Emberéletek múlhatnak egy okostelefon alapbeállításain
Utoljára módositva: 2014-01-24 10:16:36

Tragikus esemény okán kényszerülök az alábbiakban megosztani helymeghatározási és telefonos tudásomat a Kedves Olvasóval.

Azért is teszem ezt, mert sok olyat hall vagy olvas az átlagember, aminek csak halvány köze van az igazsághoz. Önjelölt szakemberek „hamukáznak” nagyon egyszerű (!) dolgokról, de úgy, hogy mi sem és ők sem értik. Közben — mint ahogy én is tettem — az interneten minden megkereshető!

Kezdjük azzal, ami nem is a mi dolgunk: a repülésirányítás kb. ezer méter felett tudja követni a repülőt rádiólokátorral, ez alatt „elbújik” a gép. Összeurópai rendszer végzi ezt a követést. Megjegyzem, hogy az ezer méter feletti magasságban a mobiltelefon csak nagyon ritkán működik. A gép saját vészjelzését is ez az európai rendszer veszi, de a környezet nagyon zavarhatja vízszintes irányban ennek terjedését, ezért a közeli légtérben haladó repülők is közreműködnek. A tv-ben említett „oroszok” is a rendszer hozzánk legközelebbi része.

Folytatjuk a telefonnal. Itt két lehetőség van: vagy a GPS-szolgáltatás által biztosított adatokat használjuk — már ha elküldik ezeket nekünk vagy az ún. cellainformációk alapján keresünk/találunk meg egy mobilt.

Hogy megtudják, hol is vagyunk, a telefonon — és ez csak az ún. okostelefonokon működik — be kell kapcsolni, „engedélyezni kell” a helymeghatározást, a GPS-használatot és ráadásul meg kell nyitni a „térképek” (Maps) szolgáltatást is.

Ekkor perceken belül a telefonunk megtalálja — a műholdak segítségével — a pozíciónkat, kiírja a „koordinátáinkat”, és feltesz a térképre: mutatja, hogy hol is vagyunk.

Ezeket az adatokat tudjuk elküldeni (akár két kattintással) szükség esetén — valakiknek, valahova — ahol leolvassák, értelmezik ezeket.

Na itt is van egy bökkenő — a koordinátákat újabban decimálisan használják, vagyis a hosszúság és szélesség két-egész-tíz-tizedes formában jelenik meg. Ez kb. így néz ki: 27,3856243555 Észak, 17,5633971623 Kelet. Igen ám, de az „öreg rókák” a különböző állami szervektől még a régi, „fok, perc, másodperc” rendszert ismerik, a szmartfontól pedig a közpénzek ügyes csoportosítása megmentette őket, jó nekik a régi motorola is. Így nehezen kapják meg akár az egy-két pöccintéssel az okostelefonról elküldött térképadatokat vagy koordinátákat (a két formát át lehet számolni, icipici programocskák tucatja létezik, de érteni kellene hozzá…). Az ún. „A-GPS” a műholdas meghatározáshoz besegít a földi telefonrendszer adataival. Érdekesnek tartom, hogy a koordináták körüli problémára csak szerda délután jöttek rá az illetékesek.

A mobiltelefon-forgalmazás cellákon keresztül történik, amelyek kör alakban veszik-adják az adatokat, így egymás szomszédságában vannak és részben lefedik egymást. Persze lakott területeken, fontosabb utak mellett sűrűbben vannak telepítve, hegyes-völgyes helyeken ritkábban. Ezt tudjuk is, mert ilyenkor ki-kihagy a telefonunk.

Amikor bekapcsolt telefonnal haladunk valahol, az egyik cellát elhagyva a következő veszi át a vonalat, de ezt nem is vesszük észre. Ha hívunk valakit, ugyancsak a cellák keresik meg a másik fél mobilját, és kapcsolnak össze vele.

De hogy mindez hamar és olcsóbban megtörténhessen, a szolgáltatórendszer megjegyzi, hogy hol tartózkodtunk legtöbbet az utolsó beszélgetések alatt és ott keres először, ha minket hívnak. Ugyanakkor a telefonunk is — már ha be van kapcsolva — időnként „bejelentkezik” a rendszerbe, a legközelebbi cellán keresztül, így mindig tudható, hogy hol is vagyunk. Megjegyzem, hogy a helyzetünket „ frissíti” az is, amikor átlépünk egyik cellából a másikba, anélkül hogy ezt tudnánk, vagy használnánk a mobilunkat.

Mindezen szolgáltatások akkor működnek jól, ha használjuk telefonunkat, de persze ez azt is jelenti, hogy „valakik” tudják, hogy hol vagyunk. Szükség esetén meg tudják hívni a mobilunkat is, anélkül hogy ez szólna. Ez egyeseknek lehet baj, vagy lehet teljesen mindegy.

Ha végiggondoljuk a baleset után történteket, rájövünk, hogy nagyon nagy az elmaradás a térképészet terén, a katonai — precízebb — adatok civil felhasználhatósága, a mindenféle modern eljárások megtanítása és az alapvető műszaki dolgok bemutatása terén. Emberéletek múltak, múlhatnak akárcsak egy okostelefon alapbeállításain is.

 

Szerémy Péter

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Épouse-moi mon pote
Ma, 21:00
Yassine, a fiatal marokkói diák Párizsban tanul építészetet. Egy szerencsétlen eseményt követően Yassine elmulasztja az egyik vizsgáját, így elveszíti vízumát. Hogy gyorsan megoldást találjon a kialakult problémára összeházasodik legjobb barátjával. A gond csak az, hogy a nyakukra mászik egy ellenőr, aki a házasság valódiságát hivatott kivizsgálni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 13.
Régen érezte magát ilyen elégedettnek. Jól sikerült a hete, rengeteget dolgozott és könnyedén, hatékonyan tudott együttműködni másokkal.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. december 13.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...