Emberéletek múlhatnak egy okostelefon alapbeállításain
Utoljára módositva: 2014-01-24 10:16:36

Tragikus esemény okán kényszerülök az alábbiakban megosztani helymeghatározási és telefonos tudásomat a Kedves Olvasóval.

Azért is teszem ezt, mert sok olyat hall vagy olvas az átlagember, aminek csak halvány köze van az igazsághoz. Önjelölt szakemberek „hamukáznak” nagyon egyszerű (!) dolgokról, de úgy, hogy mi sem és ők sem értik. Közben — mint ahogy én is tettem — az interneten minden megkereshető!

Kezdjük azzal, ami nem is a mi dolgunk: a repülésirányítás kb. ezer méter felett tudja követni a repülőt rádiólokátorral, ez alatt „elbújik” a gép. Összeurópai rendszer végzi ezt a követést. Megjegyzem, hogy az ezer méter feletti magasságban a mobiltelefon csak nagyon ritkán működik. A gép saját vészjelzését is ez az európai rendszer veszi, de a környezet nagyon zavarhatja vízszintes irányban ennek terjedését, ezért a közeli légtérben haladó repülők is közreműködnek. A tv-ben említett „oroszok” is a rendszer hozzánk legközelebbi része.

Folytatjuk a telefonnal. Itt két lehetőség van: vagy a GPS-szolgáltatás által biztosított adatokat használjuk — már ha elküldik ezeket nekünk vagy az ún. cellainformációk alapján keresünk/találunk meg egy mobilt.

Hogy megtudják, hol is vagyunk, a telefonon — és ez csak az ún. okostelefonokon működik — be kell kapcsolni, „engedélyezni kell” a helymeghatározást, a GPS-használatot és ráadásul meg kell nyitni a „térképek” (Maps) szolgáltatást is.

Ekkor perceken belül a telefonunk megtalálja — a műholdak segítségével — a pozíciónkat, kiírja a „koordinátáinkat”, és feltesz a térképre: mutatja, hogy hol is vagyunk.

Ezeket az adatokat tudjuk elküldeni (akár két kattintással) szükség esetén — valakiknek, valahova — ahol leolvassák, értelmezik ezeket.

Na itt is van egy bökkenő — a koordinátákat újabban decimálisan használják, vagyis a hosszúság és szélesség két-egész-tíz-tizedes formában jelenik meg. Ez kb. így néz ki: 27,3856243555 Észak, 17,5633971623 Kelet. Igen ám, de az „öreg rókák” a különböző állami szervektől még a régi, „fok, perc, másodperc” rendszert ismerik, a szmartfontól pedig a közpénzek ügyes csoportosítása megmentette őket, jó nekik a régi motorola is. Így nehezen kapják meg akár az egy-két pöccintéssel az okostelefonról elküldött térképadatokat vagy koordinátákat (a két formát át lehet számolni, icipici programocskák tucatja létezik, de érteni kellene hozzá…). Az ún. „A-GPS” a műholdas meghatározáshoz besegít a földi telefonrendszer adataival. Érdekesnek tartom, hogy a koordináták körüli problémára csak szerda délután jöttek rá az illetékesek.

A mobiltelefon-forgalmazás cellákon keresztül történik, amelyek kör alakban veszik-adják az adatokat, így egymás szomszédságában vannak és részben lefedik egymást. Persze lakott területeken, fontosabb utak mellett sűrűbben vannak telepítve, hegyes-völgyes helyeken ritkábban. Ezt tudjuk is, mert ilyenkor ki-kihagy a telefonunk.

Amikor bekapcsolt telefonnal haladunk valahol, az egyik cellát elhagyva a következő veszi át a vonalat, de ezt nem is vesszük észre. Ha hívunk valakit, ugyancsak a cellák keresik meg a másik fél mobilját, és kapcsolnak össze vele.

De hogy mindez hamar és olcsóbban megtörténhessen, a szolgáltatórendszer megjegyzi, hogy hol tartózkodtunk legtöbbet az utolsó beszélgetések alatt és ott keres először, ha minket hívnak. Ugyanakkor a telefonunk is — már ha be van kapcsolva — időnként „bejelentkezik” a rendszerbe, a legközelebbi cellán keresztül, így mindig tudható, hogy hol is vagyunk. Megjegyzem, hogy a helyzetünket „ frissíti” az is, amikor átlépünk egyik cellából a másikba, anélkül hogy ezt tudnánk, vagy használnánk a mobilunkat.

Mindezen szolgáltatások akkor működnek jól, ha használjuk telefonunkat, de persze ez azt is jelenti, hogy „valakik” tudják, hogy hol vagyunk. Szükség esetén meg tudják hívni a mobilunkat is, anélkül hogy ez szólna. Ez egyeseknek lehet baj, vagy lehet teljesen mindegy.

Ha végiggondoljuk a baleset után történteket, rájövünk, hogy nagyon nagy az elmaradás a térképészet terén, a katonai — precízebb — adatok civil felhasználhatósága, a mindenféle modern eljárások megtanítása és az alapvető műszaki dolgok bemutatása terén. Emberéletek múltak, múlhatnak akárcsak egy okostelefon alapbeállításain is.

 

Szerémy Péter

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Annabelle 2. - A teremtés
Ma, 20:55
Leírás: A félelem nem múlik el. A Gonoszt nem lehet lerázni: mindig visszatér, és arra csap le, aki a leginkább megérdemelné a jót. Egy babakészítő évekkel ezelőtt elveszítette a lányát, és még mindig nem heverte ki a tragédiát. Azt hiszi, a jóság segít majd felejtenie és megbékélnie. Ezért amikor ő és a felesége hírét veszi, hogy valahol a környékükön bezárnak egy árvaházat, befogadják magukhoz az intézményt vezető apácát és neveltjeit: egy csapat árva kislányt. De a lányokkal még valami érkez
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. augusztus 22.
Figyeljen oda kedvese mellékesen kimondott kívánságaira, mert ezek valójában nagyon is fontosak számára, csak nem akarja Önt terhelni.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. augusztus 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 8 dkg lila hagyma, 50 dkg paradicsom, 25 dkg koktélparadicsom, 10 dkg joghurt, 1 dl tejszín + a ...