Elosztották a semmit Lázáriban
Utoljára módositva: 2015-02-13 17:47:00

A közszolgáltatásoktól, a betegápolóktól és az útjavításoktól kellett a legtöbb pénzt elvonni Lázáriban a lecsökkent kormánytámogatás miatt. Jó, ha szeptemberig elég lesz a pénz.

Eddig sem voltak jók az utak Lázáriban, de idén sem lesznek

Az eddigi években megszokott hárommillió lejes, központi büdzséből érkezett támogatás helyett erre az évre csak másfél millió lejt kap fenntartási költségeinek fedezésére a lázári önkormányzat, ami miatt erősen megnyirbált költségvetést kellett jóváhagyniuk a tanácsosoknak. Talán szeptemberig lehet kibírni ennyi pénzből, tájékoztatta lapunkat a hétfői ülést követően Lengyel István lázári polgármester. Amennyiben a féléves költségvetés-kiigazítás idején sem bánnak kegyesebben a községgel, utána már a község működését sem lehet fenntartani. Hiába a pénzügyminisztériumnak, a regionális és a megyei pénzügyi igazgatóságnak, illetve a szatmári prefektúrának írt levél, a helyzet nem lett jobb a megye második legnagyobb községében, a költségvetés megszavazásakor alaposan meg kellett szorítaniuk a jelképes nadrágszíjat a tanácsosoknak. „Nagyon igazságtalan az új költségvetés-leosztási szabályozás — jelentette ki Lengyel —, hiába gondoskodott ugyanakkora saját bevételről a község és hiába fizették ugyanolyan hűségesen az adót a lakosok, mint tették azt korábban is, feleannyi pénz érkezett a központi kasszából. Eddig egy ésszerűen összeállított algoritmus szerint történt az állami támogatás leosztása, az ettől az évtől bevezetett módszer teljesen fejetlen módon áll hozzá a városok és községek életviteléhez.”

Princz Csaba

Vegetálni fog a község

A hétfőn elfogadott költségvetési határozat szerint a közszolgáltatásoknak, az önkéntes tűzoltóknak és a polgári védelemnek csak a minimális pénzt tudja biztosítani a községvezetés, alig-alig jut pénz a községi sportegyesületeknek és a betegápolóknak, sőt mi több, utóbbiak csak akkor kaphatják meg járandóságaikat, ha lesz félévi költségvetés-kiegészítés. Bajok lesznek a közvilágítás biztosításával is, ezentúl nem csak minden második oszlopon kell majd kicsavarni az égőt a foglalatból, hanem minden harmadik fog csak égni. Az útjavítások terén is stagnálás lesz idén, a tavalyi 307 ezer lej helyett erre az évre csak 50 ezer lejt tudtak elkülöníteni, ami Lengyel szerint a községközponti utak foltozására sem lesz elég. A polgármester által előterjesztett, pénzbeosztást illető tervezetnél jobbat egyébként a községi tanácsosok sem tudtak javasolni, a határozattervezetet egyhangú igennel szavazták meg a tanácsülésen a községi képviselők.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. szeptember 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2-3 db padlizsán, 2 fej lila hagyma, 2 db paradicsom, 1 dl olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, ...