Elpolitizált várfesztivál Erdődön
Utoljára módositva: 2018-07-23 09:07:13

Az idei középkori várfesztivált Erdődön a nagy egyesülés jegyében szervezték meg, bár a történelmi tanácskozáson elhangzott, hogy nincsenek bizonyítékok, hogy kötődne Erdődhöz az egyesülés.

A hatodik alkalommal megrendezett eseménysorozat fő címe középkori várfesztivál, habár az erdődi várat nem igazán lehet kötni a középkorhoz, hiszen a jelenlegi vár elődje is inkább az újkor elején épült, mint a középkor végén. A rendezvény keretében megtartott történelmi tanácskozáson neves történész-kutatók vettek részt, akiknek a nagy része reálisan beszélt Erdőd múltjáról és a történelemben betöltött szerepéről, de a végső konklúzió az volt, hogy egyetlen személy, Mircea Augustin neve kapcsolódik a nagy egyesüléshez, aki Bogdándon született, majd Erdődre került és ott alakított román iskolát és fejtette ki tevékenységét. Ő maga valóban részt vett az 1918. december 1-jén megszervezett gyulafehérvári nagygyűlésen, de különösebb érdemei az egyesüléssel kapcsolatosan nincsenek.

A tegnapi erdődi felvonulás a hagyományokhoz híven a római katolikus templom elől indult. Hosszú volt a sor, hiszen a helyiek mellett elég sok lovagegyesület érkezett, akik három napon át ismertették az érdeklődőkkel a lovagi szokásokat. A felvonuló lovagegyesületek megálltak és tisztelegtek a templomoknál és a közintézményeknél, egy hosszabb megálló volt a polgármesteri hivatal előtt, ahol Liviu Pancu színművész-rendező, a várfesztivál művészeti vezetője beszélt a lovagiasság lényegéről, előadását Nusszer György alpolgármester fordította magyarra. Az eseményen nagy számban vettek részt a Nemzeti Liberális Párt politikusai, akik később találkoztak Ludovic Orbannal, a párt országos elnökével. A várba érve újabb bemutatók következtek. A látvány és a zene felidézte a lovagkort, de Pancu szavain kívül nem sokat üzent a jelennek, Erdődön hat év után sem teremtődött meg az alapja annak, hogy bekapcsolódhasson a középkori várak láncába, ennek pedig egyetlen oka lehet, hogy még mindig nem a történelmi valóság feltárásán dolgoznak, hanem nem létező dolgokból akarnak hagyományt teremteni. Az esti koncerteken jól szórakoztaka résztvevők.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Sírok gondozását vállalom Nagykárolyban, a református és Mesterrészi...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nünberg környékén. Jelentkezni...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nürnberg környékén. jelentkezni...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Tini titánok, harcra fel! - A film
Ma, 17:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A kém, aki dobott engem
Ma, 18:40
Audrey (Mila Kunis) és Morgan (Kate McKinnon) a legjobb barátnők, élnek, mint hal a vízben a nyüzsgő Los Angelesben. Egészen addig, amíg ki nem derül, hogy Audrey expasija (Justin Theroux) kém, és elszánt bérgyilkosok üldözik, akik történetesen épp a csajok lakásán kötnek ki. A duó akcióba lendül, és beszáll a nemzetközi kémjátszmába, csak egy a gond: halvány lila gőzük sincs, hogy mit csinálnak. A szálak Európába vezetnek, és miközben az önjelölt Mata Harik a nyomukban lihegő gyilkosokkal próbá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Sötét elmék
Ma, 21:00
Amikor tizenévesek rejtélyes módon új, természetfeletti adottságok birtokába jutnak, a kormány fenyegetésnek nyilvánítja és befogja őket. A tizenhat éves Ruby, az egyik legerősebb fiatal mind közül, megszökik a táborból és csatlakozik a biztonságos menedék felé tartó tinédzserek csapatához. Rövidesen ráébred azonban újdonsült családjával együtt, hogy egy világban, ahol az irányító felnőttek elárulták a gyerekeket, menekülni nem elég. Ellenállást kell szítaniuk, együttesen használva erőiket, hogy
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Hol nyaralsz legszívesebben?
Tengerparton
Hegyekben
City Tour-on
Ahol a pénztárca engedi
Nincs pénzem nyaralásra
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. augusztus 21.
Olyannyira makacs vagy, hogy az mások számára könnyen tűnhet következetességnek. Mások talán azt gondolják, hogy azért ismételgeted ugyanazt, mert következetes vagy. De valójába csak arról van szó, hogy félsz megnyílni az újdonságok előtt kedden. Talán attól is félsz, hogy kiengedd a kezedből az irányítást.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. augusztus 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1/2 csomag leveles tészta, 50 dkg csiperke gomba, 30 dkg füstölt kolbász, 2 gerezd fokhagyma, 6 dl tej, ...