Emléktábla az edzőlegendának
Utoljára módositva: 2014-10-02 15:32:36

Egy évvel a Sportlíceum Ady utcai termének Both Katalinról való elnevezése után csütörtökön felavatták a négy éve elhunyt legendás edző emlékének szánt márványtáblát is.

Ünnepelt és emlékezett csütörtökön kora délután a szatmári kosárlabda társadalom, ugyanis a Sportlíceum Both Katalinról elnevezett Ady Endre utcai termének falán felavatták a szatmári női kosárlabda megalapítójának emléktábláját is. Az esős idő miatt a felvezető ünnepséget a beszédekkel együtt a csarnokban tartották meg, ahol az egykori tanítványok, sportvezetők, hivatalos személyiségek mellett jelen volt mindenki Kati nénijének nagyobbik fia, Csatár is, aki még az ünnepség kezdete előtt a Szatmári Friss Újságnak elmondta, nagyon örül a család, hogy megvalósult ez a kezdeményezés. „A szatmári női kosárlabdának szép és eredményes múltja van, és örülünk, hogy a szakág újraéledt a városban, így szüleink munkáját tovább viszik, és a jövője is biztosított a kosárlabdának. Édesanyám mindig mondta, hogy a szatmári kosárlabda társadalom egy nagy családnak tekinthető, és a tanítványokra is úgy tekintett mintha a gyerekei lennének” — mondta a Németországban élő Both Csatár, majd kihangsúlyozta, édesanyja a férjével, Bandi bácsival együtt végezte a munkát, aki semmilyen fizetség nélkül segített neki.

A csarnokban először az eseményt levezető Maskulik Csaba, az RMDSZ városi tanácsosa beszélt a megjelentekhez, köszönetet mondva Szatmárnémeti sportszerető közönségének, és azoknak, akiknek köszönhetően a szakág újraéledt a VSK keretében, folytatva ezzel a hagyományokat. „Tudatosan törekednünk kell arra, hogy a sportág által teremtett értékeket megőrizzük és továbbvigyük” — mondta többek között Maskulik, aki tavaly ősszel vetette fel az emléktábla elhelyezésének ötletét. „Gondoltam, ne csak ezzel tisztelegjünk Kati néni előtt, hanem a terem falán az emlékét egy márványtábla is idézze. Beszéltem Csatárral, és elmondtam neki, hogy ha a család is úgy gondolja, akkor saját költségen lehetne egy ilyet csinálni, az engedélyeztetést én eljárom. A polgármester pozitívan fogadata a civil kezdeményezést, amely így meg is valósult” — mondta még az ünnepség előtt lapunknak Maskulik.

A névadási kezdeményezés még 2008-ban született meg, mikor Pataki Csaba, jelenlegi szenátor támogatásával Katin néni egykori tanítványai aláírásgyűjtést szerveztek, de akkor valahogy elsikkadt a dolog, de tavaly Valeriu Neagu klubelnök — akinek a felesége Both Katalin tanítványa volt — aktualizálta a dolgot, és végül az RMDSZ-frakció kezdeményezésére a városi tanács elfogadta a névadásról szóló határozatot.

Az ünnepségen a tanítványok nevében Ibi Ciocan Gamaleţ szólt a jelenlévőkhöz, aki először Kati néni és Bandi bácsi, valamint az elhunyt csapattársakra emlékezve egyperces néma csendet javasolt, majd elmondta, Kati nénire mint a második édesanyjukra tekintettek, és mindent köszönnek nekik.

A volt tanítványok közül még Kápra Márta beszélt, majd Pataki Csaba méltatta Both Katalint, megemlítve, hogy egykoron szinte a fél román női válogatott szatmári származású kosarasokból állt, vagy az élvonal mezőnyének csapatainál is sok volt Both-tanítvány szerepelt. „Ők Bandi bácsival igazi nevelők voltak, akikre méltán büszkék lehetünk, és oda kell jutnunk, hogy hozzájuk méltó utódok legyenek a jövőben” — jegyezte meg Pataki. Az utolsóként felszólaló Dorel Coica polgármester többek között felsorolta, hogy Kati néni a különböző csapataival 6 első, 14 második és 8 harmadik helyet szerzett az országos bajnokságokon, majd köszönetet mondott Patakinak és Maskuliknak a kezdeményezésekért. Az emléktábla leleplezését a terem bejáratánál Maskulik, Pataki, Coica és Both Csatár végezte, ez utóbbi mindenkinek megköszönte a segítséget az emléktábla elkészítésében, név szerint is megemlítve Tarczy Istvánt és Bányai Klárát.

Romász János

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Elliot, a legkisebb rénszarvas
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. november 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...