Elsikkadt próba-légiriadó
Utoljára módositva: 2014-09-25 12:18:09

A légiriadó-gyakorlat tíz percig tartott, tizenegy óra után tíz perccel hangzott fel a légiriadó végét jelentő, két perc hosszúságú szirénahang.

 

Felkapták a fejüket az emberek, de egyéb nem történt a légiriadó tíz perce alatt

Nem okozott fennakadást a csütörtökön tizenegy órakor kezdődött légiriadó-gyakorlat, zavartalanul zajlott az élet Szatmárnémetiben, annak ellenére, hogy ilyenkor az javasolt, hogy a gyalogosan utcán közlekedők keressenek menedéket, a munkában lévők fejezzék be amit csinálnak, majd tegyenek ugyanígy, az autósok húzódjanak az út szélére, az otthon lévők pedig vonuljanak pincébe vagy alagsorba. Ehhez képest mindenki úgy tett, mintha mi sem történt volna, nyugodtan folytatta az útját autós, gyalogos és busz ugyanúgy, mint a szirénahang megszólalása előtt. De az igazsághoz hozzátartozik, hogy egyetlen rendőrt, csendőrt, tűzoltót, sürgősségi ügyekben felelős szakembert sem lehetett látni a városközpontban, akiknek ugyanúgy gyakorlatozniuk kellett volna, mint ahogy azt a lakosságtól is elvárták, terelgetniük kellett volna az autósokat, a megfelelő helyre küldeniük a gyalogosan utcán lévőket, de legalábbis sürögniük-forogniuk, mint ahogy igazi veszély esetén tennék.

 

Az iskoláknak nem szóltak a riadóról

A szatmárnémeti tanintézményeket nem értesítették hivatalosan a csütörtök délelőtti légiriadóról: a legtöbb oktatási intézmény az újság hasábjain olvasott a gyakorlatról. „Hivatalos értesítést nem kapott az iskolánk, az újságban olvastam, hogy gyakorlatot rendeznek a városban. A diákoknak viszont elmondjuk azt, hogy miért szólalnak meg a szirénák” – magyarázta lapunk érdeklődésére Pataki Zoltán, a 10-es Számú Általános Iskola igazgatója. Az oktatási intézmény vezetője hozzátette, az ilyen jellegű katasztrófavédelmi gyakorlatok nem ismeretlenek számukra, hiszen minden félévben megszervezik a kötelező tűzvédelmi gyakorlatot, a gyerekek pedig azt is tudják, hogy mi a teendő földrengés, illetve árvíz esetén.

A Református Gimnázium közösségének sem szóltak a légiriadó-gyakorlatról, azt viszont, hogy tűz, földrengés és árvíz esetén mit kell tenniük, nagyon jól tudják. „Minden félévben két katasztrófavédelmi gyakorlatot tartunk, a szervezéssel az egyik kollégánk van megbízva. A felelősök a gyakorlat előtt minden osztályt értesítenek, majd be is gyakoroljuk ezeket” – tudtuk meg Vass Mária aligazgatótól. A gimnáziumban egyébként már kitűzték az első félév gyakorlatainak időpontját: októberben azt gyakorolják el, hogy mi a teendő földrengés esetén, novemberben pedig tűzvédelmi gyakorlatot tartanak.

Pataki Enikő, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium vezetője szerint, bár nem értesítették a tanintézményt a légiriadó-gyakorlatról, az magától értetődik, hogy amint megszólalnak a szirénák, a tanárok elmagyarázzák a tanulóknak, hogy éppen mit történik a városban. A szokásos katasztrófavédelmi gyakorlatokat pedig rendszeresen megszervezik, ezek pedig már rég nem ismeretlenek a diákok körében.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen filmeket nézel szívesen a moziban?
Vígjáték
Horror
Sci-fi
Romantikus
Nem járok moziba
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. február 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...