Emelkednek a vízszintek
Utoljára módositva: 2019-05-24 09:52:28

Bár a Szamos hatalmasra duzzadt, messze van még a figyelmeztető szinttől, az avasi patakok viszont újabb házakat és területeket öntöttek el.

Sokan pillantgatnak aggodalmasan a rég nem látott hatalmasan hömpölygő Szamosra, amely vízszintje az utóbbi években megszokott többszörösére nőtt ugyan, de aggodalomra semmi ok — nyugtat meg mindenkit a vízügyi igazgatóságot vezető Vasile Andrieş. „Csütörtökön délután 380 cm-es vízmagasságot mértek kollégáim, ami messze van még az 500 cm-nél kezdődő figyelmeztető és a 800 cm-nél kezdődő veszélyességi szinttől. Valószínűleg előbbit elérheti, hiszen mellékfolyóiból hatalmas vízhozam érkezik, de aggodalomra nincs ok” — mondta lapunk megkeresésére.

Narancssárga jelzésű árvízriadó marad érvényben viszont a Krasznán és a Túron, amelynek bal oldali töltésén tegnap délután átszivárgott a víz Adorján közelében, de a vízügyi dolgozók és a sárközújlaki önkéntesek gyorsan megerősítették az érintett részt homokzsákokkal, és megszüntették az átszivárgást. Tovább súlyosbodik a helyzet az Avasban, ahol a már eddig is sok gondot okozó patakok újabb gazdaságokat és termőterületeket öntöttek el: Komorzánban hat udvar, 1,8 km-nyi út- és 7,3 km-nyi járdaszakasz, valamint 20 hektár terület került víz alá; Avasújfaluban és Mózesfaluban pedig 9 lakóház pincéje-udvara, több utcaszakasz és 5 hektár termőföld. A megáradt Batarcs patak 14 épületet zárt körbe ideiglenesen, és megrongált egy kishidat is, a kányaházi torlasztó vízszintje pedig tovább emelkedett, ezért másodfokú készültséget léptettek életbe.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. december 16.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 5 dkg darált mák, 1,85 dl tej, 22 dkg kristálycukor, 20 dkg vaj, 3 db tojás, 30 dkg ...