Elsikkadt próba-légiriadó
Utoljára módositva: 2014-09-25 12:18:09

A légiriadó-gyakorlat tíz percig tartott, tizenegy óra után tíz perccel hangzott fel a légiriadó végét jelentő, két perc hosszúságú szirénahang.

 

Felkapták a fejüket az emberek, de egyéb nem történt a légiriadó tíz perce alatt

Nem okozott fennakadást a csütörtökön tizenegy órakor kezdődött légiriadó-gyakorlat, zavartalanul zajlott az élet Szatmárnémetiben, annak ellenére, hogy ilyenkor az javasolt, hogy a gyalogosan utcán közlekedők keressenek menedéket, a munkában lévők fejezzék be amit csinálnak, majd tegyenek ugyanígy, az autósok húzódjanak az út szélére, az otthon lévők pedig vonuljanak pincébe vagy alagsorba. Ehhez képest mindenki úgy tett, mintha mi sem történt volna, nyugodtan folytatta az útját autós, gyalogos és busz ugyanúgy, mint a szirénahang megszólalása előtt. De az igazsághoz hozzátartozik, hogy egyetlen rendőrt, csendőrt, tűzoltót, sürgősségi ügyekben felelős szakembert sem lehetett látni a városközpontban, akiknek ugyanúgy gyakorlatozniuk kellett volna, mint ahogy azt a lakosságtól is elvárták, terelgetniük kellett volna az autósokat, a megfelelő helyre küldeniük a gyalogosan utcán lévőket, de legalábbis sürögniük-forogniuk, mint ahogy igazi veszély esetén tennék.

 

Az iskoláknak nem szóltak a riadóról

A szatmárnémeti tanintézményeket nem értesítették hivatalosan a csütörtök délelőtti légiriadóról: a legtöbb oktatási intézmény az újság hasábjain olvasott a gyakorlatról. „Hivatalos értesítést nem kapott az iskolánk, az újságban olvastam, hogy gyakorlatot rendeznek a városban. A diákoknak viszont elmondjuk azt, hogy miért szólalnak meg a szirénák” – magyarázta lapunk érdeklődésére Pataki Zoltán, a 10-es Számú Általános Iskola igazgatója. Az oktatási intézmény vezetője hozzátette, az ilyen jellegű katasztrófavédelmi gyakorlatok nem ismeretlenek számukra, hiszen minden félévben megszervezik a kötelező tűzvédelmi gyakorlatot, a gyerekek pedig azt is tudják, hogy mi a teendő földrengés, illetve árvíz esetén.

A Református Gimnázium közösségének sem szóltak a légiriadó-gyakorlatról, azt viszont, hogy tűz, földrengés és árvíz esetén mit kell tenniük, nagyon jól tudják. „Minden félévben két katasztrófavédelmi gyakorlatot tartunk, a szervezéssel az egyik kollégánk van megbízva. A felelősök a gyakorlat előtt minden osztályt értesítenek, majd be is gyakoroljuk ezeket” – tudtuk meg Vass Mária aligazgatótól. A gimnáziumban egyébként már kitűzték az első félév gyakorlatainak időpontját: októberben azt gyakorolják el, hogy mi a teendő földrengés esetén, novemberben pedig tűzvédelmi gyakorlatot tartanak.

Pataki Enikő, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium vezetője szerint, bár nem értesítették a tanintézményt a légiriadó-gyakorlatról, az magától értetődik, hogy amint megszólalnak a szirénák, a tanárok elmagyarázzák a tanulóknak, hogy éppen mit történik a városban. A szokásos katasztrófavédelmi gyakorlatokat pedig rendszeresen megszervezik, ezek pedig már rég nem ismeretlenek a diákok körében.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Ferdinánd
Ma, 13:05
Mi dolga a világon egy bikának? Viadalokon való részvétel. És mire vágyik minden igazi bika? Természetesen arra, hogy végre a stadion közepén állhasson, a fűrészport kapargathassa, és megmutathassa, hogy ő az igazi, a legyőzhetetlen bajnok. Kivéve Ferdinándot. Ő nem ilyen bika. Nem érdekli a viadal, és nem akar senkit legyőzni. Ő a virágokat, a békességet és a végtelen mezőt szereti. Nem lesz könnyű dolga, míg meggyőzi a világot, hogy egyszer egy ilyen bikára is szükség lehet...
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Jumanji - Vár a dzsungel
Ma, 15:10
A történelem nem ismétli magát, de néha újra próbálkozik. Négy középiskolás talál egy régi játék konzolt, amelyen egy olyan program fut, amiről még sosem hallottak: a Jumanji. Kipróbálják, és a játék rögtön beszippantja őket - de igazán. Átváltoznak saját avatárjukká: Spencer, a nagy gémer izomagyú kalandorrá válik (Dwayne Johnson), a focista Fridge "elveszti teste felső ötven centijét", cserébe okos lesz, mint Einstein (Kevin Hart), a nagymenő bombázó csajból középkorú, pocakos prof. válik (Jac
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 17:25
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A legsötétebb óra
Ma, 19:25
Néhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért. A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülménye
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Gengszterzsaruk
Ma, 21:45
Los Angelesben, a bankrablások fővárosában a bűnözőknél csak a Nagy Nick (Gerard Butler) által vezetett rendőrségi elit akciócsoport tagjai, a "Regulátorok" könyörtelenebbek. Mikor Nick megtudja, hogy a hírhedt mestertolvaj, Merrimen élete legvakmerőbb rablására készül, zsarolással ráveszi a banda leggyengébb láncszemét, hogy legyen a rendőrség besúgója. Merriman merész akciók sorozatát hajtja végre, hogy előkészítse a lehetetlent: a szigorúan őrzött Központi Bank kirablását. Elindul a versenyfu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 20.
Végre olyan dologgal foglalkozhat, amiért meg is fizetik. Ha kevésnek érzi bevételeit, gondolja át, miért lennének hajlandóak többet fizetni az emberek!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...