Elszállíthatóak a tilosban hagyott autók
Utoljára módositva: 2014-08-14 10:05:06

Ha a helyi rendőröknek vagy a parkolási felügyelőknek nem is, de a közlekedési rendőröknek jogukban áll elrendelni a közterületen szabálytalanul leparkolt járművek elszállítását.
Van hatályos román jogszabály, amely lehetővé teszi, hogy a szabálytalanul leparkolt járművet el lehessen szállítani, cáfolta meg a szatmárnémeti parkolási felügyelet és a városi rendőrség információit Ressler Stefan szatmárnémeti ügyvéd. Augusztus 11-én cikkeztünk arról, hogy a helyi hatóságok álláspontja szerint csak bírságolással küzdhetnek a tilosban parkolás ellen, mert a magántulajdonhoz való jog nem ad lehetőséget arra, hogy a tilosban parkoló járművet elszállíthassák. Ressler szerint viszont a 195/2002-es számú sürgősségi kormányrendelet 64-ik paragrafusa úgy rendelkezik, hogy ha a városi rendőrségnek vagy a parkolási felügyeletnek nem is, de a közlekedési rendőrségnek jogában áll elszállítania vagy az elszállítást elrendelnie abban az esetben, ha a szabad közlekedést akadályozza a szabálytalanul leállított jármű. Az elszállítást és az elszállított jármű tárolását az az önkormányzat végezheti, amelyiknek közigazgatási területén a kihágást megállapították, de tehet ilyet az illető közútszakasz adminisztrátora is. Az elszállítási és tárolási költségeket a jármű tulajdonosa fizeti. Érdekes módon, mutatott rá Ressler, az Európai Unió Emberi Jogi Egyezménye (CEDO) garantálja a tulajdonhoz való jogot, ám ez még nem mond ellent annak, ami a szabálytalanul leparkolt autó elszállítását engedélyező rendelkezésbe foglaltatik, hiszen a közterület elfoglalása egy magántulajdonban lévő tárggyal több embert sért, mint a tárgy — esetünkben a jármű — elvitele az adott helyről.

Nem bízható magáncégre

„Véleményem szerint kivitelezhető a szabálytalanul parkoló autók elszállítása — összegezett az ügyvéd —, ennek sokkal inkább a költséges elszállítási és tárolási procedúra az akadálya, semmint a jogi alap megléte. Azokban a romániai városokban, ahol korábban alkalmazták ezt a módszert a közterületek szabaddá tétele érdekében, ám később felhagytak vele, minden bizonnyal magáncég volt megbízva és nem közhivatal végezte ezt a munkát, az elszállítással és tárolással égbekiáltóan magas összegekkel dolgoztak, és ez válthatott ki tiltakozási hullámot, nem pedig a jogalap hiánya.”

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Annabelle 2. - A teremtés
Ma, 21:05
Leírás: A félelem nem múlik el. A Gonoszt nem lehet lerázni: mindig visszatér, és arra csap le, aki a leginkább megérdemelné a jót. Egy babakészítő évekkel ezelőtt elveszítette a lányát, és még mindig nem heverte ki a tragédiát. Azt hiszi, a jóság segít majd felejtenie és megbékélnie. Ezért amikor ő és a felesége hírét veszi, hogy valahol a környékükön bezárnak egy árvaházat, befogadják magukhoz az intézményt vezető apácát és neveltjeit: egy csapat árva kislányt. De a lányokkal még valami érkez
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. augusztus 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 8 dkg lila hagyma, 50 dkg paradicsom, 25 dkg koktélparadicsom, 10 dkg joghurt, 1 dl tejszín + a ...