Elutasították a Junior Centenar megtakarítási számlák kapcsán benyújtott óvást
Utoljára módositva: 2019-06-05 16:52:14

Az alkotmánybíróság szerdán megalapozatlannak minősítette és elutasította Klaus Iohannis államelnöknek a Junior Centenar nevet viselő megtakarítási számlákról szóló sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó törvény ellen emelt alkotmányossági kifogását.

‘Az alkotmánybíróság többségi szavazattal elutasította, mint megalapozatlant az alkotmányossági kifogást, és megállapította, hogy Junior Centenar nevet viselő megtakarítási számlákról szóló 2018/104-es sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó törvény alkotmányos’ – tájékoztatott szerdán a taláros testület sajtóirodája.

Klaus Iohannis államelnök április végén emelt alkotmányossági kifogást a Junior Centenar nevet viselő megtakarítási számlákról szóló sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó törvény ellen.

Az államelnök azt állította a taláros testületnek elküldött óvásában, hogy a kormány 2018/104-es sürgősségi rendeletébe foglalt előírások egy része alkotmányba ütközik, és így alkotmányba ütközik a rendeletet jóváhagyó törvény is. A parlament április 10-én küldte át Iohannisnak a törvényt kihirdetésre.

Az államelnök többek között kifogásolta a törvény személyes adatok feldolgozására vonatkozó előírásait, tekintve, hogy a törvénybe foglalt program haszonélvezői kiskorú személyek, és az előírás az összes romániai kiskorúra vonatkozik, pedig csak egy részük vesz majd ténylegesen részt a programban. Iohannis szerint tiszteletben kellett volna tartani az arányosság elvét, és csak azoknak a kiskorúaknak az adatai kerüljenek feldolgozásra, akiknek törvényes képviselőik úgy döntenek, részt vesznek a kormány programjában.

Iohannis ugyanakkor kritikával illette a szóban forgó megtakarítási számlák megnyitási módját, illetve annak módját is, ahogyan az összegeket el lehet helyezni ezeken a számlákon.

Az államelnök bírálta azt az előírást is, amely szerint az állami gondozásban lévő gyerekek számára a munkaügyi és társadalmi igazságosságért felelős minisztérium költségvetéséből biztosítják az évi 1200 lejes letétet, de a kiskorúak örökbe fogadása esetén az örökbefogadó szülők kötelesek az évi összegeket továbbra is befizetni. Ez sérti az örökbefogadó szülők jogait, ugyanis a többi szülő esetében az összegek befizetése nem kötelező jellegű, mutatott rá az óvásban Iohannis.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:30
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...