Énekeltek a pünkösdi rózsák a Refiben
Utoljára módositva: 2019-05-27 13:26:49

Idén 5. alkalommal rendezték meg a Pünkösdrózsa Népdaléneklő Verseny megyei fordulóját a Szatmárnémeti Református Gimnáziumban. Ezúttal is gyöngyörű dalokkal készültek a résztvevők.

Az idei Pünkösdrózsa Népdaléneklő Versenyre 46 diák érkezett szerte a megyéből; a Bethlen Gábor Alap támogatásával immár ötéves hagyománnyal rendelkező folklórversenyt idén is a Szatmárnémeti Református Gimnázium dísztermében rendezték meg.

Póti Eduárd iskolaigazgató szólt először a jelenlévőkhöz, meleg szavakkal köszöntve miden diákot, pedagógust és a kísérő szülőket. „Fejet hajtok minden jelen lévő hős előtt, mert ti mindannyian azok vagytok ma itt. Hős az, aki itt van a gyermekével, az unokájával, hős az, aki megszervezte ezt az alkalmat, hős az, aki heteken át felkészítette a résztvevőket, de hősök a zsűri tagjai is, akik ide mertek ülni, de a legnagyobb hősök mégiscsak a fellépők, akik itt ma valami nagyot fognak alkotni. Legyen ez a verseny egy kaland, amiben Isten kegyelméből közösen vehetünk részt, és fejet hajthatunk nemcsak egymás hősiessége előtt, hanem népi kultúránk legszebb dalai és ezáltal ősi emlékezetünk és múltunk előtt is” — fogalmazott az iskolaigazgató.

Póti köszöntő szavai után az iskola másodikos tanulói rövid műsorral nyitották a produkciók sorát, majd Ary Dávid 8. osztályos tanuló citeramuzsikával lépett a színpadra.

A verseny négy csoportban és 2 helyszínen zajlott, a díszteremben, illetve az egyik osztályteremben. A zsűri tagjai — Szejke Ottilia szaktanfelügyelő, Fülöp Andrea tanítónő, Hadházy Éva zenetanár, Leiti Mónika tanítónő, Renn Renáta tanítónő és Póti Boglár zenetanár — hármas csoportokat alkotva hallgatták meg a díszteremben az alsó tagozatos, míg a XII. osztályosok osztálytermében a 4–7. osztályos versenyzők énekét. Az alsósok 5 népdallal készültek, míg a nagyobbak 10 népdalt tanultak meg a versenyre. Minden fellépő 2–2 dalt énekelt el.

Ami az eredményeket illeti, a zsűrinek nem volt könnyű dolga a sok csodásan előadott ének rangsorba rendezésekor, de végül sikerült meghozni a döntést. Előkészítő és első osztály: különdíjban részesült Dobos Panna (Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum), valamint Nagy Máté (Szatmárnémeti Református Gimnázium). Dicséretet kapott Katona Máté (Tasnádi Általános Iskola ). A kategória második helyezettje Szép Zita (Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum) lett, míg az első helyen Volfer Flóra (nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum) végzett.

A második és harmadik osztályosok kategóriájában különdíjat kaptak: Balázs Enikő Gabriella (Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum), Sebő Kata (Aurel Popp Művészeti Líceum), Elek Anna (Szatmárnémeti Református Gimnázium), Vadas Kristóf (Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum), Gindele Ingrid (Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum), Matécsa Amália (Aurel Popp Művészeti Líceum). Dicséretben részesült Bányai Zsófia (Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum). Harmadik lett Haidu Anna (Avasújvárosi Általános Iskola), 2. hely: Márton Iringó (Kölcsey Ferenc Főgimnázium), 1. hely: Debrenti Katalin (Szatmárnémeti Református Gimnázium).

A negyedik és ötödik osztályosok kategóriájában Kécz Ágota, az Aurel Popp Művészeti Líceum diákja végzett a harmadik helyen, a második Szilágyi Bartha Gyopár lett a 10-es Számú Általános Iskolából, míg az első heyen Incze Karina, a Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum diákja végzett.

A hatodik és hetedik osztályosok közül különdíjjal jutalmazták Badar Henriettát, az Aurel Popp Művészeti Líceum diákját. Harmadik lett Demeter Hanna, a Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum tanulója. A második helyen Magdás Júlia végzett a Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceumból, míg az első helyen Simon Szilvia, a Szatmárnémeti Református Gimnázium diákja zárt.

A kategóriák győztesei képviselik majd megyénket az országos versenyen.

 

 

Bajnai Botond

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Volt egyszer egy... Hollywood
Ma, 21:10
1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is…. Nincs nagyobb esemény annál a filmes világban, mint amikor Tarantino re
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel a környezeted megóvásért?
Nem használok már műanyag szatyrokat
Energia- és víztakarékos háztartási gépeket vásárolok
Helyi termékeket vásárolok
Kisebb távolságok esetén nem ülök autóba, inkább a gyaloglást választom
A kényelemről nem tudok lemondani még akkor sem, ha az nem éppen környezetkímélő
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. augusztus 25.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db konyhakész csirke, só, bors, 2 tk. kakukkfű (szárított, morzsolt), 3 db biocitrom (vagy lime), 1 fej ...