Emberéletek múlhatnak egy okostelefon alapbeállításain
Utoljára módositva: 2014-01-24 10:16:36

Tragikus esemény okán kényszerülök az alábbiakban megosztani helymeghatározási és telefonos tudásomat a Kedves Olvasóval.

Azért is teszem ezt, mert sok olyat hall vagy olvas az átlagember, aminek csak halvány köze van az igazsághoz. Önjelölt szakemberek „hamukáznak” nagyon egyszerű (!) dolgokról, de úgy, hogy mi sem és ők sem értik. Közben — mint ahogy én is tettem — az interneten minden megkereshető!

Kezdjük azzal, ami nem is a mi dolgunk: a repülésirányítás kb. ezer méter felett tudja követni a repülőt rádiólokátorral, ez alatt „elbújik” a gép. Összeurópai rendszer végzi ezt a követést. Megjegyzem, hogy az ezer méter feletti magasságban a mobiltelefon csak nagyon ritkán működik. A gép saját vészjelzését is ez az európai rendszer veszi, de a környezet nagyon zavarhatja vízszintes irányban ennek terjedését, ezért a közeli légtérben haladó repülők is közreműködnek. A tv-ben említett „oroszok” is a rendszer hozzánk legközelebbi része.

Folytatjuk a telefonnal. Itt két lehetőség van: vagy a GPS-szolgáltatás által biztosított adatokat használjuk — már ha elküldik ezeket nekünk vagy az ún. cellainformációk alapján keresünk/találunk meg egy mobilt.

Hogy megtudják, hol is vagyunk, a telefonon — és ez csak az ún. okostelefonokon működik — be kell kapcsolni, „engedélyezni kell” a helymeghatározást, a GPS-használatot és ráadásul meg kell nyitni a „térképek” (Maps) szolgáltatást is.

Ekkor perceken belül a telefonunk megtalálja — a műholdak segítségével — a pozíciónkat, kiírja a „koordinátáinkat”, és feltesz a térképre: mutatja, hogy hol is vagyunk.

Ezeket az adatokat tudjuk elküldeni (akár két kattintással) szükség esetén — valakiknek, valahova — ahol leolvassák, értelmezik ezeket.

Na itt is van egy bökkenő — a koordinátákat újabban decimálisan használják, vagyis a hosszúság és szélesség két-egész-tíz-tizedes formában jelenik meg. Ez kb. így néz ki: 27,3856243555 Észak, 17,5633971623 Kelet. Igen ám, de az „öreg rókák” a különböző állami szervektől még a régi, „fok, perc, másodperc” rendszert ismerik, a szmartfontól pedig a közpénzek ügyes csoportosítása megmentette őket, jó nekik a régi motorola is. Így nehezen kapják meg akár az egy-két pöccintéssel az okostelefonról elküldött térképadatokat vagy koordinátákat (a két formát át lehet számolni, icipici programocskák tucatja létezik, de érteni kellene hozzá…). Az ún. „A-GPS” a műholdas meghatározáshoz besegít a földi telefonrendszer adataival. Érdekesnek tartom, hogy a koordináták körüli problémára csak szerda délután jöttek rá az illetékesek.

A mobiltelefon-forgalmazás cellákon keresztül történik, amelyek kör alakban veszik-adják az adatokat, így egymás szomszédságában vannak és részben lefedik egymást. Persze lakott területeken, fontosabb utak mellett sűrűbben vannak telepítve, hegyes-völgyes helyeken ritkábban. Ezt tudjuk is, mert ilyenkor ki-kihagy a telefonunk.

Amikor bekapcsolt telefonnal haladunk valahol, az egyik cellát elhagyva a következő veszi át a vonalat, de ezt nem is vesszük észre. Ha hívunk valakit, ugyancsak a cellák keresik meg a másik fél mobilját, és kapcsolnak össze vele.

De hogy mindez hamar és olcsóbban megtörténhessen, a szolgáltatórendszer megjegyzi, hogy hol tartózkodtunk legtöbbet az utolsó beszélgetések alatt és ott keres először, ha minket hívnak. Ugyanakkor a telefonunk is — már ha be van kapcsolva — időnként „bejelentkezik” a rendszerbe, a legközelebbi cellán keresztül, így mindig tudható, hogy hol is vagyunk. Megjegyzem, hogy a helyzetünket „ frissíti” az is, amikor átlépünk egyik cellából a másikba, anélkül hogy ezt tudnánk, vagy használnánk a mobilunkat.

Mindezen szolgáltatások akkor működnek jól, ha használjuk telefonunkat, de persze ez azt is jelenti, hogy „valakik” tudják, hogy hol vagyunk. Szükség esetén meg tudják hívni a mobilunkat is, anélkül hogy ez szólna. Ez egyeseknek lehet baj, vagy lehet teljesen mindegy.

Ha végiggondoljuk a baleset után történteket, rájövünk, hogy nagyon nagy az elmaradás a térképészet terén, a katonai — precízebb — adatok civil felhasználhatósága, a mindenféle modern eljárások megtanítása és az alapvető műszaki dolgok bemutatása terén. Emberéletek múltak, múlhatnak akárcsak egy okostelefon alapbeállításain is.

 

Szerémy Péter

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Tapasztalt szakácsot keresünk Ausztriába. Telefon: 004369911015847.
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Hattyúhercegnő - Királyi kémküldetés
Ma, 11:00
Miután rejtélyes idegenek érkeznek a királyságba, Alise hercegnő, Lucas és barátaik titkos küldetésre indulnak, hogy felfedjék, kiben bízhatnak, és kiben nem. A kalandorok bevetik minden tehetségüket és kémkütyüjüket, hogy fényt derítsenek az igazságra – a kis csapat célja nemes egyszerűséggel annyi, hogy megmentsék a birodalmat...
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Szörnyen boldog család
Ma, 12:35
Wishbonék messze nem a legboldogabb család. Emma, egy csőd szélén álló könyvesboltot vezet, míg férje, Frank túl sokat dolgozik és szenved zsarnok főnökétől. Öntudatos lánya, Fay, épp az első szerelmet éli meg, míg fiát, a kis zsenit, Maxot csúfolják az iskolatársai. De ez még nem minden! Egy jelmezes buliban egy gonosz boszorkány szörnyekké varázsolja őket: Emma vámpírrá, Frank Frankenstein szörnyévé, Fay egy múmiává, Max pedig egy vérfarkassá változik. Kalandos hajsza indul a banya után a fél
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Az én kicsi pónim - A film
Ma, 14:25
Létezik egy varázslatos birodalom, Equestria, ahol a színes kis pónik boldogan tengetik az életüket. Itt laknak a jóbarátok: a csodálatos és nagyon okos unikornis, Twilight Sparkle, a legtalálékonyabb farmerlány, Applejack, a szivárvány sörényű pegazus, Rainbow Dash, a csacska és mindig mókára kész póni, Pinkie Pie, a kedves és őszinte, Fluttershy, és a divatban nagyon járatos Rarity. Ám egy nap a gonosz és vasöklű uralkodó, Storm király szemet vet a kis pónik hazájára, akik összefognak és útra
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
anyám!
Ma, 16:20
Az idősödő költő (Javier Bardem) és fiatal felesége (Jennifer Lawrence) egy nagy viktoriánus házban élnek vidéken. Egy nap egy idegen és felesége (Ed Harris és Michelle Pfeiffer) beköltöznek a házba, megzavarva a pár nyugodt életét...
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Űrvihar
Ma, 18:40
A klímaváltozás biztos és elkerülhetetlen. És semmi kétség: a Föld lakóinak az életébe kerülhet. A rémítő lehetőség végre szövetségbe kényszerítette a világ vezetőit, akik együtt hozták létre az egyetlen technikai megoldást, ami a menekülés lehetőségét kínálja. Egy műholdakból álló, a Föld körül keringő gyűrűt, amelynek különleges geotechnológiai megoldásai elháríthatják a természetet fenyegető veszélyeket. A rendszer két éve üzemel sikeresen. Ám egy műszaki hiba átalakítja a műholdhálózat működ
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
anyám!
Ma, 20:45
Az idősödő költő (Javier Bardem) és fiatal felesége (Jennifer Lawrence) egy nagy viktoriánus házban élnek vidéken. Egy nap egy idegen és felesége (Ed Harris és Michelle Pfeiffer) beköltöznek a házba, megzavarva a pár nyugodt életét...
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Felkészítetted-e már autódat a télre?
Igen, mindig időben felkészítem
Még nem, de a napokban már esedékes
Nem sietem el a dolgot, még van rá időm
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. október 21.
Ha bizonyos dolgokon régóta változtatni szeretne, itt az ideje, hogy cselekedjen. Gondolja végig, hol csúszik ki a kezéből az irányítás konkrét helyzetekben.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. október 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 10 dkg bacon, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 db sárgarépa, 4–6 ek. sűrített paradicsom, 1 l ...