Éltetik a sváb hagyományokat
Utoljára módositva: 2018-08-13 10:09:19

Szombaton a szatmárnémeti Svábházban könyvbemutatóval, kiállítással és néptáncelőadással vette kezdetét az idei Svábtalálkozó. Az eseményen jelen volt az NDF országos elnöke is.

A Német Demokrata Fórum (NDF) Szatmár megyei szervezete 1990 óta minden évben megszervezi a szatmári svábok találkozóját. Erre a találkozóra azt követően kerül sor, miután minden településen megszervezik a helyi sváb napot, amely rendezvényekre meghívják a más településeken élő svábokat is. A megyei Svábtalálkozónak minden évben más település ad otthont, ebben az évben Kálmándra esett a választás. A svábtalálkozók jó alkalmak arra, hogy számba vegyék, hányan távoztak az élők sorából és hányan születtek, akik továbbviszik a sváb hagyományokat, szokásokat, és sváboknak vallják majd magukat. Johann Leitner, a Német Demokrata Fórum Szatmár megyei elnöke szerint a gyerekeknek olyan nevelésben kell részesülniük, hogy már otthonról magukkal vigyék a sváb identitást, a sváb szellemiséget, amit nem lehet megtanulni, csak örökölni lehet a szülőktől és a nagyszülőktől. A Német Demokrata Fórum vezetősége emiatt tartja fontosnak a német nyelvű oktatás biztosítását, ugyanis a sváb nyelvet már csak néhány idős ember beszéli, így esély sem maradt arra, hogy az ősi nyelv megmaradjon. Sikerült viszont elérni azt, hogy szinte minden svábok lakta településen van német néptánccsoport és énekkar, nagyon sok helyen van fúvószenekar, és minden rendezvényen készítenek strudlit, ami a svábok hagyományos eledele volt, de nagy népszerűségnek örvend a magyarok és a románok körében is bizonyos rendezvényeken.

Az idei svábtalálkozó szombaton kora este vette kezdetét a szatmárnémeti Svábházban. Erre az alkalomra több településről érkeztek résztvevők, jelen volt dr. Jürgen Por, a Német Demokrata Fórum országos elnöke is. Josef Hölczli, az NDF észak-erdélyi regionális elnöke üdvözölte a résztvevőket, hangsúlyozva: annak ellenére, hogy a kis népek és nemzetek körében egyre nagyobb erőt ölt a beolvadás, a szatmári svábok törekednek arra, hogy megmaradjanak, és önálló népcsoportként létezzenek. Ebben nagy szerepet játszanak a hagyományőrző tevékenységek, valamint az, hogy a fiatalok is felismerték, hogy nem szabad megfeledkezniük a származásukról, mert csak akkor maradhat meg identitásuk, ha nem olvadnak be a többségbe. Johann Forstenheizler, az NDF tiszteletbeli elnöke bemutatta Stefan Vonhaz nemrég megjelent kötetét, ami a szatmári svábok életéről szól. Ugyancsak ez alkalommal nyílt meg a svábok életét bemutató kiállítás. Hogy mennyire élnek a fiatalokban a sváb hagyományok, azt bizonyította az a néptáncelőadás, amelyet Gabriella Rist irányításával a Johann Ettinger Német Líceum óvodásai és kisiskolásai mutattak be.

Elek György

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Halálos iramban: Hobbs & Shaw
Ma, 14:35
Nyolc film után – melyek összesen csaknem 5 milliárd dolláros bevételt hoztak világviszonylatban – a sorozat most bemutatja az első spinoff filmjét, melyben Dwayne Johnson és Jason Statham tér vissza, mint Luke Hobbs és Deckard Shaw. Amióta a kigyúrt Hobbs, az amerikai Diplomata Biztonsági Szolgálat lojális ügynöke, és a törvényen kívüli Shaw, az egykori brit elit kommandós először összecsaptak 2015-ben a Halálos iramban 7-ben, a duó sorra osztogatta egymásnak a beszólásokat és a pofonokat, mik
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Volt egyszer egy... Hollywood
Ma, 21:00
1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is…. Nincs nagyobb esemény annál a filmes világban, mint amikor Tarantino re
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. augusztus 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...