Elpolitizált várfesztivál Erdődön
Utoljára módositva: 2018-07-23 09:07:13

Az idei középkori várfesztivált Erdődön a nagy egyesülés jegyében szervezték meg, bár a történelmi tanácskozáson elhangzott, hogy nincsenek bizonyítékok, hogy kötődne Erdődhöz az egyesülés.

A hatodik alkalommal megrendezett eseménysorozat fő címe középkori várfesztivál, habár az erdődi várat nem igazán lehet kötni a középkorhoz, hiszen a jelenlegi vár elődje is inkább az újkor elején épült, mint a középkor végén. A rendezvény keretében megtartott történelmi tanácskozáson neves történész-kutatók vettek részt, akiknek a nagy része reálisan beszélt Erdőd múltjáról és a történelemben betöltött szerepéről, de a végső konklúzió az volt, hogy egyetlen személy, Mircea Augustin neve kapcsolódik a nagy egyesüléshez, aki Bogdándon született, majd Erdődre került és ott alakított román iskolát és fejtette ki tevékenységét. Ő maga valóban részt vett az 1918. december 1-jén megszervezett gyulafehérvári nagygyűlésen, de különösebb érdemei az egyesüléssel kapcsolatosan nincsenek.

A tegnapi erdődi felvonulás a hagyományokhoz híven a római katolikus templom elől indult. Hosszú volt a sor, hiszen a helyiek mellett elég sok lovagegyesület érkezett, akik három napon át ismertették az érdeklődőkkel a lovagi szokásokat. A felvonuló lovagegyesületek megálltak és tisztelegtek a templomoknál és a közintézményeknél, egy hosszabb megálló volt a polgármesteri hivatal előtt, ahol Liviu Pancu színművész-rendező, a várfesztivál művészeti vezetője beszélt a lovagiasság lényegéről, előadását Nusszer György alpolgármester fordította magyarra. Az eseményen nagy számban vettek részt a Nemzeti Liberális Párt politikusai, akik később találkoztak Ludovic Orbannal, a párt országos elnökével. A várba érve újabb bemutatók következtek. A látvány és a zene felidézte a lovagkort, de Pancu szavain kívül nem sokat üzent a jelennek, Erdődön hat év után sem teremtődött meg az alapja annak, hogy bekapcsolódhasson a középkori várak láncába, ennek pedig egyetlen oka lehet, hogy még mindig nem a történelmi valóság feltárásán dolgoznak, hanem nem létező dolgokból akarnak hagyományt teremteni. Az esti koncerteken jól szórakoztaka résztvevők.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
22 mérföld
Ma, 20:45
Egy külföldre kihelyezett elit CIA-ügynök (Mark Wahlberg) szigorúan titkos megbízást kap: egy rendőrtisztet kell kicsempésznie az országból, aki veszélyes információk birtokában van. A küldetés során mindössze 22 mérföldet kell megtenniük a reptérig, ahol különgép várja őket indulásra készen. Az odavezető út azonban koránt sem bizonyul simának: a taktikai egységnek korrupt rendőrökkel, profi bűnözőkkel és felfegyverzett helyiekkel is fel kell venniük a harcot, akik mind a titokzatos informátor k
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. október 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...