Elveszítik a sírokat
Utoljára módositva: 2014-05-23 10:17:56

A hídon túli temető igazgatását a Székesegyház-plébániától 2009. szeptember 1-jén vette át a Szatmári Római Katolikus Püspökség. Az elmaradásokat, problémákat, mulasztásokat igyekeztek a lehető legtapintatosabb módon, körültekintően és megértéssel kezelni, hiszen a kegyelet megadása, az elhunyt emlékének tiszteletben tartása alapvető érv a temető mindennapi működésében. Az egyház ugyanakkor igyekszik az ember egész életén keresztül támaszt nyújtani, lelki segítséget adni a legnehezebb időszakokban is, így elkísérni a gyászban, annak feldolgozásában, utómunkájában. Számos esetben tapasztalható ugyanakkor, hogy sírokat hosszú évekig nem keresnek fel, nem tisztogatnak, és bérleti díjat sem fizetnek utánuk. Ez utóbbi pedig különösen érzékeny kérdés, amely felvet egy igazságossági vonatkozást is: nem helyes az elmaradás mindazokkal szemben sem, akik rendszeresen fizetik a díjat, és ugyanolyan szolgáltatásban részesülnek. A temető szabályzata kimondja, hogy a bérlők kötelesek meghatározott díjakat fizetni. Ha tíz évig nem fizet, a bérlő elveszíti a temetkezési hely fölött a használati jogot, a sírhelyen levő építmények a temető leltárába kerülnek. A bérlők kötelessége továbbá a sírhely, valamint a hozzá tartozó építmények jó állapotban tartása. Amennyiben a bérlő nem tesz eleget a kötelezettségeinek, a temető vezető bizottsága értesíti őt postán, ha pedig erre nincs mód, felszólítást helyez el a temetőben a fejfára. A bérlőket ilyenkor felszólítják egy záros határidőn belül történő adósságrendezésre. Jelenleg olyan helyzet áll fenn, miszerint az írásban történt felszólítások óta eltelt két év, már tavaly májusban mindenféle haladék lejárt, és 428 olyan sírhely határozható meg, amely esetében tíz évet késtek a bér kifizetésével, és még nem is jelentkeztek a problémás helyzet tisztázására, nem jelezték megoldási szándékukat. Ezek a sírhelyek, a temető szabályzata értelmében, elvehetők a régi használótól, és odaadhatók másoknak. A temető vezető bizottsága azonban egy utolsó gesztussal él, jó szándékáról biztosítva a sírhelyek bérlőit. Egy újabb haladékot határoztak meg, azonban ha ez év június 30-ig nem jelentkeznek az előzetesen már értesített, a fizetéssel elmaradt bérlők és nem rendezik tartozásukat, július 1-jétől elvesztik szerettük sírhelyét. A Szatmári Római Katolikus Püspökség igazgatásába tartozó temető vezetése szeretne minden látogatónak rendezett körülményeket biztosítani, ehhez pedig hozzátartozik a sírhelyek rendben tartása, a viszonyok tisztázása.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Bűbáj herceg és a nagy varázslat
Ma, 17:00
Bűbáj herceget szörnyű átok sújtja, Bűbájos kisugárzásától a királyság minden nőnemű lakója egyből beleszeret, ám mivel ez csak varázslat, képtelen megtalálni így az igaz szerelmet. És ha a 21. születésnapjáig nem lel rá az igaz szerelemre, az átok végérvényesen beteljesedik.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Örökség
Ma, 21:00
Miután Ellen, a Graham család nagymamája meghal, lánya egyre több megmagyarázhatatlan eseménnyel szembesül anyja múltjából. Minél többet fedeznek fel az elhunyt asszony életéből, annál baljósabb változások következnek be a család élő tagjainak életében. Ari Aster első nagyjátékfilmje egy család szétesésének mesterien bemutatott, lidércnyomásos látomása, bővelkedik hátborzongató jelenetekben. A családi gyász baljós, mélyen nyugtalanító események elindítója. És mi lehet a vérfagyasztó örökség?
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e a VB-t?
Nem kérdés, ez az év eseménye
Figyelemmel követem, de azért nem mindenáron
Ha olyan meccs van, ami érdekel, azt megnézem
Legfeljebb a társaság miatt nézek focit
Nem érdekel a foci, a VB-t sem nézem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. június 21.
Hihetetlen belső érzékkel észreveszi saját önbecsapási kísérleteit. Igazán őszinte önmagához és ezt környezetének sokszor nehéz követnie.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. június 21.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...