Elszállíthatóak a tilosban hagyott autók
Utoljára módositva: 2014-08-14 10:05:06

Ha a helyi rendőröknek vagy a parkolási felügyelőknek nem is, de a közlekedési rendőröknek jogukban áll elrendelni a közterületen szabálytalanul leparkolt járművek elszállítását.
Van hatályos román jogszabály, amely lehetővé teszi, hogy a szabálytalanul leparkolt járművet el lehessen szállítani, cáfolta meg a szatmárnémeti parkolási felügyelet és a városi rendőrség információit Ressler Stefan szatmárnémeti ügyvéd. Augusztus 11-én cikkeztünk arról, hogy a helyi hatóságok álláspontja szerint csak bírságolással küzdhetnek a tilosban parkolás ellen, mert a magántulajdonhoz való jog nem ad lehetőséget arra, hogy a tilosban parkoló járművet elszállíthassák. Ressler szerint viszont a 195/2002-es számú sürgősségi kormányrendelet 64-ik paragrafusa úgy rendelkezik, hogy ha a városi rendőrségnek vagy a parkolási felügyeletnek nem is, de a közlekedési rendőrségnek jogában áll elszállítania vagy az elszállítást elrendelnie abban az esetben, ha a szabad közlekedést akadályozza a szabálytalanul leállított jármű. Az elszállítást és az elszállított jármű tárolását az az önkormányzat végezheti, amelyiknek közigazgatási területén a kihágást megállapították, de tehet ilyet az illető közútszakasz adminisztrátora is. Az elszállítási és tárolási költségeket a jármű tulajdonosa fizeti. Érdekes módon, mutatott rá Ressler, az Európai Unió Emberi Jogi Egyezménye (CEDO) garantálja a tulajdonhoz való jogot, ám ez még nem mond ellent annak, ami a szabálytalanul leparkolt autó elszállítását engedélyező rendelkezésbe foglaltatik, hiszen a közterület elfoglalása egy magántulajdonban lévő tárggyal több embert sért, mint a tárgy — esetünkben a jármű — elvitele az adott helyről.

Nem bízható magáncégre

„Véleményem szerint kivitelezhető a szabálytalanul parkoló autók elszállítása — összegezett az ügyvéd —, ennek sokkal inkább a költséges elszállítási és tárolási procedúra az akadálya, semmint a jogi alap megléte. Azokban a romániai városokban, ahol korábban alkalmazták ezt a módszert a közterületek szabaddá tétele érdekében, ám később felhagytak vele, minden bizonnyal magáncég volt megbízva és nem közhivatal végezte ezt a munkát, az elszállítással és tárolással égbekiáltóan magas összegekkel dolgoztak, és ez válthatott ki tiltakozási hullámot, nem pedig a jogalap hiánya.”

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Épouse-moi mon pote
Ma, 21:45
Yassine, a fiatal marokkói diák Párizsban tanul építészetet. Egy szerencsétlen eseményt követően Yassine elmulasztja az egyik vizsgáját, így elveszíti vízumát. Hogy gyorsan megoldást találjon a kialakult problémára összeházasodik legjobb barátjával. A gond csak az, hogy a nyakukra mászik egy ellenőr, aki a házasság valódiságát hivatott kivizsgálni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 12.
Szereti, ha elismerik érdemeit, márpedig kedvese most annyira a saját problémáival van elfoglalva, hogy nem értékeli kellőképpen az Ön eredményeit.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. december 12.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...