Emlékteret avatnak szombaton Nagypeleskén
Utoljára módositva: 2019-07-17 11:14:43

A Petőfi Peleskén címmel szervezett rendezvény a költő halálának 170. évfordulóján méltó emléket kíván állítani a nemzet költőjének, és megemlékezik Nagypeleskén tett látogatásáról.

 

A Nagypeleskei Görögkatolikus Egyházközség július 20-án, szombaton tartja meg a Petőfi Peleskén című rendezvényt, amelyen megnyitják a Petőfi Sándor-emlékparkot.

Pallai Béla görögkatolikus parókus, a rendezvény főszervezője elmondta, hogy a térségben kevés olyan hely van, ahol helytörténeti múzeumokat hoznak létre, hogy megtekinthetők legyenek a települések a múltból megmaradt értékei. Azt tudni kell, hogy 1847. július 13-án Nagypeleskén járt Petőfi Sándor, ahol megírta az Amott az a hegy… című versét, a költő halálának 170. évfordulója pedig jó alkalom ezeknek az emlékeknek a felidézésére. Petőfinek amúgy vándorszínész korában az első szerepe A peleskei nótáriusban volt, magyarázza a parókus, hozzátéve, hogy Nagypeleskén nemcsak Petőfiről kell megemlékezni, hanem az akkori zajtai jegyzőről is, akiről Vadányi József megírta A peleskei nótáriust. Pallai Béla elmondta, hogy azt szeretnék elérni, hogy ha valaki Nagypeleskére látogat, vagy átutazóban jár ott, ne csak a görögkatolikus templomban lévő híres ikont tekintse meg, hanem álljon meg az emléktéren is. Az emléktér kialakításakor gondoltak arra, hogy mindenképpen ott a helye az egykor Peleskén tevékenykedő görögkatolikus kántornak, Terdik Jánosnak is, aki amiatt fontos, mert annak idején ő írta a halotti búcsúztatókat. Abban az időben úgy temettek, hogy a pap elmondta a szertartást, azt követően a kántor énekelte a búcsúztatót. Ezekben a személyre szóló búcsúztatókban benne volt, hogy az illető hogyan élt, milyen szerepet töltött be a családja és a falu életében, milyen betegségben szenvedett stb., majd név szerint búcsúztatta családtagjaitól, rokonaitól és ismerőseitől. Ezek a búcsúztatók előkerültek — van 1927-ből származó is —, s ezek is ki lesznek állítva az emléktéren. Látható lesz tehát a peleskei nótárius bábfigurája, aki egy orgonánál ül korabeli tárgyak között, valamint Petőfi és a peleskei kántor figurája is.

Az emlékhely bővülni fog, tette hozzá Pallai, hiszen már nevezetes személyekkel — Zeller Mihály festőművész, aki az oltárképet is festette, Mikola András festőművész stb. — is dicsekedhet a település. A nagypeleskei temetőben található a tasnádszántói Becski István családjának a síremléke, amit restaurálás után a templom előtt egy erre a célra kialakított helyen fognak majd kiállítani.

A szombati ünnepi esemény 15 órakor veszi kezdetét a Petőfi-emléktéren. Beszédet mond Pallai Béla parókus, főszervező, Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, Lengyel István, Lázári község polgármestere és Petneházy Attila magyar-magyar kulturális kapcsolatokért felelős miniszteri biztos, a rendezvény fővédnöke. Fellép a Szarvas Károly néptáncoktató által vezetett Szamoshát Néptáncegyüttes, valamint az egri és a peleskei néptánccsoport. Ezt követi az emléktér átadása. 16.30 órától a helyi kultúrotthonban kulturális műsorral folytatódik a rendezvény. Ünnepi előadással lép fel a Peleskei Petőfi Irodalmi Kör, Petőfi Peleskén címmel tart előadást Muzsnay Árpád, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület főtanácsosa, verseket mondanak a XI. Petőfi Sándor Szavalóverseny győztesei. 17.30 órától Színész a színpadon címmel vidám előadással szórakoztatja a közönséget Méhes Kati EMKE- és Poór Lili-díjas színművésznő. 18 órától lép színpadra a szárazberki Lehajló Rozmaring és a Szamoshát Néptáncegyüttes. 19 órától bográcsos vacsora és táncos mulatság zárja az ünnepséget.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...