Emlékteret avatnak szombaton Nagypeleskén
Utoljára módositva: 2019-07-17 11:14:43

A Petőfi Peleskén címmel szervezett rendezvény a költő halálának 170. évfordulóján méltó emléket kíván állítani a nemzet költőjének, és megemlékezik Nagypeleskén tett látogatásáról.

 

A Nagypeleskei Görögkatolikus Egyházközség július 20-án, szombaton tartja meg a Petőfi Peleskén című rendezvényt, amelyen megnyitják a Petőfi Sándor-emlékparkot.

Pallai Béla görögkatolikus parókus, a rendezvény főszervezője elmondta, hogy a térségben kevés olyan hely van, ahol helytörténeti múzeumokat hoznak létre, hogy megtekinthetők legyenek a települések a múltból megmaradt értékei. Azt tudni kell, hogy 1847. július 13-án Nagypeleskén járt Petőfi Sándor, ahol megírta az Amott az a hegy… című versét, a költő halálának 170. évfordulója pedig jó alkalom ezeknek az emlékeknek a felidézésére. Petőfinek amúgy vándorszínész korában az első szerepe A peleskei nótáriusban volt, magyarázza a parókus, hozzátéve, hogy Nagypeleskén nemcsak Petőfiről kell megemlékezni, hanem az akkori zajtai jegyzőről is, akiről Vadányi József megírta A peleskei nótáriust. Pallai Béla elmondta, hogy azt szeretnék elérni, hogy ha valaki Nagypeleskére látogat, vagy átutazóban jár ott, ne csak a görögkatolikus templomban lévő híres ikont tekintse meg, hanem álljon meg az emléktéren is. Az emléktér kialakításakor gondoltak arra, hogy mindenképpen ott a helye az egykor Peleskén tevékenykedő görögkatolikus kántornak, Terdik Jánosnak is, aki amiatt fontos, mert annak idején ő írta a halotti búcsúztatókat. Abban az időben úgy temettek, hogy a pap elmondta a szertartást, azt követően a kántor énekelte a búcsúztatót. Ezekben a személyre szóló búcsúztatókban benne volt, hogy az illető hogyan élt, milyen szerepet töltött be a családja és a falu életében, milyen betegségben szenvedett stb., majd név szerint búcsúztatta családtagjaitól, rokonaitól és ismerőseitől. Ezek a búcsúztatók előkerültek — van 1927-ből származó is —, s ezek is ki lesznek állítva az emléktéren. Látható lesz tehát a peleskei nótárius bábfigurája, aki egy orgonánál ül korabeli tárgyak között, valamint Petőfi és a peleskei kántor figurája is.

Az emlékhely bővülni fog, tette hozzá Pallai, hiszen már nevezetes személyekkel — Zeller Mihály festőművész, aki az oltárképet is festette, Mikola András festőművész stb. — is dicsekedhet a település. A nagypeleskei temetőben található a tasnádszántói Becski István családjának a síremléke, amit restaurálás után a templom előtt egy erre a célra kialakított helyen fognak majd kiállítani.

A szombati ünnepi esemény 15 órakor veszi kezdetét a Petőfi-emléktéren. Beszédet mond Pallai Béla parókus, főszervező, Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, Lengyel István, Lázári község polgármestere és Petneházy Attila magyar-magyar kulturális kapcsolatokért felelős miniszteri biztos, a rendezvény fővédnöke. Fellép a Szarvas Károly néptáncoktató által vezetett Szamoshát Néptáncegyüttes, valamint az egri és a peleskei néptánccsoport. Ezt követi az emléktér átadása. 16.30 órától a helyi kultúrotthonban kulturális műsorral folytatódik a rendezvény. Ünnepi előadással lép fel a Peleskei Petőfi Irodalmi Kör, Petőfi Peleskén címmel tart előadást Muzsnay Árpád, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület főtanácsosa, verseket mondanak a XI. Petőfi Sándor Szavalóverseny győztesei. 17.30 órától Színész a színpadon címmel vidám előadással szórakoztatja a közönséget Méhes Kati EMKE- és Poór Lili-díjas színművésznő. 18 órától lép színpadra a szárazberki Lehajló Rozmaring és a Szamoshát Néptáncegyüttes. 19 órától bográcsos vacsora és táncos mulatság zárja az ünnepséget.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...