Emléktábla az edzőlegendának
Utoljára módositva: 2014-10-02 15:32:36

Egy évvel a Sportlíceum Ady utcai termének Both Katalinról való elnevezése után csütörtökön felavatták a négy éve elhunyt legendás edző emlékének szánt márványtáblát is.

Ünnepelt és emlékezett csütörtökön kora délután a szatmári kosárlabda társadalom, ugyanis a Sportlíceum Both Katalinról elnevezett Ady Endre utcai termének falán felavatták a szatmári női kosárlabda megalapítójának emléktábláját is. Az esős idő miatt a felvezető ünnepséget a beszédekkel együtt a csarnokban tartották meg, ahol az egykori tanítványok, sportvezetők, hivatalos személyiségek mellett jelen volt mindenki Kati nénijének nagyobbik fia, Csatár is, aki még az ünnepség kezdete előtt a Szatmári Friss Újságnak elmondta, nagyon örül a család, hogy megvalósult ez a kezdeményezés. „A szatmári női kosárlabdának szép és eredményes múltja van, és örülünk, hogy a szakág újraéledt a városban, így szüleink munkáját tovább viszik, és a jövője is biztosított a kosárlabdának. Édesanyám mindig mondta, hogy a szatmári kosárlabda társadalom egy nagy családnak tekinthető, és a tanítványokra is úgy tekintett mintha a gyerekei lennének” — mondta a Németországban élő Both Csatár, majd kihangsúlyozta, édesanyja a férjével, Bandi bácsival együtt végezte a munkát, aki semmilyen fizetség nélkül segített neki.

A csarnokban először az eseményt levezető Maskulik Csaba, az RMDSZ városi tanácsosa beszélt a megjelentekhez, köszönetet mondva Szatmárnémeti sportszerető közönségének, és azoknak, akiknek köszönhetően a szakág újraéledt a VSK keretében, folytatva ezzel a hagyományokat. „Tudatosan törekednünk kell arra, hogy a sportág által teremtett értékeket megőrizzük és továbbvigyük” — mondta többek között Maskulik, aki tavaly ősszel vetette fel az emléktábla elhelyezésének ötletét. „Gondoltam, ne csak ezzel tisztelegjünk Kati néni előtt, hanem a terem falán az emlékét egy márványtábla is idézze. Beszéltem Csatárral, és elmondtam neki, hogy ha a család is úgy gondolja, akkor saját költségen lehetne egy ilyet csinálni, az engedélyeztetést én eljárom. A polgármester pozitívan fogadata a civil kezdeményezést, amely így meg is valósult” — mondta még az ünnepség előtt lapunknak Maskulik.

A névadási kezdeményezés még 2008-ban született meg, mikor Pataki Csaba, jelenlegi szenátor támogatásával Katin néni egykori tanítványai aláírásgyűjtést szerveztek, de akkor valahogy elsikkadt a dolog, de tavaly Valeriu Neagu klubelnök — akinek a felesége Both Katalin tanítványa volt — aktualizálta a dolgot, és végül az RMDSZ-frakció kezdeményezésére a városi tanács elfogadta a névadásról szóló határozatot.

Az ünnepségen a tanítványok nevében Ibi Ciocan Gamaleţ szólt a jelenlévőkhöz, aki először Kati néni és Bandi bácsi, valamint az elhunyt csapattársakra emlékezve egyperces néma csendet javasolt, majd elmondta, Kati nénire mint a második édesanyjukra tekintettek, és mindent köszönnek nekik.

A volt tanítványok közül még Kápra Márta beszélt, majd Pataki Csaba méltatta Both Katalint, megemlítve, hogy egykoron szinte a fél román női válogatott szatmári származású kosarasokból állt, vagy az élvonal mezőnyének csapatainál is sok volt Both-tanítvány szerepelt. „Ők Bandi bácsival igazi nevelők voltak, akikre méltán büszkék lehetünk, és oda kell jutnunk, hogy hozzájuk méltó utódok legyenek a jövőben” — jegyezte meg Pataki. Az utolsóként felszólaló Dorel Coica polgármester többek között felsorolta, hogy Kati néni a különböző csapataival 6 első, 14 második és 8 harmadik helyet szerzett az országos bajnokságokon, majd köszönetet mondott Patakinak és Maskuliknak a kezdeményezésekért. Az emléktábla leleplezését a terem bejáratánál Maskulik, Pataki, Coica és Both Csatár végezte, ez utóbbi mindenkinek megköszönte a segítséget az emléktábla elkészítésében, név szerint is megemlítve Tarczy Istvánt és Bányai Klárát.

Romász János

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 18.
Környezete nem tudja eldönteni, hogy ilyen tévedhetetlenek a megérzései vagy egyszerűen csak kiváló informátorai vannak.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...