Emlékük legyen áldott!
Utoljára módositva: 2017-05-15 13:27:35

Az 1970-es árvízre és annak áldozataira emlékeztek tegnap délben a 14 Mai téren — ott, ahol 47 éve két méter magasan tetőzött az ár.

A Szatmárnémeti legnagyobb természeti katasztrófájának és áldozatainak mementót állító emlékmű előtt gyűltek össze tegnap délben a megemlékezők — zömében politikusok és közszereplők. Az ökumenikus szertartás keretében az áldozatok lelki üdvéért imádkoztak, de a tragikus eseményeket is felelevenítették: „Földi értelem fel nem foghatja elhatározásodat — add, hogy tiszteljük és szeressük a természetet, add meg az örök nyugodalmat a szörnyű katasztrófában elhunytaknak, és add, hogy megértsük utaidat!” — kérte dr. Hársfalvi Ottó plébános, Kiss József lelkipásztor pedig úgy fogalmazott: „Visszanézve 1970-re látjuk pusztuló városunkat, a pusztító természeti erőket, és látjuk: Te mellénk álltál a próbatételben.” A „próbatétel”, amely az akkori hivatalos adatok szerint 56 ember életét követelte, elmosott több száz házat, otthont, megrongált több tízezret — de olyan mérvű szolidaritást is létrehozott, úgy egybeforrasztotta a szatmári közösséget, amelyre azóta sem volt példa. „Több száz önkéntes segített fáradhatatlanul a katonáknak, több mint 6000 embert, zömében gyermekeket mentettek meg, a pékségekben vízben állva sütötték a kenyereket, hogy legyen mit enni — ma nemcsak az 1970-es árvíz áldozatairól kell megemlékeznünk, hanem arról a fantasztikus összefogásról is. Ezt a szatmári szellemiséget meg kell őriznünk, hogy erőt és hitet adjon városunk fejlesztéséhez. Legyen áldott az áldozatok emléke, és dicsőség a hősöknek, akik félelmet nem ismerve, önfeláldozóan siettek segíteni a rászorulókon” — fogalmazott Kereskényi Gábor polgármester, mielőtt elhelyezték volna a kegyelet koszorúit az emlékművön.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Alkalmazok anyagmozgatót építőanyag/raktárba, B-kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők előnyben. Olyanok...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Csaló csajok
Ma, 17:45
A CSALÓ CSAJOK-ban, ebben a kacagtató új vígjátékban Anne Hathaway és Rebel Wilson szélhámosnőket alakítanak; egyikük kisstílű, másikuk nagypályás. Egyesítik erőiket, és rászedik a férfiakat – hogy megszedjék magukat.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Bosszúállók: Végjáték
Ma, 21:25
Thanos súlyos tette, amivel elpusztította az univerzum élőlényeinek felét és megtörte a Bosszúállókat, a megmaradt hősöket egy végső összecsapásra készteti a Marvel Studios huszonegy filmet megkoronázó, nagyszabású fináléjában, a Bosszúállók: Végjátékban.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Tervezel-e nyaralást az idén?
Mindenképpen, külföldi nyaralást tervezek
Igen, itthoni kirándulást tervezek
Legfeljebb egy-egy napos kirándulást, strandolást tervezek itt a megyében
Még nem tudom, hova megyek idén nyaralni
Nem nyaralok idén
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. május 22.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 fej karfiol, só, 6 db tojás, 25 dkg bacon, 5 dl tejföl, bors, 1 mk. őrölt szerecsendió, ...