Emiatt esik ennyi eső errefelé
Utoljára módositva: 2018-06-13 20:06:37

A meleg miatt az átnedvesedett talajból hirtelen feláramló pára okoz délutánra bő csapadékot szinte mindennap, a 14 kilométeres magasságig zajló körforgás nem áll meg a jövő hétre sem.

Mammatus felhők kedden Kiskolcs fölött — főleg a forró égövi területekre jellemzőek az ilyen égi képződmények - Fotó: Vajda Béci

Saját magát generálja a napok óta tartó trópusi időjárás Szatmár megyében és az egész Kárpát-medencében, a délutánra felmelegedő talaj menti légtömeg miatt esik szinte mindig pontosan délután ötkor az eső. Kolozsvári meteorológus szakember magyarázta el lapunknak, mitől van az, hogy ennyire sok eső esik ilyen viharos körülmények mellett.

Jégesőveszély

Az elsődleges oka a mostani szokatlanul sok csapadéknak a júniushoz képest túlzott meleg, 24 Celsius-fok számít átlagosnak, ehhez képest 31 Celsius-fokig is felkúszott már a hőmérséklet, délre megduplázva az éjszakai 16–17 Celsius-fokos hőmérsékletet. Másodsorban a hirtelen hőség megindítja a fokozott ütemű párolgást, és a meleg tetőzése után, a kora délutáni órákban visszahullik az égből a napközben felhajtott párából kialakult gomolyfelhőkből az eső. Minél több eső esik egyik nap, annál többet kapunk vissza másik nap, összegez a meteorológus. A jégeső veszélye valós, és bárhol előfordulhat, a párát rohamtempóban felfelé hajtó hőség miatt egyes helyeken a kritikuson túli, 14 kilométeres magasságig — a sztratoszféra alsó határán túlra — is feljut a pára, ahol megfagy, és jéggolyóseregként érkezik vissza. A hol északról, hol délről fújó szél okozza, hogy a párás levegő megrekedt térségünkben.

Látványos felhők

Az átlagossá hűlő éjszakáknak köszönhetően az előttünk álló hét vége kevésbé lesz forró és csapadékos, mint az előző napok voltak, azonban a következő hét elején kezdődik elölről minden, megint heves délutáni záporokra, zivataros időjárásra kell készülnünk. A szokatlan időjárás egyetlen hozadéka, hogy szokatlan égi látványosságokat teremt, a változékony irányú szélnek és a magasra terelt felhőtakarónak köszönhető az, hogy ritkán látott felhőzet alakult ki térségünk felett, a szakemberek által is ritkán látott jelenséget sok fényképen örökítették meg szatmári fotósok is.

A megyénkben lehullott csapadék mennyisége magasan a júniusban szokásos fölött marad, a havi átlagos csapadékmennyiség 70–80 liter négyzetméterenként, ehhez képest volt olyan környéke a megyének, ahol egy nap alatt 61 liternyi esőt mértek.

Princz Csaba

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A királynő kutyája
Ma, 15:00
A brit monarchia nagy napra ébredt, mikor Fülöp herceg egy csöpp corgival ajándékozta meg II. Erzsébetet, a híresen kutyabarát királynőt. A Buckingham palota eddig is az ugatástól volt hangos, de most az új jövevény, az izgága, rosszcsont, és irtó cuki Rex minden szabályt felrúg, amit négy tappancs csak felrúghat. Egyik csíny követi a másikat, de a bájos pofinak senki nem tud ellenállni. Ám mikor egy véletlen folytán Rex az utcára kerül, a luxus élet tovaszáll és hirtelen minden a feje tetejére
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Marvel kapitány
Ma, 16:50
A Marvel Studios az 1990-es években játszódó filmje, a Marvel Kapitány egy teljesen új kaland a Marvel mozis univerzumának eddig nem ismert periódusából, amely Carol Danverst követi nyomon. Mikor egy két idegen faj közötti galaktikus háború eléri a Földet, Danvers néhány szövetségessel együtt az események forgatagában találja magát, s hamarosan a világegyetem egyik legerősebb hősévé válik.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Bazi nagy francia lagzik 2.
Ma, 19:10
A Verneuil család ismét visszatér! Claude és Maria Verneuil újabb nehézséggel szembesül. Négy vejük, Rachid, David, Chao és Charles úgy döntenek, hogy családjaikkal együtt külföldön próbálnak szerencsét. Claude és Marie el sem tudják képzelni, hogy távol legyenek szeretteiktől, ezért mindent elkövetnek, hogy visszatartsák őket a költözéstől…
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e méregteleníteni tavasszal?
Ünnepek után kell egy kis diéta
Mindig tartok néhány napos böjtöt, hogy kitisztuljon a szervezet
Fontos a méregtelenítés tavasszal, készülni kell a nyárra
Nem fogllkozom ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. március 19.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 40 dkg spenót (fagyasztott) bors só fokhagyma 4 dkg vaj 4 dkg liszt 7,5 dl tej szerecsendió ...