EMNP: visszaélés történt
Utoljára módositva: 2014-03-18 09:06:30

Politikai döntés alapján tiltották ki az Erdélyi Magyar Néppártot (EMNP) március 15-én a megyei múzeumból, annak ellenére, hogy a terem bérleti díja korábban ki volt fizetve – állítják.

 

Pert is indítanak az egyezség felbontása miatt – jelentették be.

Erről tegnap Zatykó Gyula, a párt országos alelnöke beszélt Veres-Kupán Enikővel, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács megyei elnökével közösen tartott sajtótájékoztatója keretében. Azt engedték érteni, hogy az RMDSZ-t sejtik a dolog mögött, főképp, hogy korábban a Szövetség megakadályozta, hogy a Néppárt is az István téri Petőfi-szobornál tartsa meg ünnepsége első részét. Zatykó Gyula szerint undorító dolog volt részükről, hogy a magyar szabadság ünnepén egész napra lefoglalták a teret, nekik nem hagyva egyáltalán lehetőséget a koszorúzásra. „Mi az erdélyi magyarok egy részét képviseljük, és nem vagyunk betiltva, hogy így bánjanak velünk” — fejtette ki az alelnök, aki szerint a Ceauşescu-korszak legsötétebb éveit idézte a módszer, amivel megakadályozták, hogy a Kossuth-kertben, majd a vasút melletti temetőben való megemlékezés után kulturális műsort szervezzenek a múzeumban. Elmondta: bár előre lefoglalták és ki is fizették a termet, egy nappal az esemény előtt az intézmény vezetősége közölte velük, hogy mégsem kapják meg azt. Zatykó Gyula állítása szerint a pálfordulás akkor következett be, amikor Szőcs Péter, a múzeum RMDSZ-es igazgatóhelyettese meglátta, hogy néppártos molinót tesznek ki. Szőcs Péter lapunknak nem kívánta kommentálni az esetet, Liviu Marta, a múzeum igazgatója azonban sajtóközleményt adott ki az eset tisztázása érdekében, melyben kifejtette: maga döntött az egyezség felbontásáról, miután világossá vált számára, hogy nem az a szervezet rendez ünnepséget a kibérelt teremben, mely a kérvényt benyújtotta. A Szent László Egyesület helyett ugyanis a Néppárt tett előkészületeket, a sajtóban megjelentek alapján pedig arra a következtetésre jutott, hogy a bejelentett hangszer-kiállítás helyett politikai propagandára készülnek a szervezők. Hozzátette: próbálta tisztázni a részleteket, azonban hiába hívta telefonon a Szent László Egyesületet, nem sikerült senkivel beszélnie. Az RMDSZ ugyanakkor tagadja, hogy köze lenne a Néppárt kitiltásához a múzeumból. Pataki Csaba megyei pártelnök lapunk kérdésére kifejtette: elvileg egyetért azzal, hogy nem volt korrekt dolog felrúgni egy megállapodást az utolsó pillanatban. Hozzátette: nekik is volt hasonló esetük a megyei múzeummal, amikor a Károlyi-kastély lovagtermét kérték tanácskozás végett, a látogatást viszont nem függesztették fel, így a nézelődő turisták jelenlétében voltak kénytelenek az ügyeiket tárgyalni.

Babos Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. szeptember 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...