Emlékük legyen áldott!
Utoljára módositva: 2017-05-15 13:27:35

Az 1970-es árvízre és annak áldozataira emlékeztek tegnap délben a 14 Mai téren — ott, ahol 47 éve két méter magasan tetőzött az ár.

A Szatmárnémeti legnagyobb természeti katasztrófájának és áldozatainak mementót állító emlékmű előtt gyűltek össze tegnap délben a megemlékezők — zömében politikusok és közszereplők. Az ökumenikus szertartás keretében az áldozatok lelki üdvéért imádkoztak, de a tragikus eseményeket is felelevenítették: „Földi értelem fel nem foghatja elhatározásodat — add, hogy tiszteljük és szeressük a természetet, add meg az örök nyugodalmat a szörnyű katasztrófában elhunytaknak, és add, hogy megértsük utaidat!” — kérte dr. Hársfalvi Ottó plébános, Kiss József lelkipásztor pedig úgy fogalmazott: „Visszanézve 1970-re látjuk pusztuló városunkat, a pusztító természeti erőket, és látjuk: Te mellénk álltál a próbatételben.” A „próbatétel”, amely az akkori hivatalos adatok szerint 56 ember életét követelte, elmosott több száz házat, otthont, megrongált több tízezret — de olyan mérvű szolidaritást is létrehozott, úgy egybeforrasztotta a szatmári közösséget, amelyre azóta sem volt példa. „Több száz önkéntes segített fáradhatatlanul a katonáknak, több mint 6000 embert, zömében gyermekeket mentettek meg, a pékségekben vízben állva sütötték a kenyereket, hogy legyen mit enni — ma nemcsak az 1970-es árvíz áldozatairól kell megemlékeznünk, hanem arról a fantasztikus összefogásról is. Ezt a szatmári szellemiséget meg kell őriznünk, hogy erőt és hitet adjon városunk fejlesztéséhez. Legyen áldott az áldozatok emléke, és dicsőség a hősöknek, akik félelmet nem ismerve, önfeláldozóan siettek segíteni a rászorulókon” — fogalmazott Kereskényi Gábor polgármester, mielőtt elhelyezték volna a kegyelet koszorúit az emlékművön.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Az oroszlánkirály
Ma, 21:00
Jon Favreau rendező és a Disney filmje, AZ OROSZLÁNKIRÁLY az afrikai szavannára repít el, ahol jövendőbeli király születik. Simba mindennél többre tartja apját, Mufasa királyt, és komolyan veszi, hogy egyszer majd az uralkodás feladata reá száll. Ám nem mindenki örvend az új oroszlánkölyöknek. Zordon, Mufasa fivére elveszítette helyét a trón várományosaként, így tervet sző. A Büszke Birtokért folytatott harcot árulás és tragédia szegélyezi, Simba pedig kénytelen száműzetésbe vonulni. Két újonnan
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. július 22.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...