Elpolitizált várfesztivál Erdődön
Utoljára módositva: 2018-07-23 09:07:13

Az idei középkori várfesztivált Erdődön a nagy egyesülés jegyében szervezték meg, bár a történelmi tanácskozáson elhangzott, hogy nincsenek bizonyítékok, hogy kötődne Erdődhöz az egyesülés.

A hatodik alkalommal megrendezett eseménysorozat fő címe középkori várfesztivál, habár az erdődi várat nem igazán lehet kötni a középkorhoz, hiszen a jelenlegi vár elődje is inkább az újkor elején épült, mint a középkor végén. A rendezvény keretében megtartott történelmi tanácskozáson neves történész-kutatók vettek részt, akiknek a nagy része reálisan beszélt Erdőd múltjáról és a történelemben betöltött szerepéről, de a végső konklúzió az volt, hogy egyetlen személy, Mircea Augustin neve kapcsolódik a nagy egyesüléshez, aki Bogdándon született, majd Erdődre került és ott alakított román iskolát és fejtette ki tevékenységét. Ő maga valóban részt vett az 1918. december 1-jén megszervezett gyulafehérvári nagygyűlésen, de különösebb érdemei az egyesüléssel kapcsolatosan nincsenek.

A tegnapi erdődi felvonulás a hagyományokhoz híven a római katolikus templom elől indult. Hosszú volt a sor, hiszen a helyiek mellett elég sok lovagegyesület érkezett, akik három napon át ismertették az érdeklődőkkel a lovagi szokásokat. A felvonuló lovagegyesületek megálltak és tisztelegtek a templomoknál és a közintézményeknél, egy hosszabb megálló volt a polgármesteri hivatal előtt, ahol Liviu Pancu színművész-rendező, a várfesztivál művészeti vezetője beszélt a lovagiasság lényegéről, előadását Nusszer György alpolgármester fordította magyarra. Az eseményen nagy számban vettek részt a Nemzeti Liberális Párt politikusai, akik később találkoztak Ludovic Orbannal, a párt országos elnökével. A várba érve újabb bemutatók következtek. A látvány és a zene felidézte a lovagkort, de Pancu szavain kívül nem sokat üzent a jelennek, Erdődön hat év után sem teremtődött meg az alapja annak, hogy bekapcsolódhasson a középkori várak láncába, ennek pedig egyetlen oka lehet, hogy még mindig nem a történelmi valóság feltárásán dolgoznak, hanem nem létező dolgokból akarnak hagyományt teremteni. Az esti koncerteken jól szórakoztaka résztvevők.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Alita: A harc angyala
Ma, 21:00
Évszázadok múlva a jövőben, Iron City roncstelepén egy kiber-doktor, Ido, rábukkan a magára hagyott, eszméletlen kiborglányra, Alitára, és magával viszi klinikájára. Magához térve, Alita képtelen felidézni, kicsoda ő, és a világról sincsenek ismeretei; minden új élményt jelent számára. Próbál hozzászokni új életéhez és Iron City veszedelmekkel teli utcáihoz, miközben Ido óvná őt rejtélyes múltjától. A lány összebarátkozik a talpraesett Hugóval, aki viszont inkább segítene neki visszanyerni emlék
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e méregteleníteni?
Igen, szükség van megtisztítani a szervezetet
Még nem próbáltam, de itt az ideje elkezdeni
Nem szoktam, szerintem semmi szükség rá
Mi az a méregtelenítés?
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. február 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...