül felszínre azzal kapcsolatosan, hogy mi az oka a társadalom elöregedésének, milyen intézkedésekkel, ösztönző kezdeményezésekkel lehetne azt megállítani. A napokban egy olyan mókuskerék típusú elemzéssel találkoztam, hogy ha nem születik elég gyerek, nem lesz, aki fenntartsa a társadalmat, nem lesz, aki biztosítsa a nyugdíjat, a szociális ellátást az idősek számára, és sorolhatnánk még, hogy mennyi mindennek megy csődbe a finanszírozása.

Tény, hogy az egyre nagyobb mértékű munkaerőhiány döntés elé állítja a jól képzett szakembereket és a fizikai munkára alkalmas személyeket, hogy otthonukban dolgozzanak aprópénzért, vagy a világ valamelyik táján egy nagyobb összegért. Az elvándorlás lehet oka annak, hogy a mi térségünkben elöregedik a társadalom, de ugyanilyen elöregedésről beszélnek azokban az országokban is, ahova innen és a világ számtalan országából érkeznek a bevándorlók. Szociológusok kutatják, mi a valós oka a társadalom elöregedésének, hogyan lehetne itthon tartani a fiatalokat.

Hol tartunk most? Mivel az itthoni munkaadók nem képesek méltányos bért adni a munkavállalóknak, sokan elmennek bármilyen távolságra. Ha ezek a szakemberek és fizikai munkások elmennek, nem itt fizetik be az adójukat, még a legjobb, legfelkészültebb és jó szándékú kormány sem képes arra, hogy olyan életfeltételeket és lehetőségeket biztosítson, amelyek miatt érdemes itthon maradni. A másik probléma a gyermekvállalás. Ahhoz, hogy a fiatal házasok gyereket, gyerekeket vállaljanak, anyagi biztonságra lenne szükségük, és olyan feltételekre, hogy a munkájuk mellett legyen idejük a gyermeknevelésre. Ennek feltétele lenne annak a társadalmi közegnek a megváltoztatása, amiben élünk. Bátran kimondhatjuk, hogy a jelenkor társadalma — szerte a világon — morális és erkölcsi válságban él. Ebből a válságból fakad az, hogy előbb az egyének és a közösség közötti kapcsolat lazult fel, később a családpártiak és a magányosok között alakult ki szemléletbeli vita — azok között, akik a családban és a több gyerekben látják a megoldást, és akik még nem alapítottak családot, mert úgy érzik, annak még nem jött el az ideje, de egyébként sem ennek az életformának a hívei. Olyan vélemények is elhangzanak azok részéről, akik nem vállalnak gyereket, hogy amiatt nem teszik, mert nem nevelnek olcsó munkaerőt sem a hazai, sem a világ bármelyik részén lévő munkaadóknak. Nagyon sokan elidegenednek a közösségektől, azt is mondhatnám, a közösségek kizárják őket, mert nem teljesítik az elvárásokat. A nyugat-európai országok elég jelentős aránya abban látja az európai társadalom elöregedésének a megállítását, hogy Európa határain kívülről telepít be embereket. Hogy ez milyen vitát szült, azzal naponta találkozunk a médiában. Nyitott kérdés, hogy ez a folyamat megállítható-e, és mennyire változtat Európa jólétén a bevándorlás.

Elek György

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...