Elszállíthatóak a tilosban hagyott autók
Utoljára módositva: 2014-08-14 10:05:06

Ha a helyi rendőröknek vagy a parkolási felügyelőknek nem is, de a közlekedési rendőröknek jogukban áll elrendelni a közterületen szabálytalanul leparkolt járművek elszállítását.
Van hatályos román jogszabály, amely lehetővé teszi, hogy a szabálytalanul leparkolt járművet el lehessen szállítani, cáfolta meg a szatmárnémeti parkolási felügyelet és a városi rendőrség információit Ressler Stefan szatmárnémeti ügyvéd. Augusztus 11-én cikkeztünk arról, hogy a helyi hatóságok álláspontja szerint csak bírságolással küzdhetnek a tilosban parkolás ellen, mert a magántulajdonhoz való jog nem ad lehetőséget arra, hogy a tilosban parkoló járművet elszállíthassák. Ressler szerint viszont a 195/2002-es számú sürgősségi kormányrendelet 64-ik paragrafusa úgy rendelkezik, hogy ha a városi rendőrségnek vagy a parkolási felügyeletnek nem is, de a közlekedési rendőrségnek jogában áll elszállítania vagy az elszállítást elrendelnie abban az esetben, ha a szabad közlekedést akadályozza a szabálytalanul leállított jármű. Az elszállítást és az elszállított jármű tárolását az az önkormányzat végezheti, amelyiknek közigazgatási területén a kihágást megállapították, de tehet ilyet az illető közútszakasz adminisztrátora is. Az elszállítási és tárolási költségeket a jármű tulajdonosa fizeti. Érdekes módon, mutatott rá Ressler, az Európai Unió Emberi Jogi Egyezménye (CEDO) garantálja a tulajdonhoz való jogot, ám ez még nem mond ellent annak, ami a szabálytalanul leparkolt autó elszállítását engedélyező rendelkezésbe foglaltatik, hiszen a közterület elfoglalása egy magántulajdonban lévő tárggyal több embert sért, mint a tárgy — esetünkben a jármű — elvitele az adott helyről.

Nem bízható magáncégre

„Véleményem szerint kivitelezhető a szabálytalanul parkoló autók elszállítása — összegezett az ügyvéd —, ennek sokkal inkább a költséges elszállítási és tárolási procedúra az akadálya, semmint a jogi alap megléte. Azokban a romániai városokban, ahol korábban alkalmazták ezt a módszert a közterületek szabaddá tétele érdekében, ám később felhagytak vele, minden bizonnyal magáncég volt megbízva és nem közhivatal végezte ezt a munkát, az elszállítással és tárolással égbekiáltóan magas összegekkel dolgoztak, és ez válthatott ki tiltakozási hullámot, nem pedig a jogalap hiánya.”

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Tapasztalt szakácsot keresünk Ausztriába. Telefon: 004369911015847.
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. október 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók:1 fej vöröshagyma, 1 db sárgarépa, 1 db fehérrépa, 10 dkg zeller, 1 fej karalábé, 10 dkg káposzta, 10 ...