Emlékparkot és emlékházat avattak
Utoljára módositva: 2019-07-21 18:54:19

Nagypeleskén emlékteret és emlékházat avattak szombaton, a kezdeményezők célja az, hogy az arra járók megismerhessék azokat a történelmi és irodalmi személyiségeket, akik a településhez kötődnek, innen indultak, vagy ide (is) kapcsolódik életútjuk.

Szombaton népes sereg gyűlt össze a nagypeleskei görögkatolikus templom előtti téren, hogy felavassák a Petőfi-emlékteret és -emlékházat. A délelőtti kiadós eső után délutánra kimelegedett az idő, az ünnepség ideje alatt már a tűző napsugarak előli védelmet szolgálták az esernyők. A színpadról Pallai Béla görögkatolikus parókus köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, hogy az emléktér létrehozása amiatt fontos a nagypeleskeiek számára, hogy ne csupán március 15-én emlékezzenek meg Petőfi Sándorról, hanem legyen ott a hétköznapjaikban is annak a tudata, hogy a magyar irodalom legismertebb költője járt Nagypeleskén, és verset is írt ott. Az ünnepség első mozzanataként a szárazberki Lehajló Rozmaring néptáncegyüttes teremtette meg a jó hangulatot, majd a szomszédos Zajta (Magyarország) település férfiakból álló énekkara énekelt katonanótákat.

Lengyel István, Lázári község polgármestere és Petneházy Attila, a magyar-magyar kulturális kapcsolatokért felelős miniszteri biztos is köszöntötte a résztvevőket.

„A történelmi Szatmárban járva március 15-én Erdődön, Nagykárolyban, és most itt, Nagypeleskén megtapasztalhattam, a helyi közösségek miként ápolják a költő emlékét. A szatmáriak, az itt élők nem feledték, mennyire kedvelte ezt a tájat, ahol megismerhette feleségét, és ahol igaz barátokra talált. Verseiből tudjuk, hogy nem csupán ez a vidék, de a szatmári emberek is közel álltak a szívéhez. (…) Petőfi Sándor halálának 170. évfordulóján, példájára tekintve büszkeséggel mondhatjuk, van mit átadnunk az utánunk jövőknek. Ilyenkor éreznünk kell a felelősséget mindannak megóvásáért, amit elődeink hittel teremtettek. Ennek jegyében lehetünk most tanúi a Nagypeleskei Petőfi Irodalmi Kör megalakulásának és a Petőfi Emléktér létrejöttének” — hangsúlyozta a miniszteri biztos.

Gellért Ágnes édesapjának, Gellért Sándornak a Petőfiről írt versét mondta el.

Ezt követően Petneházy Attila, a magyar-magyar kulturális kapcsolatokért felelős miniszteri biztos, Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, Pallai Béla, a Nagypeleskei Görögkatolikus Egyházközség parókusa és Lengyel István, Lázári község polgármestere elvágták a Petőfi-emléktér és a Petőfi-emlékház átadását jelképező szalagot. A parókus a meghívott vendégeknek és az érdeklődő résztvevőknek bemutatta az emlékházat és annak értékes tárgyait.

Az emlékszoba bemutatásakor Pallai Béla elmondta, hogy a térségben kevés olyan hely van, ahol helytörténeti múzeumokat hoznak létre, hogy megtekinthetők legyenek a települések múltból megmaradt értékei. Mint ismeretes, 1847. július 13-án Nagypeleskén járt Petőfi Sándor, ahol megírta az Amott az a hegy… című versét, a költő halálának 170. évfordulója pedig jó alkalom ezeknek az emlékeknek a felidézésére. Petőfinek egyébként vándorszínész korában az első szerepe A peleskei nótáriusban volt, Nagypeleskén nemcsak Petőfiről kell megemlékezni, hanem A peleskei nótáriusról is. Pallai Béla elmondta, hogy azt szeretnék elérni, hogy ha valaki Nagypeleskére látogat, vagy átutazóban jár ott, álljon meg az emléktéren, és ismerje meg a település nagyjait.

Az emlékszobában ott vannak a kéziratai az egykor Peleskén tevékenykedő görögkatolikus kántornak, Terdik Jánosnak is, aki amiatt fontos, mert annak idején ő írta a halotti búcsúztatókat. Abban az időben úgy temettek, hogy a pap elmondta a szertartást, és azt követően a kántor énekelte a búcsúztatót. Ezekben a személyre szóló búcsúztatókban benne volt, hogy az illető hogyan élt, milyen szerepet töltött be a családja és a falu életében, milyen betegségben szenvedett stb., majd név szerint búcsúztatta családtagjaitól, rokonaitól és ismerőseitől. Ezek a búcsúztatók előkerültek — van 1927-ből származó is —, és ezek is ki vannak állítva az emlékszobában. Ott található a peleskei nótárius bábfigurája, aki egy orgonánál ül korabeli tárgyak között, valamint Petőfi és a peleskei kántor figurája is. A bábfigurákat Barth Csaba készítette.

Az emlékhely a későbbiekben bővülni fog más nevezetes személyekkel — Zeller Mihály festőművész, aki az oltárképet is festette, Mikola András festőművész stb. —, akik Nagypeleskéhez kötődnek. A nagypeleskei temetőben található a tasnádszántói Becski István családjának a síremléke, amit restaurálás után szintén a templom előtt, egy erre a célra kialakított helyen fognak majd kiállítani.

A rendezvény a helyi kultúrotthonban folytatódott, ahol Béres Antal alpolgármester szólt az egybegyűltekhez. Fellépett a Szamoshát Néptáncegyüttes, valamint az egri és a peleskei néptánccsoport. Bemutatkozott a Peleskei Petőfi Irodalmi Kör, verseket mondtak a XI. Petőfi Sándor Szavalóverseny győztesei.

Petőfi Peleskén címmel Muzsnay Árpád, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület főtanácsosa tartott előadást, amelyből megtudtuk azokat az összefüggéseket, amelyek Petőfi életének azt a korszakát jellemezték. A Petőfi 1847. július 13-án Nagypeleskén való átutazásával kezdődött, majd azt követő időszakról, valójában a Szendrey Júliával kötött házasságát megelőző hetekről, magáról az esküvőről és a koltói nászútról szólt Muzsnay előadása.

Az előadást követően Színész a színpadon címmel vidám előadással szórakoztatta a közönséget Méhes Kati EMKE- és Poór Lili-díjas színművésznő, majd bográcsos vacsora és táncos mulatság zárta az ünnepséget.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...